Witam!
Mam taki problem
Mam golfa IV 1,4 16V.
197 tys przebiegu.
Auto bierze olej, i cos z tym jest nie tak.
W piatek dolalem mu do pelnego stanu, zrobilem jednego dnia 520 km i bagnet jest prawie suchy. Golfik kopci jak sie mu przygazuje na cieplym.
Co to moze byc i jakie ew sa koszty naprawy?
Pozdrawiam
Auto bierze olej
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
musisz zmierzyć ciśnienie na każdym cylindrze, obejrzeć wskazania. Mogą to być zużyte lub popękane pierścienie na tłokach, albo uszczelniacze na zaworach w głowicy... Jeśli ciśnienie będziesz miał w normie książkowej dla tego silnika na każdym cylindrze to pierścienie są w porządku. jeśli jednak ciśnienie będzie niskie to sprawa jest oczywista...
[ Dodano: 24-03-09, 14:00 ]
no i sprawdź czy nie nie masz wycieków na zewnątrz silnika...
[ Dodano: 24-03-09, 14:00 ]
no i sprawdź czy nie nie masz wycieków na zewnątrz silnika...
Nie wymieniaj na mineralny, zrób jak pisał kolega wyżej, jak długo masz swojego Golf'a, nie wiem czy słyszałeś (czytałeś) ale silniki 1.4 zużywają olej w dość sporych ilościach, ale nie aż tak jak Tobie.
Ostatnio zmieniony śr mar 25, 2009 02:24 przez Jazz_Blue, łącznie zmieniany 1 raz.
To że nie widzisz plamy pod samochodem wcale nie znaczy że silnik nie cieknie. U mnie tez nie było wycieków pod spodem a po kontroli okazało że olej wywala w okolicach odmy i dodatkowo przy wale przy skrzyni biegów. Po uszczelnieniu tych dwóch miejsc stan oleju (pełen syntetyk przy przebiegu 200000km) od 3000 km stoi w miejscu i silniczek cały suchutki.sopelix pisze:na dniach przejade sie do mechanika i zobaczymy co powie..
a czy ma sens zmieniac olej na mineralny? czy juz zostac przy takim jakiego uzywam?
Lotos Semisyntetic.
[ Dodano: 25 Mar 2009 01:18 ]
wycieków niema, niewidze zadnej plamy na podworku na ktorym autko spędza dosc sporo czasu:)