problem z temp. wody.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
problem z temp. wody.
panowie mam problem z temp wody, zegar pokazuje mi 70 stopni a wiem ze powinno byc ok 90. wentylator załącza sie normalnie przy ok 73 stopnie. to wina czujnika czy moze zegar zle pokazuje. podpowiedzcie cos.
Re: problem z temp. wody.
to i tak troszke za wcześnie włącza sie wentylatormarian5 pisze:panowie mam problem z temp wody, zegar pokazuje mi 70 stopni a wiem ze powinno byc ok 90. wentylator załącza sie normalnie przy ok 73 stopnie. to wina czujnika czy moze zegar zle pokazuje. podpowiedzcie cos.
jezeli wskazuje ci niewlasciwa temperature to moze byc czujnik.
przy 90 stopniach powinien miec okolo 200-270 omow . zmiez sobie miernikiem.
[ Dodano: 09 Mar 2009 21:39 ]
przy 90 stopniach powinien miec okolo 200-270 omow . zmiez sobie miernikiem. miedzy koncowkami 1 i 3 miedzy 2 i 4 powinna byc polowa tej wartosci
przy 90 stopniach powinien miec okolo 200-270 omow . zmiez sobie miernikiem.
[ Dodano: 09 Mar 2009 21:39 ]
przy 90 stopniach powinien miec okolo 200-270 omow . zmiez sobie miernikiem. miedzy koncowkami 1 i 3 miedzy 2 i 4 powinna byc polowa tej wartosci
pozdrowienia
-
- Nowicjusz
Witam
To się podłączę do tematu...Mam Borę rok 2000 silnik benzyna 2.0 wersja na USA.
Problem jest tego typu. W okresie zimowym zauważyłem straszne wahania temperatury tzn.: raz było 80 a za chwilkę spadała do 60 i nigdy nie dochodziła do 90!!!
Pojechałem do warsztatu i sprawdzili mi tak wszystko nawet jakimiś czujnikami laserowymi i stwierdzono, że wszystko jest ok. Tzn temp jest w porządku, wentylator włącza się w odpowiednim momencie. Natomiast teraz jak temperatury poszły w górę to jest powyżej 4 stopni to silnik się grzeje normalnie i wskazówka pokazuje równe 90 stopni i nie zauważam wahań. Macie pomysły co może być przyczyną takich rzeczy?? Z góry dzięki za pomoc.
To się podłączę do tematu...Mam Borę rok 2000 silnik benzyna 2.0 wersja na USA.
Problem jest tego typu. W okresie zimowym zauważyłem straszne wahania temperatury tzn.: raz było 80 a za chwilkę spadała do 60 i nigdy nie dochodziła do 90!!!
Pojechałem do warsztatu i sprawdzili mi tak wszystko nawet jakimiś czujnikami laserowymi i stwierdzono, że wszystko jest ok. Tzn temp jest w porządku, wentylator włącza się w odpowiednim momencie. Natomiast teraz jak temperatury poszły w górę to jest powyżej 4 stopni to silnik się grzeje normalnie i wskazówka pokazuje równe 90 stopni i nie zauważam wahań. Macie pomysły co może być przyczyną takich rzeczy?? Z góry dzięki za pomoc.
Maverick1977
witam mam to samo ale w golfie mk II
ja wiem że to jest albo wskaźnik na desce albo od niego czujnik
bo temp mam dobrą
wskaźnik przekłamuje mnie o ok 10 stopni.
Wymieniłem u siebie termostat i temp już trzymał stałą ale pokazywało na desce mniej.
Moja propozycja:
nagrzej silnik i otwórz zbiornik od chłodziwa
termostat ci sie otwiera przy 86 stopniach a poznasz to po tym że zacznie się ruch chłodziwa w zbiorniku
chwilę później powinien załączyć się wiatrak z niezależnym czujnikiem przy chyba 93 stopniach
wtedy będziesz wiedział czy jakiś czujnik okłamuje czy rzeczywiście masz za małą temperaturę
ja wiem że to jest albo wskaźnik na desce albo od niego czujnik
bo temp mam dobrą
wskaźnik przekłamuje mnie o ok 10 stopni.
Wymieniłem u siebie termostat i temp już trzymał stałą ale pokazywało na desce mniej.
Moja propozycja:
nagrzej silnik i otwórz zbiornik od chłodziwa
termostat ci sie otwiera przy 86 stopniach a poznasz to po tym że zacznie się ruch chłodziwa w zbiorniku
chwilę później powinien załączyć się wiatrak z niezależnym czujnikiem przy chyba 93 stopniach
wtedy będziesz wiedział czy jakiś czujnik okłamuje czy rzeczywiście masz za małą temperaturę