Zasada wywazania i montazu opon na alu felgi

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

speede
Użytkownik
Użytkownik

Zasada wywazania i montazu opon na alu felgi

Post autor: speede » czw mar 19, 2009 14:14

Wita, zaopatrzylem sie w felgi alu. 15 ". I teraz mam zasadnicze pytanie: Czy zasada montazu opony na felge aluminiowa jest taka sama jak na stalowa? Chodzi mi o czy powinny byc ciezarki jak tak to z ktorej strony i jakie to ciezarki, nabijane standardowe?oraz na co zwrocic uwage podczas gdy serwis oponiarki bedzie zakladal nowe opony na nowe felgi. Nie chcialbym aby zarysowali. Jest to dla mnie bardzo wazne gdyz wiekszosc zakladow ktore spotkalem to zakladajac opony na stalowki wogole nie patrza ze maszyna zakladajaca opone wyciera ranty felgi

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » czw mar 19, 2009 14:20

zakłada sie identycznie , tylko do felg aluminiowych ciężarki nabija sie od wewnętrznej strony felgi

[ Dodano: 19 Mar 2009 13:21 ]
oczywiście jak kapciarz jest bez pojęcia to uszkodzi i stalowe felgi , dobry zakład nic Ci takiego nie zrobi

Awatar użytkownika
feniks
Forum Master
Forum Master

Post autor: feniks » czw mar 19, 2009 14:34

miś fazi pisze:do felg aluminiowych
nie nabijane a naklejane od wew. paski z ciężarkami alu bodajże :bigok:

Obrazek

Awatar użytkownika
gregoryb1
vel Młody
vel Młody
Kontakt:

Post autor: gregoryb1 » czw mar 19, 2009 14:36

cięzarki jak najbardziej,
do aluminium stosuje sie naklejane - takie paski podzielone zazwyczaj 60 gdzielone po 10 i 5g ktore w zależności ile g jest potrzebne odcina sie z tego paska, ewentualnie nabija sie powlekane specjelne ciężarki ktore nie reaguja z aluminium
http://images.google.co.uk/imgres?imgur ... window%3D1
i jeszcze jedno , jesli wyhodzi zbyt duze ilosci cięzarka np 80 i 55 powinno sie obrócic opone, tzn zaznaczasz na wysokości zaworu spuszczasz powietrze i przesuwasz o 180 stopni jesli nie pomaga dalej o 90 i tak az do uzyskania najmniejszego z mozliwych cięzarow.

przy montazu trzeba uwazac jedynie na odpowiednie ustawienie ramienia, montazownica jest tak zrobiona ze zaklada sie felge - maszyna zaciska i opuszcza sie ramie - dostosowuje do felgi i zabezpiecza guzikiem i ramie ustawia sie w pozycji gotowej do montazu. Dla obserwującego wyglada to tajk jakby ramie tarło po feldze a w rzeczywistości jest tam kilka milimetrow przerwy. Gdyby był zbyt duzy odstęp ramienia od felgi mołoby po prostu rozerwac opone

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » czw mar 19, 2009 14:40

coś Wam panowie powiem , te ciężarki naklejane bardzo często sie gubi , jak jest nabity odpowiedni ciężarek to z dzieci na dzieci

Awatar użytkownika
gregoryb1
vel Młody
vel Młody
Kontakt:

Post autor: gregoryb1 » czw mar 19, 2009 14:46

gubi sie taki naklejany z kilku powodów :
1 - nie była przeczyszczona felga w miejscu jego naklejenia (trzeba ja odtłuścic, nową również i musi byc sucha w tamtym miejscu)
2 - jest zbyt mały prześwit między fela a zaciskiem hamulcowym i cięzarek haczy jest zrywany
w tym drugim przypadku stosuje sie wtedy takie super cienkie cięzarki
a jesli cięzarek jest zle wykonany to i ten nabijany odpadnie
Ostatnio zmieniony czw mar 19, 2009 14:47 przez gregoryb1, łącznie zmieniany 1 raz.

speede
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: speede » czw mar 19, 2009 15:01

Dzieki za cenne informacje, nie mialem wczesn iej felg alu wiec warto sie poradzic. Czyli bede szukac zakladu ktory ma ciezarki naklejane. Dzieki

Awatar użytkownika
feniks
Forum Master
Forum Master

Post autor: feniks » czw mar 19, 2009 15:06

miś fazi pisze:te ciężarki naklejane bardzo często sie gubi
nie zgdzę się, mam 10 000km najechane na zimówkach i wszystkie się czymają, a drogi nie najlepsze mamy w okolicy

Obrazek

Awatar użytkownika
gregoryb1
vel Młody
vel Młody
Kontakt:

Post autor: gregoryb1 » czw mar 19, 2009 15:12

speede pisze:Dzieki za cenne informacje, nie mialem wczesn iej felg alu wiec warto sie poradzic. Czyli bede szukac zakladu ktory ma ciezarki naklejane. Dzieki
kazdy zakład powinien miec, ogolnie to zawsze wulkanizator pyta sie jakie ciężarki sobie życzysz
zasada jest taka ze skoro jest rant na aluminiowej feldze to mozna nabijac (np.ople maja taka felge alu z małym zagięciem od zewnatrz) ale od klienta zalezy jakie cięzarki wybierze - estetyczniej jest kiedy ciężarek jest naklejany
Ostatnio zmieniony czw mar 19, 2009 15:31 przez gregoryb1, łącznie zmieniany 1 raz.

speede
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: speede » czw mar 19, 2009 15:28

mam felgi Dezent V noweczki lakierowane bezbarwnym. Tak sie obawiam wlasnie aby przy zakladaniu i wywazaniu nie uszkodzil

Awatar użytkownika
gregoryb1
vel Młody
vel Młody
Kontakt:

Post autor: gregoryb1 » czw mar 19, 2009 15:41

speede pisze:mam felgi Dezent V noweczki lakierowane bezbarwnym. Tak sie obawiam wlasnie aby przy zakladaniu i wywazaniu nie uszkodzil
ogolnie to jak bedzie niezdara to i kulke od łozyska zepsuje,
szukaj warsztatu typowo wulkanizacyjnego , nie jakiegos przy markecie otwartego tylko na sezon, najlepiej zrob to wczesniej jedź zanim beda kolejki bo pozniej jest szał i nietrudno np. o niedokładne wywazenie
coraz wiecej zakładów ma maszyny ze specjanym oprzyrzadowaniem do zakładania alu i montazu dużych rozmiarów typu 22" wiec nie powinni miec problemu z 15"
Ostatnio zmieniony czw mar 19, 2009 15:48 przez gregoryb1, łącznie zmieniany 2 razy.

Tomek_Dx
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Tomek_Dx » czw mar 19, 2009 20:27

Ewentualnie poszukaj zakładu gdzie regeneruja felgi aluminiowe, piaskuja i malują, oczywiscie maja wtedy też maszyny do zakładania opon i wiedzą jak to zrobic aby nic nie zarysować i ładnie ponaklejać ciężarki. A dlaczego? Wyobrażasz sobie aby ktoś dał felgi do renowacji zapłacił za taka przyjemnośc 75x4=300 pln a potem zakładając opony by mu je porysowali? Ja w takim wlaśnie zakladzie regenerowałem felgi i zakładałem nowe oponki. Wszystko było idealne i czyściutkie odtłuszczone miejsca przylepiania ciężarków itp

Tomek Dx

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”