szum turbiny

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

rakutom
srebrna strzała
srebrna strzała
Kontakt:

szum turbiny

Post autor: rakutom » pn kwie 06, 2009 17:05

Witam.
jakiś tydzień temu zmieniałem turbinę. W końcu auto smiga jak wściekłe, elegancko się zbiera tylko jedna rzecz, okropnie szumi. Jak sie wkręca na obroty jest okropny szum z okolic prawego przedniego koła (nawet na postoju). Co to może byc? turbina żwawo reaguje na każde wciśnięcie gazu, brak kopcenia .](*,)

[ Dodano: 06 Kwi 2009 22:26 ]
wyczytałem iż może to by n" nieszczelny dolot" co o tym sądzicie?

raku
-------------------------------------------------------
Materiały budowlane w Warszawie

Awatar użytkownika
EnJoy
.:DUB WAY:.
.:DUB WAY:.

Post autor: EnJoy » wt kwie 07, 2009 01:37

no to szukaj nieszczelności w tej okolicy gdzie słychać ten szum, prawdopodobnie na łączeniu IC z przewodem idącym do turbiny

Awatar użytkownika
fleshu
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: fleshu » wt kwie 07, 2009 01:56

Może być nieszczelność w dolocie, ale... Jak zrobiłem czyszczenie silniczka i strumienic to mi strasznie szumiało coś właśnie w okolicy prawego koła. No i sprawa była prosta (stetoskop lekarski i szukamy, bo przy silniku głośno i ciężko wysłuchać co to zapodaje), Padła mi rolka zwrotna i rolka na napinaczu paska alternatora. Typowy objaw do gwizd przy hamowaniu biegami. Jak silnik ucichł to rolki słychać było. Sprawdzaj stetoskopem a usłyszysz co to za szum i gdzie jest jego źródło.
Ostatnio zmieniony wt kwie 07, 2009 01:59 przez fleshu, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”