AWARJA W VW GOLF 2

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Gwizdek1982
Mały gagatek
Mały gagatek

AWARJA W VW GOLF 2

Post autor: Gwizdek1982 » pt gru 23, 2005 23:22

Mam powazny problem z Golfem 2 z 1985r na 1.6D więc wszelka pomoc mile widziana !!
Z góry dzieki :)
Natomiast mój problem polega na tym że:
podczas jazdy miałem uruchomione dużo odbiorników w samochodzie tzn chyba wszystkie jakie są :), no i w pewnym momencie nagla zgasły światła drogowe (ale postojowe są i długie lecz bez podczymania czyli tylko gdy ciągne za wajche), ogrzewanie tylniej szyby, nawiew oraz światła przeciwmgielne, paczyłem na bezpieczniki święcie przekonany że przyczyna tkwi w nich lecz wszytskie sa nienaruszone, prosze o pomoc czyli pare słów na temat gdzie mam szukac przyczyny tego zjawiska :(
Czekam na Wasze propozycje !!

dukem
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: dukem » sob gru 24, 2005 00:00

To ze sa nienaruszone to jeszcze nie znaczy ze nie sa spalone...ja kiedys szukalem tak bezpiecznika od swiec...niby byl dobry...ale jak go dotknalem to sie rozsypal w palcach...

Ilosc odbiornikow wlaczoneych raczej nie ma nic wspolnego z czyms takim bo wszystko jest porozdzielane na obwody i spalilby sie tylko bezpiecznik od danego obwodu...

Jezeli dziala wszystko oprocz swiatel to znaczy ze mogl sie oberwac jakis przewod...

A najbardziej prawdopodobna jest awaria wylacznika (tego po lewej stronie deski) bo to co opisujesz sugeruje takie dzialanie jak na wylaczonych swiatlach...u mnie jak nie mam wlaczonych swiatel to tez dlugimim mozna mignac ale sie ich nie zapali...wedlug mnie w 95% wylacznik

Powodzenia i mam nadzieje ze to Ci pomoze znalezc rozwiazanie problemu...:pub:

Gwizdek1982
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Gwizdek1982 » sob gru 24, 2005 00:24

No tak ale oprucz świateł niemam też przeciwmgielnych, dmuchawy oraz ogrzewania tylniej szyby :( pozatym reszta jest no i to mnie odciąga od przełącznika zastanwaiam się bardziej nad stacyjką bo przedchwilą wydarłem ten wyłacznik o którym mowa i przeczyściłem a jak wtyczke która idzie do niego odpowiednio potraktowałem paroma przewodami (czyli na ostro) to mam światła, mam ogrzewanie szyby i dmuchawe ale działa to bez ingerencji stacyjki(czyli drogowe mam przez cały czas, tak samo dmuchawe oraz podgrzewanie) odpada też przekaźnik to po zabawami z 3 babelkami słychać że się załancza dzieki czemu chula dmuchawa i tylnia szyba, tak więc czekam nadal na opinie może ide w złym kierunku ??

dukem
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: dukem » sob gru 24, 2005 02:23

Skoro zwarles wylacznik na ryja...i masz swiatla to znaczy ze to wylacznik...chyba ze zwierales co innego niz zazwyczaj wylacznik zwiera...

Dziwi mnie tylko ze zwarcie wylacznika wlaczylo Ci dmuchawe...moze to byc spowodowane tym ze zwarles zasilanie do miejsca gdzie powinno sie pojawic po przekreceniu kluczyka...faktycznie moze byc to zwiazane ze stacyjka...albo nie tyle z nia co z kabelkami idacymi od niej...czyli albo stacyjka (malo prawdopodobne) albo gdzies nie ma styku na kostce (przy stacyjce albo przy bezpiecznikach)...sproboj wziac miernik i popatrzec czy na kostce stacyjki pojawia Ci sie +12 po przekreceniu (nie pamietam jaki to kolor przewodu- trzeba sprawdzic w ksiazce serwisowej)...na stacyjke napewno przychodzi masa i +12...a odchodzi gruby czerwony- do cewki rozrusznika, jeden na ktorym powinno pojawiac sie +12 po przekreceniu kluczyka (ale nie w momencie krecenia rozrusznikiem)...i jeszcze jeden na ktorym pojawia sie +12 po przekreceniu i podczas krecenia...o ile dobrze sie orientuje to dmuchawa i ogrzewanie wisi na tym co nie dziala przy kreceniu ale moge sie mylic...w kazdym razie jezeli masz te wszystkie sygnaly co tu wymienilem za stacyjka to znaczy ze trzeba szukac dalej, a jezeli nie to znaczy ze stacyjka...

Gwizdek1982
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Gwizdek1982 » sob gru 24, 2005 16:19

no i problem został rozwiązany i tkwił w stacyjce, jest tam zasilanie i wyjście na rozrusznik które zamyka stacyjka po przyczymaniu kluczykim (rozruch silnika), kolejnie są jeszcze 2 wyjścia, jedno zamyka się jak przekręcimy kluczyk do pierwszej zapadki (i wtedy załanczamy pozycyjne itd), a ten drugi kabelek zamyka stacyjka w momencie prześcia kluczyka na 2 poziom czyli pomiędzy zapadką a rozuchem (załącza to drogowe, dmuchawe, i to co już wymieniłem) no i to zwieranie na stacyjce nie działa więc zwarłem to na stałe i mam teraz tak że wszystko włącza mi się w momencie przeskoku w zapadke, czyli z pozycyjnymi, no ale najważniejsze że mam światła, ciekawe ile kosztuje stacyjka do golfa 2 mam nadzieje że niedużo a może da się stacyjke rozebrać to bym cos wtedy wykombinował.
wieksie dzieki za pomoc i życze wesołych świąt no i jak najlepszego nowego roku, wielkie dzieki !!

dukem
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: dukem » sob gru 24, 2005 22:21

No rozebrac pewnie mozna ale trudno powiedziec czy da sie cos z tym zrobic...

W www.automotosklep.pl obudowa stacyjki kosztuje 43 zl...a wklad 16...wiec nie sa to strasznie drogie czesci...

Gwizdek1982
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Gwizdek1982 » pn gru 26, 2005 01:49

jednak stacyjka :) ale teraz aby się dotego dobrać czy musze wydzierać kierownice itd. czyli czy musze wyciągnąc cała obódowe bo to troche roboty czy jest inny sposób ??

dukem
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: dukem » śr gru 28, 2005 15:49

O ile dobrze pamietam wystarczy odkrecic maskownice pod kierownica i juz jest do tego dostep...calej kierownicy napewno nie trzeba zdejmowac...co najwyzej obudowe ale to kilka srub i po klopocie...

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”