dzisiaj montowałem taki centralny zamek:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=571174322
Mam następujący problem, zamek po zamknięciu sam się otwiera po ok 2 sekundach, nieraz załapie i zamknie dobrze.
Zdarza się że podobna sytuacja ma miejsce przy otwieraniu, t.j. otwieram, a on po ok 2 sekundach sam sie zamyka.
Przyciski działają odwrotnie, zamykanie działa jako otwieranie, otwieranie jako zamykanie.
Przy nie przymocowanych silownikach do rygli, tylko podłączone do wiązki (żeby wykluczyć złe ustawienie prenta) zachowują się tak samo.
Otwieranie kluczykiem (lub rygielkiem) też nie działa, przekręcam kluczyk, a siłownik pcha go w odwrotnym kierunku.
Proszę o pomoc, podłączone mam to wg dołączonego schematu, zresztą chyba ciężko o pomyłke bo podłączone kolorami kabelków.
Może centralny ma jakieś programowanie o którym nie wiem?
problem z centralnym zamkiem
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
w zestawie masz na pewno jeden silownik master z pięcioma przewodami , dwa są do silniczka a trzy do sterowania , jeden z nich pewno będzie czarny , dwa pozostałe to brązowy i biały , ale mogą być inne , te dwa kabelki zamień miejscami , co do samozamykania to prawdopodobnie albo masz uszkodzony mikroprzełącznik ( tak zwana krańcówka ) jest w siłowniku master , lub , jeśli to urządzonko mikroprocesorowe , to może byc felerne
Sa 2 master i dwa slave, w masterze jest pięć kabli (czarny, brązowy, biały, niebieski i zielony) a w slave dwa (niebieski i zielony). Mam rozumieć że mam zamienić biały z brązowym w siłownikach master?
Na podłączonych tylko dwóch siłownikach slave było ok, centralny sie sam nie otwierał, tylko działanie przycisków było odwrotne.
Przy podłączonym jednym master, nieważne którym już zamek sam się otwiera (lub zamyka).
Na aukcji jest napisane, że to urządzenie mikroprocesorowe. Uszkodzona centralka?
[ Dodano: 22 Mar 2009 15:39 ]
aha, gdzieś wyczytałem, że niektóre siłowniki mają regulowany skok, jak to sprawdzić i jak się go reguluje ewentualnie?
Na podłączonych tylko dwóch siłownikach slave było ok, centralny sie sam nie otwierał, tylko działanie przycisków było odwrotne.
Przy podłączonym jednym master, nieważne którym już zamek sam się otwiera (lub zamyka).
Na aukcji jest napisane, że to urządzenie mikroprocesorowe. Uszkodzona centralka?
[ Dodano: 22 Mar 2009 15:39 ]
aha, gdzieś wyczytałem, że niektóre siłowniki mają regulowany skok, jak to sprawdzić i jak się go reguluje ewentualnie?
jeśli masz dwa mastery , to najpierw podłącz tylko jeden i wypróbuj zamianę kabli białego i brązowego miejscami , regulowany skok , to znaczy że można regulować na pręcie , master musi zawsze dojść do końca swojej drogi aby wyłączyć krańcówkę , która daje impuls na centralkę , a może masz tak zamontowane że master jednak nie dochodzi do końca przy zamykaniu , może masz na pręcie tak ustawione że blokuje ruch przy zamykaniu
Ostatnio zmieniony ndz mar 22, 2009 19:32 przez miś fazi, łącznie zmieniany 1 raz.