wiatrak

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

safik25
Mały gagatek
Mały gagatek

wiatrak

Post autor: safik25 » śr mar 11, 2009 19:57

Witam jestem nowy jak widać :D i też jestem posiadaczem MK4 1,9 115 KM ale chyba nie dokońca szczęśliwym.Więc mam pytanie kupiłem samochód jw. i odrazu problem na zegarze temperatury nie ma 90 stopni a włącza sie wentylator dlatego silnik sie nie dogrzewa,koledzy co sie dzieje rozmawiałem z mechanikiem powiedział że może to być problem czujnika temperatury ?? czy może coś innego
zgóry dzięki za odpowiedź jeśli pisze nie w tym temacie to proszę o przeniesienie posta pozdrawiam

"Zabawne jak mało ważna jest twoja praca, gdy prosisz o podwyżke, a jak niesamowicie niezbędna dla ludzkości, gdy prosisz o urlop."

Awatar użytkownika
cinek2004
"

Post autor: cinek2004 » śr mar 11, 2009 20:04

safik25, najprawdopodobniej czujnik temperatury, on jest odpowiedzialny za wlaczanie wiatraka. Termostat raczej odpada.

safik25
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: safik25 » śr mar 11, 2009 20:06

cinek2004,gdzie ten czujnik sie znajduje i jak można go garażowymi możliwościami sprawdzić ?

"Zabawne jak mało ważna jest twoja praca, gdy prosisz o podwyżke, a jak niesamowicie niezbędna dla ludzkości, gdy prosisz o urlop."

mms79
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mms79 » ndz mar 22, 2009 23:34

To ja się podłączę pod temat, wczoraj podczas jazdy wskazówka czujnika temperatury wyjechała mi poza 90 stopni. Kończyłem akurat jazdę więc na parkingu podniosłem maskę i pierwsze oględziny wskazały, że wentylatory na chłodnicy ani drgną.
Teraz pytanie czy to wina czujnika czy termostatu?

Jeżeli termostat jest sprawny i jest to wina czujnika to chłodnica powinna być gorąca bo termostat się otwiera i puszcza ciecz na duży obieg, czy dobrze rozumuje?

Proszę o odpowiedź kogoś kto miał podobny problem co jeszcze poza tym co opisałem i bezpiecznikami sprawdzić?

Safik25 czujnik znajduje się na chłodnicy, 93 strona książki serwisowej GolfIV/Bora D. Korpa.

Awatar użytkownika
borysGT
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: borysGT » ndz mar 22, 2009 23:55

Przy takich temperaturach jak teraz panują jeśli szybko się silnik zagrzeje podczas jazdy-czyli odpalamy i jedziemy i wskazówka skoczy na 90 bez długiego oczekiwania to mamy termostat sprawny(rozgrzewa się mały obieg i otwiera termostat się na duży-uszkodzony termostat cały czas jest otwarty czyli długo nam się nagrzewa),najprawdopodobniej czujnik który załancza wentylator jest niesprawny lub sam wentylator-sprawdzić można przez podłączenie wentylatora go bezpośrednio kabelkami pod akumulator,czujnik uruchamiający wentylator powinien znajdować się w chłodnicy

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”