Dziwna sprawa z ośiwetleniem wnętrza.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

zyggy
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Dziwna sprawa z ośiwetleniem wnętrza.

Post autor: zyggy » pn gru 26, 2005 23:34

Witam. Mam taki problem, pewnego dnia zamykm brykę (przełącznik oświetlenia wnętrza ustawiony tak aby gasło po zamknięciu drzwi), czekam aż zgaśnie (uczulony przez firmową Skodę) i idę do domu. Po kilku godzinach dzwoni sąsiad i mówi mi, że mam zapalone światło w aucie. Wyłączam do pozycji total OFF i po sprawie ale co zauważyłem, jeśli mam ustawione w pozycji włącz przy otwartych drzwiach, to gaśnie momentalnie gdy wsiąde i zapalę silnik (tak chyba ma być ???). Natomiast, gdy w tej pozycji przełącznika wyjdę z auta i zamknę je z zewnątrz, czekam, czekam, czekam i nie gaśnie. Czy coś mogło zwariować w elektryce auta??? Myślałem, że to prosty układ (styczniki w drzwiach i przekaźnik rozłączny-czasowy). Może ktoś miał taki problem, ja obawiam się tylko, że po kilku dniach postoju go nie zapalę (diesel - wiadomo zima). Gdzie szukać usterki??? I jeszcze pytanie dodatkowe, mam fabryczny alarm (wiadomo słaby), czy w zamkach znajdują się jakieś czujniki, takie jak w stacyjce (w kluczyku jest jakaś elektronika - immobiliser)??? Chciałem sobie zamontować alarm (co polecacie) do ochrony i sterowania zamkami (4 drzwi zamki pneumatyk). Obawiałem się, że jeśli w zamkach są czujniki zbliżeniowe to nic z tego :-(((

greg

Post autor: greg » wt gru 27, 2005 02:36

szukaj usterki w styku tj krańcówce na drzwiach - to ze gaśnie po włączeniu zapłonu to narmalne

Awatar użytkownika
tauka
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: tauka » wt gru 27, 2005 10:12

greg pisze:szukaj usterki w styku tj krańcówce na drzwiach
Teoretycznie to jest tak jak pisze Greg. Po może krańcówka jest uszkodzona i obwód nie łapie, że drzwi są zamknięte. Odłącz krańcówkę i zobacz czy wtedy ci światełko zgaśnie.

Obrazek

zyggy
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: zyggy » wt gru 27, 2005 10:41

Dzięki, będę węszył. Czy ktoś wie coś w sprawie zamków i immobiliser'a???

Awatar użytkownika
marekos
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: marekos » wt gru 27, 2005 11:03

Według mnie padł układ czasowy w lampie wewnątrz kabiny. Wyłączniki drzwiowe działają poprawnie, bo lampka gaśnie jak przekręcisz kluczyk w stacyjce i tak ma być, a gdy kluczyk nie jest przekręcony lub, gdy go nie ma w stacyjce to powinno gasnąć po pewnym czasie. I właśnie ten drugi obwód odpowiedzialny za wyłączenie czasowe padł. Według mnie trzeba wymienić układ scalony timer 555 (jedyny na płytce z lampami) i (lub) kondensator elektrolityczny obok układ, elementy te są dostępne w każdym sklepie z częściami elektronicznymi.
Taka ciekawostka: przez zmianę pojemności tego kondensatora można regulować opóźnienie, z jakim ta lampa się wyłącza.

[img]http://img113.imageshack.us/img113/6610/img23312uz2.jpg[/img]

zyggy
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: zyggy » wt gru 27, 2005 12:11

Dzięki, dzięki - bardzo konkretne zaraz to pooglądam. :smoke:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”