Zawyżający wskaźnik temperatury i paliwa

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
piori
Forum Master
Forum Master

Zawyżający wskaźnik temperatury i paliwa

Post autor: piori » wt mar 31, 2009 08:03

Witam,
Jakiś czas temu w golfie zmieniłem zegary z takich z zegarkiem na takie z obrotkiem. Przed zmianą po rozgrzaniu silnika wskazówka temperatury zatrzymywała się idealnie na środku, w nowych zegarach dochodzi do 2/3 skali. Wiem że z silnikiem wszystko jest OK, bo niedawno podłączyłem próbnie inne zegary i też wskaźnik temp. zatrzymywał się na środku. Myślałem więc, że może ten mój wskaźnik po prostu tak ma i już. Niedawno jednak okazało się, że wskaźnik poziomu paliwa też zawyża wskazania, bo wskazówka ledwo dotknęła pola rezerwy, a silnik już gasł, po prostu brakowało paliwa (na szczęści stacja była blisko :grin: ).
Wiem że w zegarach jest jakiś elektroniczny element trójnożny, czy jest to jakiś stabilizator napięcia i czy to on może być przyczyną błędnych wskazań? Czy we wszystkich zegarach z różnych roczników były takie same te układy? Bo zegary z obrotkiem są rocznikowo parę lat starsze, może fabryka przeszła na inne napięcia?
Ostatnio zmieniony wt mar 31, 2009 08:03 przez piori, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » wt mar 31, 2009 11:36

Z tego co wiem, to napięcia były zawsze takie same. Między masą a tym elementem (stabilizator napięcia właśnie) powinno być 10,5V - niezależnie od obrotów silnika, napięcia ładowania itp. Stabilizator ma 3 nóżki - masa, zasilanie i wyjście - na tym wyjściu wlaśnie ma być 10,5V, na zasilaniu jest napięcie prosto z instalacji. Nie pamiętam, która nóżka od czego jest, ale możesz to łatwo sprawdzić przecież. Ogólnie na jednej z nich powinno być 10,5V.
Stabilizator jest właśnie po to, aby wskanik temperatury i paliwa pokazywał stabilne wyniki, niezależne od napięcia w instalacji elektrycznej w smaochodzie. Oba wskaźniki są właśnie z niego zasilane, ięc, skoro oba kłamią, to może to być przyczną.

- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.

Awatar użytkownika
piori
Forum Master
Forum Master

Post autor: piori » wt mar 31, 2009 11:38

Lipek81, to już wiem czym się zajmę po powrocie z pracy :grin:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”