Jaka jest kolejnosc podlanczania swiec do kopulki????
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Jaka jest kolejnosc podlanczania swiec do kopulki????
Potrzebuje jak najszybciej pomocy vw golf III 1.8i silnik typ ABS 90KM,w jakiej kolejnosci jest prawidlowe podlaczenie swiec w kopulce i od ktorego miejsca patrzac???
Golf III 1.8 90KM,Golf IV 1.9 TDI 90KM
Generalnie to:
Cylindry (świece) liczy się od paska rozrządu.
Czyli:
Pasek rozrządu, 1-cyl, 2-cyl, 3-cyl, 4-cyl.
Jeśli chodzi o kolejność zakładania przewodów z kopułki na świece, to sprawa jest banalnie prosta.
Wyprowadzenia na kopułce są ponumerowane. Numer przy wyprowadzeniu świadczy o tym, na którą świecę (wg powyższej numeracji) mamy założyć przewód.
Jeśli nie ma opisów na kopułce, to 1-cyl GMP w suwie pracy (oba zawory zamknięte) i wtedy po zdjęciu kopułki palec rozdzielacza pokaże nam wyprowadzenie kopułki nr 1 , a potem to: 1-3-4-2 (kolejnośc zapłonu).
[ Dodano: Czw Gru 22, 2005 22:07 ]
Pozwoliłem sobie wykorzystać rysunek kolegi i na jego bazie dodać trochę informacji.
Cylindry (świece) liczy się od paska rozrządu.
Czyli:
Pasek rozrządu, 1-cyl, 2-cyl, 3-cyl, 4-cyl.
Jeśli chodzi o kolejność zakładania przewodów z kopułki na świece, to sprawa jest banalnie prosta.
Wyprowadzenia na kopułce są ponumerowane. Numer przy wyprowadzeniu świadczy o tym, na którą świecę (wg powyższej numeracji) mamy założyć przewód.
Jeśli nie ma opisów na kopułce, to 1-cyl GMP w suwie pracy (oba zawory zamknięte) i wtedy po zdjęciu kopułki palec rozdzielacza pokaże nam wyprowadzenie kopułki nr 1 , a potem to: 1-3-4-2 (kolejnośc zapłonu).
[ Dodano: Czw Gru 22, 2005 22:07 ]
Pozwoliłem sobie wykorzystać rysunek kolegi i na jego bazie dodać trochę informacji.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- tauka
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Ja mam tak podłączone. I tak było przed wymiana.
[ Dodano: Nie Gru 25, 2005 15:52 ]
No i z ciekawości poszedłem sprawdzić. U ojca w pasku 1.6 rzeczywiście jest tak jak napisałeś. Napomiast u mnie w Golfie 1.3 NZ jest tak jak ja napisałem 1-2-4-3. Przy twoim podłączeniu silniczek nie chce chodzić.
[ Dodano: Nie Gru 25, 2005 15:52 ]
bolek78 pisze:hyba ci sie cos pomylilo zawsze kolejnosc jest taka sama 1-3-4-2
No i z ciekawości poszedłem sprawdzić. U ojca w pasku 1.6 rzeczywiście jest tak jak napisałeś. Napomiast u mnie w Golfie 1.3 NZ jest tak jak ja napisałem 1-2-4-3. Przy twoim podłączeniu silniczek nie chce chodzić.
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
w nz jest 1-3-4-2 tyle ze stojac frontem do kopulki musisz "myslec" w lewo. albo inaczej mowiac popatrz na aparat zaplonowy tam jest strzalka i zgodnie z ta wskazówka musisz patrzectauka pisze:Ja mam tak podłączone. I tak było przed wymiana.
[ Dodano: Nie Gru 25, 2005 15:52 ]bolek78 pisze:hyba ci sie cos pomylilo zawsze kolejnosc jest taka sama 1-3-4-2
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.