[MK2] Pomocy! Awaria w 1.6 EZ. Coś z olejem?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[MK2] Pomocy! Awaria w 1.6 EZ. Coś z olejem?
Witam! Opiszę problem:
Po max. rozgrzaniu silnika zaczyna mrugać kontrolka oleju i włącza się taki nieznośny bzyczek w desce rozdzielczej. Dodam, że olej w silniku jest na dobrym poziomie. Najpierw sądziłem, że jest go za malo, ale po dolaniu litra problem nie ustąpił. Silnik pracuje prawidłowo. Raz tylko przez kilka sekund samochód bardzo wolno przyspieszał ze światel. Problem występuje tylko na rozgrzanym silniku. Zanim pojadę do mechanika chciałbym zapytać czy ktoś mial już z tym do czynienia. Pozdrawiam i dzęki za wszelką pomoc.
Po max. rozgrzaniu silnika zaczyna mrugać kontrolka oleju i włącza się taki nieznośny bzyczek w desce rozdzielczej. Dodam, że olej w silniku jest na dobrym poziomie. Najpierw sądziłem, że jest go za malo, ale po dolaniu litra problem nie ustąpił. Silnik pracuje prawidłowo. Raz tylko przez kilka sekund samochód bardzo wolno przyspieszał ze światel. Problem występuje tylko na rozgrzanym silniku. Zanim pojadę do mechanika chciałbym zapytać czy ktoś mial już z tym do czynienia. Pozdrawiam i dzęki za wszelką pomoc.
-
- Forum Master
Wersja optymistyczna i bardzo prawdopodobna.Tomasz Żaguń pisze:Sprawdż czy niemasz paliwa w oleju bo może masz i jest za rzadki to uważaj żebyś czasem niezatarł maszyny a może to być spowodowane jazdą na krótkich odcinkach a tym samym długo na ssaniu i nadmiar paliwa pojawia sie w oleju.już parę postów o tym było ostatnio.poprostu uroki zimy.
Wersja pesymistyczna - kończą żywot panewki.Posłuchaj silnika, jeśli to panewki to słychać dość charakterystyczny stukot.
Dokładnie moga to byc panewki, ja miałem tak samo jak byl zimny to pracował normalnie, ale jak nie rozgrzał to stukało, piszczało i mrugało (remont sie nie oplacał)... i w musiałem kupic nowy silnik :/ A tak wogole to tez miałem EZ. Ale to bys chyba zauwazył ze cos nie tak z motorem.
A moze sie grzeje zabardzo silnik, jak piszczy to wskazówka temperatury gdzie jest? Albo tak jak wyzej moze byc benzyna w oleju i jest za rzadki. Sprawdz czy nie przybywa oleju i czy nie smierdzi benzyna.
A moze sie grzeje zabardzo silnik, jak piszczy to wskazówka temperatury gdzie jest? Albo tak jak wyzej moze byc benzyna w oleju i jest za rzadki. Sprawdz czy nie przybywa oleju i czy nie smierdzi benzyna.
Nie wiem ile zrobiłeś kilometrów od lutego. Ale olej wymienia się co 10 000km, albo co rok. A awaria ssania wyjaśnia skąd benzyna w oleju.Szkoda, że nie napisałeś od razu.Koniecznie napraw to ssanie, bo jak wymienisz olej to bardzo szybko będzie to samo.Trochę przegiąłeś z tym olejemBuli1984 pisze:Olej wymieniałem w lutym 2005r. Poza tym mam zwalone ssanie w gaźniku, dlatego zbyt długo na nim jedzie.