Jak wyciągnąć zamek z drzwi???? Pomocy :)

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

vaclavo
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Jak wyciągnąć zamek z drzwi???? Pomocy :)

Post autor: vaclavo » sob gru 24, 2005 10:59

Tak więc mam pytanko jak w temacie.... chodzi mi o przednie drzwi :) Jak sie dostać do zamka i jak go wyciągnąć?? (jak ściągnąć "plastk" z drzwi od środka) POZDRO
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Razal
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Razal » sob gru 24, 2005 12:07

Zacznij od ściągnięcia osłony uchwytu zamykania drzwi od wewnątrz (można delikatnie podważyć jakimśmałym śrubokrętem - w egzemplarzach z elektrycznym sterowaniem szyb trzeba uważać na kable żeby nie wyrwać (pod spodem jest dodatkowo wtyczka))

pod tą osłoną są 2 szt. śrub na gwiazdkowy śrubokręt - wykręcasz je :)

następnie wykręcasz rygielek plastikowy. W samochodach z manualnym sterowaniem szyb dodatkowo trzeba zdjąć osłonkę i korbkę.

Poza tym cały boczek trzyma się na obwodzie na takich plaistikowych zapinkach, od spodu równomiernie odciągaj ku górze (najlepiej zdecydowanym ruchem - spinki wyskoczą i odciagniesz boczek tak żeby wyskoczył z rygla i klamki wewnętrznej tej na dwa palce ;) oraz listwy pomiędzy szybą a boczkiem :)

Całość zdejmujesz dalej bez problemu pod spodem masz najprawdopodobniej taką matę z gąbki przyklejoną bo blachy albo folię - z tym delikartnie bo się rwie - później spowrotem wszystko w odwrotnej kolejności (nie zapomnij przykleic gąbki - foli żeby woda nie ciekła)

Dalej dojście do zamka to już formalność - wkręcanie i wykręcanie :)

Pozdroooo..

Było: MK2 1,6 / MK3 GT TDI-VP / PASSAT B5 TDI-PD / Jest: PASSAT B6 TDI-CR / Lupo 1,0 / MK4 1,4 16V

vaclavo
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: vaclavo » sob gru 24, 2005 12:19

Dzięki Razal!! Z tym opisem to już sobie poradze - nie wiedziałem od czego zacząć - nie chce połamać :D
POZDRO

Był Golf MK3, było Polo 6N, a teraz mam Lwa :)

greg

Post autor: greg » sob gru 24, 2005 13:34

hej jeszcze jedno co byś nie uszkodził sterowania lusterkiem jeśli masz ręczne - podważ osłonę - tą gdzie masz to pokrętełko - pod nią masz wkręcik który MUSISZ wykręcić bo inaczej złamiesz regulatora lusterka takie małe nóżki mocujące!!!

vaclavo
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: vaclavo » sob gru 24, 2005 14:01

Dzięki Greg!! :) Postaram sie nie złamać :D
POZDRO I WESOŁYCH ŚWIĄT :)

Był Golf MK3, było Polo 6N, a teraz mam Lwa :)

greg

Post autor: greg » sob gru 24, 2005 14:21

a jak b edziesz zdejmował całą tapicerkę to zrób to tak że w miejscach gzie są zapinki podważaj najlepiej śrubokrętem tak żeby równo odchodziło - plastiki mocujące które są na stałe w tapicerce potrafią się czasem wyrwać. Więc delikatnie i z głową. Następnie ja odchylam dół po odkreceniu blokady zamka wyjmuję najlpierw właśnie tapicerkę z tego druta glokady i zdejmuję już całość,

Awatar użytkownika
nefal
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: nefal » śr gru 28, 2005 14:27

Razal pisze: W samochodach z manualnym sterowaniem szyb dodatkowo trzeba zdjąć osłonkę i korbkę.
No właśnie jak zdjąć tą korbke od szyby? Nie ma tam żadnej śrubki, wyciągnąć na hama? Nie połamie czegoś?

[ Dodano: Sro Gru 28, 2005 14:18 ]
No dobra. Znalazłem :D.

Jak napisano w innych wątkach wystarczy przesunąć ten platik pod korbką.

* [url=http://www.pajacyk.pl]www.pajacyk.pl[/url] - warto kliknąć w dobrej sprawie :D

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”