Nowy MK6 1.4 TSI i docieranie

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

wojtekp

Nowy MK6 1.4 TSI i docieranie

Post autor: wojtekp » pn mar 16, 2009 03:23

Witam,

jutro/pojutrze odbieram samochód z salonu. Będzie to mój pierwszy samochód, dlatego z góry zakładam, że chciałbym dbać o niego jak najbardziej. Prośba o sugestie, wskazówki od osób posiadających podobny silnik z wcześniejszej wersji, czego nie robić, żeby samochód służył jak najlepiej. Podstawowe pytanie to jak docierać samochód, które manewry są zakazane, albo co jest w przypadku tego silnika wskazane. Z góry dzięki śliczne za pomoc.

Pozdrawiam
Wojtek
Ostatnio zmieniony pn mar 16, 2009 09:06 przez wojtekp, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » pn mar 16, 2009 09:59

mysle ze jezeli bedziesz się stosował do zaleceń prod. i nalezycie uzytkował auto zgodnie z instrukcją obsługi bedzie ok
http://tdi.pl/component/option,com_smf/ ... ic,2882.0/
Ostatnio zmieniony pn mar 16, 2009 10:06 przez dziejo, łącznie zmieniany 1 raz.

wojtekp

Post autor: wojtekp » pn mar 16, 2009 11:22

Dzięki za linka, sprawdzałem go wcześniej, nie ma za wiele poza wymianą luźnych myśli, który pali mniej, który więcej. Interesują mnie uwagi, które dla Was mogą być banalne, a dla mnie będą podstawowe i bardzo ważne. Np jakie maksymalne obroty można uzyskiwać po wyjechaniu z salonu, czy hamowanie silnikiem jest wskazane, czy ogólnie mocne hamowanie jest wskazane, jaką maksymalną prędkością mogę jechać, ile czasu dociera się silnik, po jakim czasie wymienić olej [słyszałem, że dobrze jest to zrobić po pierwszym tysiącu].

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » pn mar 16, 2009 12:01

wojtekp, Poczytaj instrukcję obsługi, to ważne i sporo się dowiesz. Naturalna rzecz to to, że nie powinieneś jeździć na max obrotów. Obroty momentu max. będa optymalne. Hamowanie silnikiem - tak, mocne hamowanie - tak. Co do wymian oleju to ściśle w.g instrukcji. Wiąże się to z gwarancją.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn mar 16, 2009 13:43

Będziesz miał turbo, jeździj zgodnie z zaleceniami dla turbo, więc nie piłuj póki sie nie zagrzeje, i nie gaś od razu po ostrej jeździe. A resztą się nie przejmuj, serwisuj zgodnie z zaleceniami co i tak musisz robić żeby gwarancji nie stracić.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”