Ukręcona, urwana śruba pokrywy zaworów
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Ukręcona, urwana śruba pokrywy zaworów
Witam.
Dzisiaj chciałem dokręcić śruby które mocują pokrywę zaworów w golfie III 1.6 benzyna (chodzi mi o te 3 śruby). Problem w tym, że podczas przykręcania przez przypadek jedną urwałem.
Śruba urwała mi się równo z głowicą przez co gwint został w bloku, a reszta odpadła czyli główka z częścią bez gwintu.
Co zrobić??
Pozdrawiam i proszę o porady.
Dzisiaj chciałem dokręcić śruby które mocują pokrywę zaworów w golfie III 1.6 benzyna (chodzi mi o te 3 śruby). Problem w tym, że podczas przykręcania przez przypadek jedną urwałem.
Śruba urwała mi się równo z głowicą przez co gwint został w bloku, a reszta odpadła czyli główka z częścią bez gwintu.
Co zrobić??
Pozdrawiam i proszę o porady.
- wolfzan
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Spróbuj naciąć w niej rowek żeby zmieścił się tam śrubokręt, ale uważaj, żeby nie uszkodzić głowicy. Spróbuj później delikatnie wykręcić. Inny sposób to rozwiercenie w środku małym wiertłem, następnie należy do środka coś wbić i próbować wykręcić. Ostatecznie rozwiercić wiertłem o średnicy 0,5mm mniejszej od średnicy otworu, aby nie uszkodzić gwintu, resztki postarać się stamtąd jakoś wyjąć i wkręcić nową śrubę.
Co do dokręcania śrub, to nie ma potrzeby kręcić nie wiadomo jak mocno. Wystarczy umiejętnie dokręcić na przemian i będzie ok.
Co do dokręcania śrub, to nie ma potrzeby kręcić nie wiadomo jak mocno. Wystarczy umiejętnie dokręcić na przemian i będzie ok.
Ja tez tak zrobilem ostatnio w moim MK2 poprostu odkrec cala pokrywe i sciag ten element w ktorym jest ta zlamana śruba weź go do domu nawierc mały otwór wsadz tam śrubcyk zeby kontre zrobic i poprostu wykrec:)..poejdz kas na gielda kup nowa srube czy w aso i wkrec wszystko na nowo..
(*·.¸(`·.¸ ¸.·´)¸.·*)
*No BaSs No FuN*
(¸.·´(¸.·* *·.¸)`·.¸)
*No BaSs No FuN*
(¸.·´(¸.·* *·.¸)`·.¸)
- krzysio1985
- Ma gadane
- Kontakt:
wbijanie "czegos" do srodka prowadzi do rozpychania pozostalosci sruby i bardzo trudno to wykrecic....wolfzan pisze:Spróbuj później delikatnie wykręcić. Inny sposób to rozwiercenie w środku małym wiertłem, następnie należy do środka coś wbić i próbować wykręcić.
pasujesz nakretke centralnie i spawasz w srodku nakretki...mocny spaw i musi puscic.jagr14 pisze:marcintju, zdradz mi ta slodka tajemnice jak przylapiesz migomatem srubke urwana rowno z blokiem silnika????