Dziwny dźwięk przy zimnym silniku

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

przemo_86
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Dziwny dźwięk przy zimnym silniku

Post autor: przemo_86 » ndz mar 22, 2009 12:31

Jako że nie znalazłem specjalnego tematu do powitania dlatego zrobię to tutaj - przy okazji pierwszego posta. Witam wszystkich forumowiczów, dzięki którym, nie będąc jeszcze formalnie członkiem społeczności tego forum, skorzystałem z porad. Liczę na owocną współpracę i w razie potrzeby pomoc, a jeśli ja będę potrafił też w miarę możliwości swoją zaoferuję.

Niedawno kupiłem swojego pierwszego Golfa Mk4 1.9 TDI ASZ 130PS. Dzieje się z nim coś dziwnego otóż na zimnym silniku np. rano, zaraz po odpaleniu (tzn. jakieś 2-3 sekundy) słychać jakiś dziwny dźwięk, który nazwał bym churgotaniem :jezor: nie nasuwa mi się inne słowo. Mam nadzieję, że wiecie o co chodzi.

Dźwięk ten nie występuje gdy silnik się nagrzeje. Nie wiem gdzie szukać problemu i źródła tego dźwięku. Nie jest to coś, co by mi przeszkadzało bo występuje tylko przy zimnym silniku i tylko przy niskich obrotach (<1K) ale nie wiem czy to nie zapowiedź czegoś poważniejszego?
Ostatnio zmieniony ndz mar 22, 2009 23:47 przez przemo_86, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Marioprestiz
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Marioprestiz » ndz mar 22, 2009 12:51

a po zakupie powymieniales oleje filtry i Pasek rozrzadu??

przemo_86
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: przemo_86 » ndz mar 22, 2009 23:43

Wymieniłem filtry i olej. Teraz się zabiorę za pasek.

Auto ma (teoretycznie) 127kkm. W przyszłą sobotę oddam mechanikowi do zrobienia z tym paskiem. Dam znać czy coś się zmieniło w tym temacie.

Jakby ktoś miał jeszcze jakieś pomysły to będę wdzięczny.Pozdro

Awatar użytkownika
grandi
Lord GTI
Lord GTI
Auto: Octavia
Silnik: AQY

Post autor: grandi » pn mar 23, 2009 00:43

Na pasku może być wilgość u mnie tak czasem jest a dokładniej napinacz tak hałasuje a jest nowy taki chrobot z czasem przstaje albo nie nie przejmuje się tym sprawdzałem naciąg jest ok

...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...

Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
darko_ch
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: darko_ch » pn mar 23, 2009 09:28

Witam
mam te4n sam problem co kolega, wymieniałem napinacz alternatora z tłumikiem drgań też nie pomogło, paski na rozrządzie też nie pomogły, koła pasowe i wielorowkowe i rolki są ok i nie wiem co jest :( kolego sprawdz czy słyszysz te dzwięki bardziej przy lewym przednim kole(przy kierowcy) u siebie mam podejrzenie że ze skrzyni mi to dochodzi ale nie wiem pomóżcie bo już nie mam sił już na to

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”