Hejka. Mam dwa problemy w moim mk3 (1.9 TD).
Odkąd go kupiłem to było już zimno i po dłuższej jeździe mam przeważnie 70, max 80 stopni.
Znajomy mówił żebym zasłonił pół chłodnicy kartonem. Czy to dobre rozwiązanie i czy opłaca się to robić? Czy może od razu kupić termostat i pojechać wymienić? Nawet jak stoję w korku to nie mam 90 stopni.
Druga sprawa: piszczał mi pasek. Wymieniłem ten grubszy, który łączy alternator z kołem pasowym chyba? Przestało piszczeć na 2 tygodnie. Teraz znowu się zaczęło i piszczy jak wcześniej. To normalne? Nowy pasek kupiłem i piszczy dalej po pewnym czasie. Mechanik mówił, że tam samoregulacja jest i pasek sam się naciąga w razie potrzeby.
Czy jest możliwe żeby to piszczał ten mniejszy pasek?:) (Ten całkiem od lewej strony) On chyba od wspomagania jest.
Dzięki za pomoc
MK3: piszczący pasek i...czy zasłaniać chłodnicę kartonem?:)
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Ad1. Wymień termostat nie zasłąniaj chłodnicy. Silnik ma być dobrzany a nie niedogrzany - bo będzie wiecej palił. Kup termostat tylko odpowiedni - znajdziesz tu na forum informację - ok tygodnia temu było o tym.
Ad2. Tak masz samonapinacz ake.. musisz popuścić śrubę na alternatorze - pasek sam się napnie i wtedy dokręć spowrotem
Ad2. Tak masz samonapinacz ake.. musisz popuścić śrubę na alternatorze - pasek sam się napnie i wtedy dokręć spowrotem
- Michael G60
- Forum Master
- Kontakt:
-
- Forum Master