Z mineralnego na półsyntetyczny.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Z mineralnego na półsyntetyczny.
Czeka mnie zmiana oleju. Chce wlać Mobil 10W40 zamiast Shella 15W40. Przebieg auta 202 000 tyś km stan silnika i turbiny ok. Brak ubytków oleju i oznak zużycia silnika. Autko przyjechało z Niemiec o od tamtej pory zrobiło 27 tyś na mineralnym. Czy mam się obawiać przejścia i w jaki sposób wykonać przejście na półsyntetyk czy muszę jakoś silnik przyzwyczaić do nowego oleju ??
Zawa 84
zawa84, jeśli silnik nie był katowany ani przegrzany spokojnie możesz zmienić. Twój silnik chyba nawet był projektowany pod 10W40. Ja w zmieniłem w SB przy z mineralnego na pół syntetyk i mimo obaw jest znaczna poprawa: kontrolka oleju znacznie krócej miga przy odpalaniu, w zimie szybciej zaskakuje, krócej grają zawory, a co najważniejsze zużycie oleju wogóle nie wzrosło.
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
Ja zmieniłem przy 240 na 10w40 GULF przy 245 uszczelka do wymiany i uszczelniacze juz jest 280 tys , oleju zawsze coś tam spali przed tem też brał ale więcej bo uszczelniacze miałem do wymiany , teraz tak 0,3 L na 10 tys km turbo śmiga ładnie zero luzu , zimą inna bajka i o drazu po zmianie jak cicho chodzi , jak miałem założoną osłonę pod silnikiem to wcale nie było słychać że to diesel jak już się nagrzał , wiadomo i pompa dłużej pośmiga m a lepszą wydajność , minerał potrzebuje 40 sec na dotarcie wszędzie w silniku a połsynetyk 10 sec.
http://hein-podesty.pl/oleje.pdf
Polecam lekturę
http://hein-podesty.pl/oleje.pdf
Polecam lekturę
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
W Sobote była wymiana i :
- Kultura pracy silnika lepsza
- łatwiejszy rozruch
- szybsze wchodzenie na obroty przy obciążeniu
- silnik dłużej trzyma temperature na postoju lub to koniec zimy
jednak zauważyłem po przejechaniu 250 km delikatny wyciek spod klapy zaworów którego wcześniej nie było. Zrobie jeszcze 1000 km i cały silnik posprawdzam i się wypowiem.
- łatwiejszy rozruch
jednak zauważyłem po przejechaniu 250 km delikatny wyciek spod klapy zaworów którego wcześniej nie było. Zrobie jeszcze 1000 km i cały silnik posprawdzam i się wypowiem.
Zawa 84
Z klapy zaworów to najmniejszy problem, Sam to ogarnieszzawa84 pisze:W Sobote była wymiana i :
- łatwiejszy rozruch
A co do tematu ja mam przejechane 251 tys i śmigam na półsyntetyku mobila i nie narzekam
Jak ja zmieniałem Olej to od razu zmieniłem uszczelkę na zaworach i pod misa olejowa i mam spokój.
Nie mówię szeptem gdy mówię skąd jestem (L)
Uszczelka pod klapa była zużyta , a co do zmiany z mineralnego na półsyntetyk to nie spodziewałem się aż tak pozytywnej zmiany mam nadzieje ze długu długo nie bedę musiał wracać na stare mineralne śmieci . Różnica właściowosci tych olejów jest bardzo duża i nie tylko w Tabelach odzwierciedla sie ona w rzeczywistosci. A co zawartości substancji myjących to w oleju mineralnym dobrej jakości jest jest ich wiecęj niż w półsyntetyku dobrej jakości.
Zawa 84
jeszcze byłbyś bardziej miło zaskoczony jakbyś zalał olejem firmy MOTUL. Naprawde rewelacyjny olej, wycisza prace silnika, trzyma lepiej temperature i wogóle silnik jakoś lżej chodzi Wcześniej jeździłem na mobil 10w40 teraz wlałem MOTUL-a 10w40 i różnica kolosalna na plus dla MOTULA :green_fuck:
MÓJ MKIII GTI :
Link: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2676008#2676008
Link: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2676008#2676008