Podskakujące koło przy zmianie biegu

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Mayeran
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Podskakujące koło przy zmianie biegu

Post autor: Mayeran » ndz mar 22, 2009 19:43

Witam wszystkich!
Posiadam golfa mk3 tdi, podczas przyspieszania (na niskich biegach) po wciśnięciu sprzęgła w calu zmiany biegu prawe kolo wykonuje "podskok" i i słychać dość wyraźnie stuk (uczycie jakbym najechał tym kołem na małego śpiącego policjanta). Nie stało się to z czasem. Dziś na mieście wykonywałem lewoskręt i czekałem na wolną drogę, kiedy zrobiło się dobrze ruszyłem na skręconych kołach (miałem ok1,5tys obr.), które zerwały na sekunde przyczepność. Wcisnąłem sprzęgło żeby wbić dwójkę i wtedy "stuknęło" i poskoczyło pierwszy raz.... podczas powrotu do domu ciągle się to powtarzało. Podejrzewam przegub i nic więcej nie wiem. Może ktoś poratować informacjami co mogło się posypać i jak to sprawdzić ?
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony ndz mar 22, 2009 19:44 przez Mayeran, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
norman
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: norman » ndz mar 22, 2009 20:18

kolego skrewc kolami do oporu w jedna strone i probuj ruszyc jak bedzie strzelalo to przeglub i pozniej to samo w drugo strone

Awatar użytkownika
sagon
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: sagon » ndz mar 22, 2009 20:36

Wszystko wskazuje na przegub.Jeżeli dzieje się tak z prawej strony,to nie ma sensu niczego sprawdzać tylko kupić nowy.Sprawdza się skręcając kołami na max i ruszając.Jeżeli słychać prawy,to jest do wymiany.

AFN 165,5@380,8

Mayeran
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Mayeran » ndz mar 22, 2009 22:59

dzięki rzeczywiście nieźle szumi przy na skręconych kołach do oporu..... teraz jeszcze jedno pytanie czy takie coś podoła : http://moto.allegro.pl/item586602373_go ... 8_2_0.html ?
z góry jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam :)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”