Nie dziala obotomierz i predkosciomierz

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

koper28
Nowicjusz
Nowicjusz

Nie dziala obotomierz i predkosciomierz

Post autor: koper28 » ndz mar 01, 2009 22:46

Witam
Proszę o pomoc !!
Posiadam GOLFA 3 poj.1,4 benzyna 1996r i mam problem ,na który niestety nie mogę znaleźć odpowiedzi na żadnym forum.
W moim golfie po prostu przestały działać obrotomierz i prędkościomierz ( reszta wskażników działa ok), nic tam nie było grzebane ani zmieniane -po prostu samoczynnie przestały działać. Czasami jeszcze potrafią przez jakiś czas działać ,ale większość czasu nie chodzą.Zaprowadziłem więc autko do elektryka,który rozebrał licznik-poprawił luty, ale niestety nic to nie pomogło.Stwierdził więc, że uszkodzony jest licznik a mianowicie procesor ,który sterują pracą licznika i obrotomierza jednocześnie.Zakupiłem więc inny używany licznik ,który miał być 100% sprawny, ale niestety po zamontowaniu jest to samo-Nie działa nadal licznik i obrotomierz.Teraz sam już się pogubiłem bo wydaje mi się to naprawdę dziwne ,tym bardziej,że po zamontowaniu ponownie mojego starego licznika znów zaczął działać poprawnie ale tylko przez jeden dzień.Myślę, że to może być inna przyczyna-nie chcę oddawać zakupionego licznika twierdząc ,że jest on zepsuty ponieważ sam nie jestem już pewien co jest grane???? Może ktoś miał już podobny problem dlatego proszę o pilną odpowiedź.!! Z góry bardzo dziękuję ,czekam
Ostatnio zmieniony sob mar 28, 2009 23:51 przez koper28, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kwietek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: kwietek » ndz mar 01, 2009 23:26

wymontowują i montując nowy licznik poruszałeś wtyczką i kablami - prawdopodobnie tam twki przyczyna. Przyjrzyj się wtyczce czy kilka kabelków nie jest naderwanych albo nie naturalnie zagiętych. Podepnij licznik, odpal silnik poruszaj wtyczką i kablami jeśli obrotek zacznie działać - znalazłeś przyczynę.

reksio06
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: reksio06 » sob mar 28, 2009 23:31

panowie ja potrzebuje informacji czy da rade naprawić wskaźnik temperatury silnika w liczniku ostatnio grzebałem i coś się stało proszę o pomoc

Obrazek

Awatar użytkownika
edzio
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: edzio » sob mar 28, 2009 23:52

reksio06 pisze:potrzebuje informacji czy da rade naprawić wskaźnik temperatury silnika w liczniku ostatnio grzebałem i coś się stało
to wszystko zależy od zdolności ,a z tego co napisałeś to raczej ich nie masz.

reksio06
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: reksio06 » ndz mar 29, 2009 01:29

to był przypadek bo wszystko inne gra tylko zahaczyłem o te jedna wskazówkę i po powrocie na jej miejsce nie chce jak na razie pracować

Obrazek

Awatar użytkownika
kwietek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: kwietek » ndz mar 29, 2009 20:25

reksio06, musiał byś rozmontować wskaźnik, tylko zależy który to jest rocznik bo były działające na zasadzie bimetalu (do 95 roku) i na zasadzie elektromagnetycznej. Co do samej usterki prawdopodobnie oś wskazówki wyskoczyła z łożyska, jak ją już naprawisz zakładasz tak by pokazywała na białą kropkę na obwodzie tarczy - w przeciwnym wypadku wskazania będą przekłamane.

Awatar użytkownika
Marcub
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Marcub » czw kwie 09, 2009 15:22

Mam dokładnie ten sam problem, nie działa obrotek i prędkościomierz. Pojawiało się to stopniowo, coraz częściej a teraz rzadko kiedy działa. Rano jak uruchomię samochód to jeszcze zadziała, ale wystarczy ze trochę pochodzi i po wyłączeniu i włączeniu kluczyka nie działa.
Dodatkowo po przekręceniu kluczyka na zapłon wskazówka prędkościomierza drga przy samym zerze. Jeśli przestanie drgać (czasami się to zdarzy po kilku sekundach) licznik będzie działał. Wygląda to w ten sposób jakby licznik próbował się wyzerować i nie może a dopóki się nie wyzeruje nie zadziała również obrotomierz, co ciekawe po rozebraniu licznika i po poruszaniu lub przytrzymaniu tej drgającej wskazówki licznik zaczyna działać normalnie.

Licznik został wyjęty i sprawdzony pod kątem zimnych lutów i przelutowany. Zero poprawy. Podejrzewam jeszcze sam silnik krokowy, być może ma w środku jakiś stycznik dzięki któremu wie gdzie jest pozycja zerowa. Czy ktoś kiedyś próbował rozebrać taki silniczek i mógłby napisać co jest w środku? Ewentualnie jakieś inne pomysły?

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”