VW Caddy 2.0 16v big problem

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Rapcio
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

VW Caddy 2.0 16v big problem

Post autor: Rapcio » śr kwie 01, 2009 21:01

Siema
Mam duży problem z moim VW Caddy 2.0 16v ABF... Nie chodzi na 3 gar jak jest zimny. Telepie całym silnikiem wyciagam kabel na 3 garze i zero reakcji tak samo telepie. Na innych garach jak wyciagam kable to widać że nie chodzi bo zaczyna jeszcze bardziej telepać. Już nie mam pojęcie o co chodzi świece nówki NGK, kable nówki BERU, kopułka i palec nówka BERU. Sprawdziłem kompresje na zagrzanym silniku i było 12.5 , 11.5 , 11.5 , 12 . Zamieniłem nawet wtryski miejscami i tak samo nie gada na 3 gar jak zimny ale uwaga jak się zagrzeje to chodzi równo tylko są problemy z mocą raz dobrze ciągnie a raz czuć że wlaśnie jak by na jeden gar nie chodził. Bardzo prosze o pomoc gdzie szukać przyczyny bo juz mi rece opadaja walcze z tym od tygodnia... sprawdzić kompreche na zimnym silniku czy to nie to ? Auto wogole nie kopci i nie bierze oleju!
Ostatnio zmieniony śr kwie 01, 2009 21:34 przez Rapcio, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
toffic
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: toffic » śr kwie 01, 2009 21:23

Kolego dobry dział?? To do technicznego się nadaje :bigok:

Awatar użytkownika
TAZ
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: TAZ » śr kwie 01, 2009 21:37

Sprawdź tą kompresję na zimnym silniku, mogą ci się szklanki podstawiać i nie domykają zaworów. Inną przyczyną mogą być wytarte wałki lub szklanki, widziałem już takie siupy. Sprawdź jeszcze czy nie masz krzywych zaworów. Wystarczy, że naciśniesz na tym garze szkalnki i jak nie wrócą to już masz problem ustalony. Zamień też świece miejscami, może pomoże choć wątpię. Na ciepłym silniku to i mój ABF odpalał, a jak miałem go zimnego to nie zagadał bo mi wszystkie szklanki podstawiło i pupa blada.

Rapcio
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Rapcio » śr kwie 01, 2009 21:56

Dodam jeszcze że silnik nie był odpalany przez ok 4 miesiące a przedtem nie było z nim żadnych problemów i w tym czasie wymieniłem rozrząd i jak go odpaliłem po tym długim postoju i wymianie rozrządu to zaczeły się problemy... ale
np w niedziele zrobiłem ok 200km i silnik chodzil super miał moc i wogóle a na nastepny dzien znowu kuleje na ten 3 gar... :grrr:

Awatar użytkownika
TAZ
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: TAZ » śr kwie 01, 2009 22:05

Możliwe jest, że masz przytarty wtryskiwacz na tym cylindrze. Wykręć listwę, rozkręć ją tylko w niej jest dużo paliwa i najpierw zlej wszystko i zamień wtryskiwacze miejscami. Są one zatopione w paliwie, tak se producent dziwnie to wymyślił i już. Ja miałem silnik nie odpalany ponad rok i dałem wtryskom radę, a miałem dwa zapieczone i to dość ostro. Do paliwa daj też środek do czyszczenia wtryskiwaczy i układów paliwowych, najlepszy według mnie czerwony STP.

Awatar użytkownika
toffic
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: toffic » śr kwie 01, 2009 22:24

Jak wtrysk jest zabrudzony to najlepiej ultradźwiękami umyć :bigok:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”