Problem po montażu skrzyni
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Problem po montażu skrzyni
Witam Panowie mam taki problem:
Wymieniłem skrzynie i zauważyłem ze ciężko chodzi sprzęgło i nie wysprzęgla mi. Gdzieś popełniłem błąd. Możliwe ze czegoś nie dokręciłem lub za bardzo.
Wrzucam jedynaczkiem puszczam sprzęgłu i pupa nic. Na bank jest to wina sprzęgła bo widzę różnice przez i po wymianie.
proszę jak ktoś wie co to może być to proszę o pomoc.
Z góry dziękuje
Wymieniłem skrzynie i zauważyłem ze ciężko chodzi sprzęgło i nie wysprzęgla mi. Gdzieś popełniłem błąd. Możliwe ze czegoś nie dokręciłem lub za bardzo.
Wrzucam jedynaczkiem puszczam sprzęgłu i pupa nic. Na bank jest to wina sprzęgła bo widzę różnice przez i po wymianie.
proszę jak ktoś wie co to może być to proszę o pomoc.
Z góry dziękuje
Ostatnio zmieniony pn mar 16, 2009 22:05 przez Bemo26, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie mówię szeptem gdy mówię skąd jestem (L)
- PAPAYOS
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
A auto ma chęć ruszyć czy nie? Może nie przykręciłeś półośki... A może linka sprżegła jast za luźna? Dasz rade wrzucić bieg?
Jak wrzucasz bieg i nie rusza - poluzuj linkę i sprawdź bo może nie przykręcileś półośki.
Jak nie dasz rady wrzucić biegu - naciągnij linkę, lub nie zamontowłeś łożyska odciskowego. A to niestety wiąże się z ponownym demontażem skrzyni biegów.
Pozdrawiam
PAPAYOS
Jak wrzucasz bieg i nie rusza - poluzuj linkę i sprawdź bo może nie przykręcileś półośki.
Jak nie dasz rady wrzucić biegu - naciągnij linkę, lub nie zamontowłeś łożyska odciskowego. A to niestety wiąże się z ponownym demontażem skrzyni biegów.
Pozdrawiam
PAPAYOS
https://www.facebook.com/pages/Cthulhu/369766173200313
Powiem tak : auto nie reaguje na wrzucane biegi. Możliwe ze coś jest z linką sprzęgła, ale czy jest za luźna, mi sie wydaje ze chodzi pedla ciężej od sprzęgła. biegi wchodzą ale tak delitanie jakby nie do końca wchodziłyPAPAYOS pisze:A auto ma chęć ruszyć czy nie? Może nie przykręciłeś półośki... A może linka sprżegła jast za luźna? Dasz rade wrzucić bieg?
Pozdrawiam
PAPAYOS
Piszesz mi ze : lub nie zamontowłeś łożyska odciskowego. A to niestety wiąże się z ponownym demontażem skrzyni biegów.
łożyslka dociskowego , ja przemieniałem skrzynie ze starej na nowa. i wszytko w nowej było.
Teraz jeszcze na dodatek jak chce go odpalić w kopułce mi coś trzeszczy i jak chciałem sprawdzić co to,to mnie walną prąd zdrowo
Jednym słowem tragedia
[ Dodano: 17 Mar 2009 07:24 ]
Tarcze czego? sprzęgła? sprzęgło było nie ruszane tylko wymiana skrzyniKarol G60 pisze:a tarcze dobrze zamontowałes? nie odwrotnie??
Teraz to już klapa sie zrobiła wchodzę do Auto przekręcam kluczyk i pupa kontrolki przygaszają a w kopułce coś trzeszczy. przekręcam kluczyk a tu pupa nic.
Ostatnio mam pecha do Aut
Ostatnio zmieniony wt mar 17, 2009 08:31 przez Bemo26, łącznie zmieniany 1 raz.
- PAPAYOS
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
Ale trzeszczy po uruchomieniu? Czy na zgaszonym silniku? Na zgaszonym tam nic nie powinno się dziać. Tam nawet nie ma co się dziać. On się nie kręci i nie dochodzi prąd ponieważ hall nie daje impulsów do cewki. A jak na uruchomionym silniku to może masz wyrobioną tulejkę i palec trze ci po trzcieniach w kopółce a prąd jest powodem przebicia na przewodach...Bemo26 pisze:jak chce go odpalić w kopułce mi coś trzeszczy
A jak przygasają kontrolki, to oczyść, przesmaruj i dokręć klemy na baterii, albo zdechł ci akumulator...
Pozdrawiam
PAPAYOS
https://www.facebook.com/pages/Cthulhu/369766173200313
Jak przekręcam kluczyk auto nie odpala i trzeszczy mi wtedy.PAPAYOS pisze:Ale trzeszczy po uruchomieniu? Czy na zgaszonym silniku? Na zgaszonym tam nic nie powinno się dziać. Tam nawet nie ma co się dziać. On się nie kręci i nie dochodzi prąd ponieważ hall nie daje impulsów do cewki. A jak na uruchomionym silniku to może masz wyrobioną tulejkę i palec trze ci po trzcieniach w kopółce a prąd jest powodem przebicia na przewodach...Bemo26 pisze:jak chce go odpalić w kopułce mi coś trzeszczy
A jak przygasają kontrolki, to oczyść, przesmaruj i dokręć klemy na baterii, albo zdechł ci akumulator...
Pozdrawiam
PAPAYOS
podładuje dziś akumulator i zobaczę.
[ Dodano: 17 Mar 2009 08:30 ]
Jeśli wymieniam taka samo skrzynie to raczej popychacz jest taki sam nieprawdaż?miś fazi pisze:wkładałeś kolego inną skrzynie , a skąd wiesz jak tam wygląda sprawa z popychaczem ( taki pręt ) może jest za krótki , tak samo sprawa z krzywką wyciskową do łożyska lub samo łożysko , przecież nie sprawdzałes w tej skrzyni co siedzi pod deklem piątego biegu
Dziś sprawdzilem auto z popychy czy odp0ali i jak wrzucam 2 bieg to zero reakcji czy możliwe jest ze sprzęgło za mocna trzyma i nie wysprzęgla mi ? albo za luźno jest?
Ostatnio zmieniony wt mar 17, 2009 09:39 przez Bemo26, łącznie zmieniany 2 razy.
Tak skrzynie którą zakładałem jest OK.miś fazi pisze:ale ja z uporem zapytam , czy pewny jesteś że ta skrzynia którą założyłeś jest ok , składasz wszystko na karb sprzęgła , ale sam napisałeś że go nie ruszałeś
Czyli myślisz że coś jest ze tarczą sprzęgła?
Dodam ze przed założeniem sprawdzaliśmy ja czy wysprzegla i było wszytko ok
A po montażu coś jest nie tak, sprzęgło chodzi ciasno a drążek tak luźny.
Jak zdejmowałem skrzynie to ułamałem linkę drążka zmiany biegów (pat foto.)

i zakupiłem nie taka tylko taka łamaną w dwóch miejscach.
i Tak sie zastanawiam czy jest dobra
Ostatnio zmieniony wt mar 17, 2009 09:52 przez Bemo26, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie nie było takiego zdarzenia ze sprężynuje przy przykręcaniu.miś fazi pisze:i jeszcze jedno , czy jak dokręcałeś skrzynie do kołnierza silnika , to nie zauważyłeś przypadkiem czy ona tak jakby nie sprężynuje w końcowym momencie dokręcania
[ Dodano: 17 Mar 2009 08:49 ]
a przed wymianą skrzyni , coś Ci sie działo ?
W starej skrzyni siadł mi most, aż w końcu sie zablokował i rozwaliło obudowę skrzyni
Przymieszaliśmy do siebie i długość taka sama tylko ze ten kupiony tak jak mowilem, ma dwa łamaniamiś fazi pisze:ale czy ten nowy łącznik jest takiej samej długości ?
Brat Pracuje w intercars i powiedział ze te łamane są od 1.6 do 1.8, a ta prosta jest do 2.0.
Ale czy wina by leżała akurat w tym ze nowa linka dźwigni ma 2 załamania
może czego nie połączyłem od biegów, sam juz nie wiem co mam robić
A jak to mogę sprawdzić?miś fazi pisze:jeśli masz linke sprzęgła z samoregulacją , to jeszcze ją bym podmienił
Ostatnio zmieniony wt mar 17, 2009 10:03 przez Bemo26, łącznie zmieniany 1 raz.
linka z samoregulacja ma przy skrzyni taki zgrubienie plastikowe i gumową harmonijkę , jeśli jej nie wymieniłeś , to zacznij od tego , to jest częsta przyczyna
[ Dodano: 17 Mar 2009 09:07 ]
luźny lewarek to nie wina sprzęgła , widze że u Ciebie są dwa niezależne problemy
[ Dodano: 17 Mar 2009 09:09 ]
ale to troszke dziwne , ja mam 1,8 i nie mam takiej łamanej , tylko prostą
[ Dodano: 17 Mar 2009 09:07 ]
luźny lewarek to nie wina sprzęgła , widze że u Ciebie są dwa niezależne problemy
[ Dodano: 17 Mar 2009 09:09 ]
ale to troszke dziwne , ja mam 1,8 i nie mam takiej łamanej , tylko prostą