wymiana sprzegla PASSAT B4 TDI

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
fifel
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

wymiana sprzegla PASSAT B4 TDI

Post autor: fifel » wt kwie 07, 2009 19:04

Mechanik stwierdzil ze sprzeglo w passacie sie konczy bo lapie z 3cm przy podlodze, ale normalnie biegi wchodza, wszystko gladziutko i bez zgrzytow.
Powiedzial ze moze to zrobic przy okazji wymiany rozrzadu i bedzie taniej, bo za kompletny rozrzad i sprzeglo powiedzial 700zl, troche po znajomosci :)
Natomiast drugi mechanik stwierdzil ze skoro sprzeglo normalnie dziala, nie ma problemow ze zmiana biegow i wszystko jest ok to nie ma sensu rozgrzebywac tego narazie i wymienic dopiero jak bedzie calkiem po sprzegle, no i ze sprobuje troche to podciagnac zeby wyzej lapalo. Za wymiane calego rozrzadu 500zl.

I teraz nie wiem czy zdecydowac sie na wymiane samego rozrzadu za 500zl i poczekac z wymiana sprzegla az faktycznie trzeba bedzie, czy zaplacic 200 zl wiecej i zrobic tez to sprzeglo....

Dodam tylko ze to passat b4 tdi, 110 km, z tego co mi powiedziano w innym temacie to silnik powinien byc AFN :)

[img]http://i5.photobucket.com/albums/y182/johnnie_oo/zakaz-1.jpg[/img]

Awatar użytkownika
MmAaZzIi
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: MmAaZzIi » wt kwie 07, 2009 19:10

fifel, Za sam rozrzad chce 500zl ??? w mojej okolicy za taka przyjemnosc kasują 300 zl ... Ze sprzeglem bym poczekal jesli samochód smiga i nic sie nie dzieje a nie jezdzisz w dalekie trasy to dobre i jeszcze pare tysiecy jak pojezdzisz na starym ...

MOJ VARIANT !!!
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=172521

Awatar użytkownika
Bbrutus (Burex)
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Bbrutus (Burex) » wt kwie 07, 2009 19:16

MmAaZzIi pisze:fifel, Za sam rozrzad chce 500zl ??? w mojej okolicy za taka przyjemnosc kasują 300 zl ... Ze sprzeglem bym poczekal jesli samochód smiga i nic sie nie dzieje a nie jezdzisz w dalekie trasy to dobre i jeszcze pare tysiecy jak pojezdzisz na starym ...
Ale trzeba wziaść pod uwagę, ze jeżeli kolega śmiga po mieście to sprzęgło jest bardzo często używane, jeżeli miało by to trafić na mnie to bym wymienił odrazy rozrząd i sprzęgło, lepiej dorzucić 2stowki i mieć pewne autko. Pozdrawiam
Brutus

[ Dodano: 07 Kwi 2009 19:17 ]
A jak skosisz sprzęgło gdzieś podczas jazdy to wtedy możne być problem, no ale ja tylko mogę doradzić
Pozdrawiam
Brutus

>>>>Wolę pchać swojego Volkswagena niż jeździć Oplem<<<<

Awatar użytkownika
fifel
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: fifel » wt kwie 07, 2009 19:45

Passkiem smiga moj ojciec, glownie po miescie, co prawda jezdzi bardzo spokojnie, ale tak czy siak duzo *#cenzura#*, jakies male traski tez sie znajda, ale to juz bardziej moja sprawka :)
Samochod nie jest uzywany do dojazdow do pracy, tylko tak na zakupy, do babci ale zawsze to lepiej miec sprzeglo pewne :)

Generalnie podstawowy problem polega na tym, ze to nowo kupiony samochod... a fakcie ze sprzeglo sie konczy poinformowal nas mechanik w dniu zakupu, jak tylko dowiezlismy fure do domu... udokumentowany przebieg 181 tys km, wiec sprzeglo pewnie jeszcze fabryczne, swiezo sprowadzony zza Odry...

Mi sie jezdzi nim dobrze, choc nie mam porownania jesli chodzi o sprzeglo bo na codzien jezdze automatem, biegi poki co wchodza malina.

Tak wiec dalej nie wiem co z tym sprzeglem porabiac... ewentualnie sama wymiana sprzegla ile powinna kosztowac? oczywiscie za kompletne sprzeglo z dociskiem?

Poki sprawa nie jest rozstrzygnieta to passat idzie do tapicera na obszycie gadzetow skora :)

[img]http://i5.photobucket.com/albums/y182/johnnie_oo/zakaz-1.jpg[/img]

Awatar użytkownika
Bbrutus (Burex)
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Bbrutus (Burex) » wt kwie 07, 2009 19:51

Autko, ma przekręcone 180tys, także moim zdaniem przydało by się nowe sprzęgło, sam wymiana nie powinna kosztować około 200zł, by najmniej tak biorą u nas w mieście.
Pozdrawiam
Brutus

>>>>Wolę pchać swojego Volkswagena niż jeździć Oplem<<<<

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”