płyn chłodnicy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
płyn chłodnicy
Witam.Pierwsze moje pytanie do odnośnie płynu do chłodnicy na zime jaki najlepiej?A drugie dotyczy samej zmiany płynu..od czego zacząc w mk3 ?Jak zmienić?nie robiłem tego nigdy..a musze zrobic..wiadomo zima a od miesiąca mam mk3 nowego.Pozdro
Ja uzywam tylko glico shell
a wymieniasz tak
1. zdejmujesz rure dolna przy chodnicy- przy odkreconym korku w zbiorniczku wyrownawczym
2. zakladasz waz spowrotem jak wszystko zleci
3. wlewasz plyn powoli wchodzi okolo 4l na sucho 4,5
4. zakrecasz korek i odpalasz, grzejesz az wlaczy sie wentylator, potem jak samochod ostygnie dolewasz brakujaca ilosc plynu
Pozdrawiam
a wymieniasz tak
1. zdejmujesz rure dolna przy chodnicy- przy odkreconym korku w zbiorniczku wyrownawczym
4. zakrecasz korek i odpalasz, grzejesz az wlaczy sie wentylator, potem jak samochod ostygnie dolewasz brakujaca ilosc plynu
Pozdrawiam
- Paweł Marek
- V.I.P.
mała poprawki:Bondas pisze:1. zdejmujesz rure dolna przy chodnicy- przy odkreconym korku w zbiorniczku wyrownawczym
1. jak zdemiesz tylko tą dolną rurę od chłodnicy to cały płyn nie zleci bo termostat trzyma reszte w bloku silnika. Trzeba ścignąć jeszcze rurę tą drugą przy pompie-termostacie, jśli zależy ci na wymianie całego płynu.
2. z tego wynika poj płynu 4- 4.5 l, bo ok 2 l zostaje w układzie starego. Cała pojemnoiść to jakieś 5.5 - 5.8 l.
KOmbinacje z ustawieniem ogrzewania nie mają znaczenia w odpowietrzaniu
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.