siemka mam taki kłopot z hamulcami pedał jest strasznie mieki i łapie dopiero przy samej ziemi czego to moze byc wina klocki sprawdzałem sa w dobrymstanie dolałem płynu hamulcowego i dalej jest to samo obstawiam ze jest zapowietrzone poprostu ale moze sie mule jakie mogą byc inne przyczyny z góry dzieki mam MK II 1,6 PN
pozdro.
hamulce
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
albo zapowietrzenie albo juz pompa przepuszcza i trzeba ja juz zregenerowac albo nowa albo uzywana zalezy jak z kasa ale na tym nie warto oszczedzac
sprawdz tez przewody elastyczne przu kolach i belce tylnej czy ktorys nie jest pekniety i sie teraz rozszeza i stad brak cisnienia pracuje tylko wew elastyczny
pozdrawiam
sprawdz tez przewody elastyczne przu kolach i belce tylnej czy ktorys nie jest pekniety i sie teraz rozszeza i stad brak cisnienia pracuje tylko wew elastyczny
pozdrawiam
Najpierw porządnie odpowietrz cały układ, a jeżeli to nic nie da i pedał dalej bedzie bardzo nisko schodził to może byc wina samoregulacji przy szczękach w tylnych hamulcach, najlepiej sprawdź tak: uruchom silnik na postoju, zaciąg ręczny i wtedy depnij hamulec, jeżeli przy zaciagniętym recznym pedał odrazu bedzie wysoko łapał, a po spuszczeniu recznego znowu sie bedzie zapadał to znaczy że samoregulacje nie trzymają i szczeki za bardzo sie schodzą i trzeba zrobić duzy skok pedałem żeby napompowac płynu do tylnych cylinderków żeby szczeki doszły do bębna. Jeżeli jest tak jak piszę a nie chce ci sie ściagac bębnów i zagladac do srodka, to najprościej podciąg linki recznego w taki sposób żeby przy spuszczonym ręcznym szczęki hamulcowe juz delikatnie zaczeły ocierac o bębny - w dwóch kołach tak trzeba zrobić.dEDOs22 pisze:sprubuje odpowietrzyc jak to nic nie da to sie zaczne dołować w sumie jedno koło odpowietrzyłem ze znajomym tak na biegu bo słabo z czasem było to teraz juz troche wyzej łapie wienc moze to jednak zapowietrzenie dzieki