Skrzynia biegów i 2 bieg
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Forum Master
-
- Forum Master
Noooo IV to raczej nie dziadek i ma duże wymagania czyli na te czasy standardowe czyli wg mnie syntetyk.Syntetyk jest bardzo rzadki w porównaniu do innych .Myślę że to jest ta przyczyna.Ja bym zmienił na syntetyk.Zobacz zresztą do książki serwisowej co zaleca VW i będzie jasne.Dlatego chodzi po czasie dobrze bo olej się rozgrzewa i jest rzadszy
- Łyskacz
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re: MK4 Skrzynia biegów i 2 bieg
A ja ogólnie spotkałem się z opinią że skrzynie w mk4 nie należą do najlepszych..Twoj post jest kolejnym potwierdzeniem tej teorii niestety:(((adisb pisze:Witam, otoz po wymianie oleju w przekladni moja 2 zaczela ciezko wchodzi nawet wiecej niz ciezko trzeba dosc mocno sie postarac zeby ja wlozyc szczegolnie po nocnym postoju i poranym rozruchu potem po uplywie czasu jazdy chodzi juz dobrze czyzby to byl jej kres :niewiem: co mozna z tym jeszcze zrobic jak jej pomoc
Był Mk2 1,6 LPG 88r. Sprzedany śmiga dalej :)
Jest Renault Megane Coupe <---- sprzedałem tą pomyłkę
Mk2 1,6 D <---- sprzedany śmiga dalej
Jest octavia 1,9 Tdi ASV
Clio mk4 1,2 Limited (fajny bo nowy i na gwarancji) ;]
Jest Renault Megane Coupe <---- sprzedałem tą pomyłkę
Mk2 1,6 D <---- sprzedany śmiga dalej
Jest octavia 1,9 Tdi ASV
Clio mk4 1,2 Limited (fajny bo nowy i na gwarancji) ;]
MK4 Skrzynia biegów i 2 bieg
wiesz ostatnio też wymieniałem olej i zalałem takim samym jak ty i skrzynia chodzi tragicznie tzn. 1i2 masakra napisz jak zmienisz na inny olej czy coś się zmieniło.
[ Dodano: Pon Gru 19, 2005 12:28 ]
i napisz na jaki zmieniłeś i czy jest poprawa
[ Dodano: Pon Gru 19, 2005 12:28 ]
i napisz na jaki zmieniłeś i czy jest poprawa
Wydaje mi się, że błąd, bo to jest do przekładni o zazębieniu hipoidalnym, gdzie są bardzo nieprzyjemne warunki bo olej jest wygniatany przy ruchu zębów (zęby ślizgają sie po sobie)więc musi być gęsty i o dużej lepkości. Taka przekładnia jest np w maluszku. Może wlej coś innego i zobacz co się będzie działoadisb pisze:Zalalem go olejem ORLEN HIPOL - półsyntetyk czyzby to byl blad
- Maćko1979
- Użytkownik
- Kontakt:
No właśnie......... . Oliwkę wlałeś raczej kiepską. Niedawno kupiłem Golfa 120000 przebiegu.........posypał się mechanizm różnicowy. Wybuliłem 1,5 tysiaka na "nową" 40000 przebiegu zalałem castrolem fullsyntetyk jest miodzio, biegi jak w masło. nie oszczędzajcie na oleju przekładniowym bo skrzynie w MK4 to najdelikatniejsza część w samochodzie. POWODZONKA. Po wymianie oleju z hipolu na jakiś lepszy powinno być git.... mówie to z własnego doświadczenia
Diagnoza autek z rodziny VW (również Ford GALAXY) i gniazdem OBD (na razie tylko) również z CAN!!!!! Warszawa i okolice. Po informacje zapraszam na PW.
Golfika już nie ma została POLÓWECZKA.
Golfika już nie ma została POLÓWECZKA.
Mk4 skrzynia
to może ktoś mi powiedzieć jaki dokładnie ma być ten olej do skrzyni 75w90 GL4 czy GL5 syntetyczny chce kupić castrola może ktoś już wymieniał na castrola w MK4