mokro w gniezdzie swiecy (???)

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

MarcinM
Mały gagatek
Mały gagatek

mokro w gniezdzie swiecy (???)

Post autor: MarcinM » sob gru 24, 2005 16:37

Ostatnio mam problemy z zaplonem postanowilem wiec sprawdzic jak wygladaja swiece. Jedna z nich byla czyms zapaprana. napewno to nie benzyna, juz raczej olej ale nie wiem. cale gniazdo bylo pobrudzone i swieca z zewnatrz. Same elektrody suche. Co to moze byc? Jakis duzy problem czy po prostu moze ktos probowal ja odkrecac zanim go kupilm i napakowal tam jakiegos wd-40 czy czegos podobnego.

Od razu napisze, ze plynu chlodniczego nie ubywa a olej raczej na stalym poziomie jest.

A przy okazji po czym poznac ze siece sa do wymiany. Czy to mozna jakos stwierdzic majac wykrecona swiece. Nie wiem ile na nich bylo przejechane.

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » sob gru 24, 2005 17:58

Jeśli nie wiesz ile było przejechane to wymień. Świece powinno się wymieniać po 40 000km. Wyczyść wszystko dokładnie, tylko uważaj żeby do cylindra coś nie wleciało i po pewnym czasie sprawdź czy nadal jest mokro. Mogło się rozlać trochę oleju podczas dolewania, może spod dekla klawaitury cieknie.Ale to sprawdzisz jak wyczyścisz

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob gru 24, 2005 18:25

Zawsze zaoleja sie świeca nieszczelnie dokręcona. Za słabo abo ze zużytą uszczelką. PO prostu część mieszanki w ktorej minimalna ilość nielotnych cieczy zawsze jest wydostaje się wzdłuż gwintu.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

MarcinM
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: MarcinM » sob gru 24, 2005 20:10

Fajnie. W atakim razie wygląda to na nieszczelność. Juz dokrecilem. w najblizszym czasie planuje wymiane swiec. Dobrze, jesli to tylko to. Dzieki za pomoc.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”