mk II 1.6 TD
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
mk II 1.6 TD
Problem polega na tym ze w zaleznosci jak samochod jest zaparkowany strasznie kopci na niebiesko (czyli olejem) przy zapalaniu.Gdy autko jest ustawione silnikiem w dol kopci strasznie ,prawie jak T55 a jesli silnik jest podniesiony do gory delikatnie tylko przykopci.
Autko wzasadzie oleju nie bieze(wszystko jest w normie)Podejrzwam ze co jest uszkodzone w turbinie(byc moze w stanie spoczynku walek turbiny opada i olej dostaje sie do kolektora wydechowego i wzaleznosci jak samochod jest ustawiony zlewa sie do glowicy lub bezposrednio do ukladu wydechowego)Mysle ze jesli byly uszkodzone pierscienie lub uszczelniacze na zaworach to kopcil by non stop a on tylko przykopci przy zapaleniu i gora jasz sie lekko rozgrzeje lub az przepali caly ten olej.Pozniej wszystko jest ok.Po uruchomieniu silnika gdy doda sie gazu i patrze na obrotomierz to widac ze turbina wlancza sie dopiero przy okolo 2200 obr/min a po chwili(kiedy dodam pare razy gazu) turbina wlancza sie normalnie czyli okolo 1700 obr/min Wydaje mi sie ze jest to uszkodzona turbina
Jesli ktos z was spotkal sie z podobna usterka prosze o jakies podpowiedzi
Jesli jest opcja zastosowania wiekszej turbiny bez przerobek(lub minimalnych)rowniez prosze o pomoc
dziekuje
P.S. Problem dotyczy golfa II 1.6 TD z dolozonym intercoolerem oznaczenie silnika 1V
Wiem ze ten silnik nie nalezy w kategori diesla do najmocniejszych ale autko naprawde chodzi super ,ma bardzo specificzna prace silnika(zblizona do TDI) i jest bardzo zywe
Autko kupilem juz takie ,kontaktowalem sie z poprzednimi uzytkownikami samochodu ale kazdy z nich twierdzi ze nie przerabial nic w silniku. Ja sadze inaczej, w silniku napewno bylo cos robione tylko niewiem co
Autko wzasadzie oleju nie bieze(wszystko jest w normie)Podejrzwam ze co jest uszkodzone w turbinie(byc moze w stanie spoczynku walek turbiny opada i olej dostaje sie do kolektora wydechowego i wzaleznosci jak samochod jest ustawiony zlewa sie do glowicy lub bezposrednio do ukladu wydechowego)Mysle ze jesli byly uszkodzone pierscienie lub uszczelniacze na zaworach to kopcil by non stop a on tylko przykopci przy zapaleniu i gora jasz sie lekko rozgrzeje lub az przepali caly ten olej.Pozniej wszystko jest ok.Po uruchomieniu silnika gdy doda sie gazu i patrze na obrotomierz to widac ze turbina wlancza sie dopiero przy okolo 2200 obr/min a po chwili(kiedy dodam pare razy gazu) turbina wlancza sie normalnie czyli okolo 1700 obr/min Wydaje mi sie ze jest to uszkodzona turbina
Jesli ktos z was spotkal sie z podobna usterka prosze o jakies podpowiedzi
Jesli jest opcja zastosowania wiekszej turbiny bez przerobek(lub minimalnych)rowniez prosze o pomoc
dziekuje
P.S. Problem dotyczy golfa II 1.6 TD z dolozonym intercoolerem oznaczenie silnika 1V
Wiem ze ten silnik nie nalezy w kategori diesla do najmocniejszych ale autko naprawde chodzi super ,ma bardzo specificzna prace silnika(zblizona do TDI) i jest bardzo zywe
Autko kupilem juz takie ,kontaktowalem sie z poprzednimi uzytkownikami samochodu ale kazdy z nich twierdzi ze nie przerabial nic w silniku. Ja sadze inaczej, w silniku napewno bylo cos robione tylko niewiem co
Moim zdaniem to nie padnięta turbina bo jak sam piszesz oleju nie bierze. Skoro zalezne jest to od kąta ustawienia samochodu - obejrzyj intercooler czy faktyvcznie zaolejony jest, po2 - pomiędzy pompą paliwa a wejściem do kolektora jestwęzyk podciśnienia który reguluje ilość dawki - może on się przytyka i to powoduje kopcenie. Jesli by faktycznie padała turbina to dawała by olej nie w stanie spoczynku tylko właśnie pod obciążeniem . A i nie otwieraj nowego wątku tylko pisz w starym
ok Poprawie sie
U mnie niema wezyka od kolanka do pompy wtryskowej (silnik 1v)a intercooler sam dokladalem pozatym olej zlewa sie od strony kolektora wydechowego (tak mi sie wydaje)
[ Dodano: Nie Gru 25, 2005 21:16 ]
od strony zasysania powietrza turbina jest delikatnie mokra ale kazda turbina jest zawsze mokra z oleju
[ Dodano: Nie Gru 25, 2005 21:21 ]
a z ciekawosci jaka mozna zastosowac turbine z innego vw (oczywiscie mocniejsza) bez zadnych przerobek. Czy pasuje moze z mk III 1.9 TDi?
[ Dodano: Nie Gru 25, 2005 21:23 ]
Jestem z zawodu mechanikiem ale ostatnio pracuje w firmie bdowlanej (na szczescie jako kierowca)i niestety z biegiem czasu duzo rzeczy sie zapomina
U mnie niema wezyka od kolanka do pompy wtryskowej (silnik 1v)a intercooler sam dokladalem pozatym olej zlewa sie od strony kolektora wydechowego (tak mi sie wydaje)
[ Dodano: Nie Gru 25, 2005 21:16 ]
od strony zasysania powietrza turbina jest delikatnie mokra ale kazda turbina jest zawsze mokra z oleju
[ Dodano: Nie Gru 25, 2005 21:21 ]
a z ciekawosci jaka mozna zastosowac turbine z innego vw (oczywiscie mocniejsza) bez zadnych przerobek. Czy pasuje moze z mk III 1.9 TDi?
[ Dodano: Nie Gru 25, 2005 21:23 ]
Jestem z zawodu mechanikiem ale ostatnio pracuje w firmie bdowlanej (na szczescie jako kierowca)i niestety z biegiem czasu duzo rzeczy sie zapomina
ok czyli najlepiej bylo by zakupic motor sb i olac wszystkie przerobki w 1v
dzieki za pomoc
[ Dodano: Nie Gru 25, 2005 21:57 ]
jaka predkos max mozna rozwinac mk II z silnikiem 1v????????????
aha i co sadzicie o usterce ?
Robic cos z a turbina czy szukac gdzie indziej?
dzieki za pomoc
jaka predkos max mozna rozwinac mk II z silnikiem 1v????????????
aha i co sadzicie o usterce ?
Robic cos z a turbina czy szukac gdzie indziej?
a jak mozna podrasowac fabrycznego SB (80KM)? Da sie ,warto,i czy sa jakies wady (pewnie sa ,jak zawsze)i o ile mozna podniesc jego moc
Przyznaje ze najlepszy golf to II ale to jest tylko moje zdanie (niechce nikogo urazic)
i niezamierzam go zamieniac na cos innego(chyba ze corrado-moze kiedys)
[ Dodano: Nie Gru 25, 2005 22:03 ]
Golfem II jezdze juz 8 lat to jest muj 3 juz golf (ONLY GOLF)
sorry "mój"
Przyznaje ze najlepszy golf to II ale to jest tylko moje zdanie (niechce nikogo urazic)
i niezamierzam go zamieniac na cos innego(chyba ze corrado-moze kiedys)
Golfem II jezdze juz 8 lat to jest muj 3 juz golf (ONLY GOLF)
sorry "mój"