Skąd wziąść napięcie w MK3?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
gv
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Skąd wziąść napięcie w MK3?

Post autor: gv » pn gru 26, 2005 18:19

Hejka. Zamierzam założyć w swoim Golfiku alarm. Napięcie chcę wziąść ze skrzynki bezpieczników tylko nie wiem jak tam się dostać.

Znalazłem też brązowy kabelek z wtyczką, który nigdzie nie jest podłączony. Na kablu jest kartka z napisem MT-02.

Zastanawiam się też nad wzmacniaczem w bagażniku i jakimś głośnikiem niskotonowym (subwoofer, nie tuba :D) tylko męczy mnie to napięcie..
Z przodu jest ta blacha,wogóle nie wiem jak tam się dobrać. Czy jak zdejmę to osłonę od bezpieczników tą od spodu to już dostanę się?:)

Pozdrawiam i dzięki za pomoc koledzy!

fotki
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Gwiazdor
_
_
Kontakt:

Post autor: Gwiazdor » pn gru 26, 2005 18:29

Skrzynka z bezpiecznikami i przekaźnikami powinna dać się wyciagnąć i odchylić żeby było widać tył. I na tylnej ściance jest szereg kostek (czerwonych) i powinny być wolne wejścia "+"

Bynajmniej tak jest w MK2 więc i w MK3 powinno tak być. Warto sprawdzić miernikiem gdzie jest +.

Masa powinna być po lewej stronie wysoko nad skrzynką z bezpiecznikami. Taka duża listwa z i tam normalnie są końcówki już wypuszczone. Wystarczy się wpiąć.

Jeszcze tylko odpowiedni kabel przy stacyjce. Ale niestety już nie pamiętam czy stały "+" czy zmienny.

No i wpięcie się pod krańcówki i przeciągnięcie kabla do syreny.

No i najważniejsze czy alarm jest wyposażony w blokadę zapłonu i inne duperele. Bo jak nie to odrazu trzeba założyć do alarmu blokadę zapłonu i spiąć to z centralką alarmu. Bo tak to szkoda w ogóle montować alarmu.

Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn gru 26, 2005 18:31

Musiz ściągnać poktywkę, odkręcić plastik cały, opuścić całą skrzynkę bezpieczników po wyjeciu jej z zatrzasków (zabezpieczone takimi białymi dźwigniami). Z tyłu masz masę kabli. Te czerwone sa z plusem, obok najgrubszego czerwonego masz kilka wolnych złączek z plusem. Albo ciąg bezpośrednio z aku przez dodatkowy bezpiecznik, zwłaszcza do tego wzmacniacza.
Brązowe kable są od masy, akurat ten konkretnie nie wiem od czego

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
gv
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: gv » pn gru 26, 2005 18:47

A którędy przeciągnąć ze środka auta pod maskę? Dzięki za wskazówki. :)

Awatar użytkownika
Pragos
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Pragos » pn gru 26, 2005 19:16

w przegrodzie silnika od kabiny mniej więcej na wysokosci pedałów jest bodajże jeden lub dwa otwory przez które możesz pociągnąc wiązke. najlepiej jak ktos ci poswieci latarką od strony silnika lub włoż sztywny przewód a ty zajrzyj pod kokpit od strony kierowcy, odchyl wygłuszenie /gąbke/ i powinienes znależc- wyjdzie około 10-20 cm ponad pedałami. nie pamietam dobrze ale chyba musisz odkręcić plastikową osłonę przy pedałach.
pozdrawiam i powodzenia! :pub:

Driver wanted!!!

Awatar użytkownika
gv
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: gv » pn gru 26, 2005 20:02

Dzięki :pub: :pub:

greg

Post autor: greg » pn gru 26, 2005 20:22

a ten brązowy kabelek do włąśnie do masy idzie tj to duże brązowe plastikowe koło po lewej od bezpieczników

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”