Drgania w B6 - pomocy

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

+jacek+
Nowicjusz
Nowicjusz

Drgania w B6 - pomocy

Post autor: +jacek+ » pn gru 26, 2005 22:13

Koledzy.

Zanabyłem B6 w diesel'u, 130 KM, skrzynia manual. Przebieg 114 tys. km.
Przy prędkości od około 85 km / ha do 110 km / h na piątym piegu ( przy pedale gazu w podłoge wciśniętym ) czuję mocne drgania czy drżenie odczuwalne na samochodzie. Drży całe autko ale najbardziej przód, deska rozdzielcza. Kierownica i drążek zmiany biegów w zasadzie jest na to drżenie obojętny.

Nie mam zielonego pojęcia co to może być. Autko przed zakupem sprawdzone w VW jest od 1 właściciela, bezwypadkowe.

Sprawa jest o tyle dziwna, że przy spokojnym przyspieszaniu na tym samym biegu drżenia nie ma.
Koła zostały wyważone ale problem jest nadal.

Czy mieliście podobne problemy u siebie ? Co może być przyczyną ?? Pomóżcie bo strasznie mnie to irytuje. Dzięki

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn gru 26, 2005 22:22

Po pierwsze czy porządnie koła zostały sprawdzone. Nie chodzi tylko o wyważenie ale czy nie biją opony lub krzywe felgi.
Po drugie mniej prawdopodobne w tak nowym aucie to drgania półosi napedowych - luzy na którymś przegubie, raz nawet spotkałem skrzywioną półoś. Nic innego nie przychodzi mi do głowy.
Czasem też nawet idealne koło nierówno chodzi co może być spowodowane jego złym mocowaniem, nierówna obudowa łozyska albo coś w tym stylu.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Tomasz Żaguń
Forum Master
Forum Master

Post autor: Tomasz Żaguń » pn gru 26, 2005 23:20

Jeszcze podsunę że może być końcówka drążka kierowniczego .Jeszcze raz trzeba powęszyć.

+jacek+
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: +jacek+ » wt gru 27, 2005 09:39

może źle myśle ale czy taka końcówka drążka nie powodowała by drgań przez cały czas. U mnie one występują tylko na 5 biegi i przy określonej prędkości.

Czy słyszeliście coś o kołach zamachowych w b6 ?? podobno nie są najtrwalsze a jeden ze znajomych zasugerował właśnie coś takiego. Dziwne !!

Tomasz Żaguń
Forum Master
Forum Master

Post autor: Tomasz Żaguń » wt gru 27, 2005 22:55

Kiedyś miałem taki przypadek że właśnie końcówka takie numery robiła i niemogliśmy tego znależć.Lepiej sprawdzić

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”