renowacja plastikow, wysoka temp
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
renowacja plastikow, wysoka temp
Witam!
Slyszalem ze dobrym sposobem na usuwanie rys i przywrocenie koloru plastikom jest opalanie opalarka, a moze dalo by sie taki plastki wrzucic na chwile do....... piekarnika? Temp rozkladala by sie rownomiernie..... ewentualnie na jaka temp nastawic piekarnik? Mozna by zamiast opalarki uzyc suszarki do wlosow?
Slyszalem ze dobrym sposobem na usuwanie rys i przywrocenie koloru plastikom jest opalanie opalarka, a moze dalo by sie taki plastki wrzucic na chwile do....... piekarnika? Temp rozkladala by sie rownomiernie..... ewentualnie na jaka temp nastawic piekarnik? Mozna by zamiast opalarki uzyc suszarki do wlosow?
Ostatnio zmieniony wt mar 10, 2009 00:13 przez aros87, łącznie zmieniany 1 raz.
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
za słabaaros87 pisze:Mozna by zamiast opalarki uzyc suszarki do wlosow?
i zrobić chyba z nich pieczeń plastik włożony do piekarnika zacznie się przytapiać i się zniekształci.aros87 pisze:a moze dalo by sie taki plastki wrzucic na chwile do....... piekarnika? Temp rozkladala by sie rownomiernie..... ewentualnie na jaka temp nastawic piekarnik?
ja o tym nie słyszałem, ale może być dobre - opalarką można nagrzać plastik powierzchniowo, wtedy może rysy znikną...aros87 pisze:Slyszalem ze dobrym sposobem na usuwanie rys i przywrocenie koloru plastikom jest opalanie opalarka
- 1krzy3siek6
- Użytkownik
Do piekarnika? Spróbuj ale watpię żeby to wypaliło.
Suszarka tym bardziej bo nie wytworzy takiej temp która by stapiała plastik.
Kiedyś sam chciałem użyć tego sposobu (nawet gdzieś temat jest na forum) do odnowienia hokeja ale się rozpier*** i go poprostu wywaliłem
Jakbyś próbował to opalanie to pochwal się efektem
Suszarka tym bardziej bo nie wytworzy takiej temp która by stapiała plastik.
Kiedyś sam chciałem użyć tego sposobu (nawet gdzieś temat jest na forum) do odnowienia hokeja ale się rozpier*** i go poprostu wywaliłem
Jakbyś próbował to opalanie to pochwal się efektem
"Lepiej żałować za grzechy niż żałować, że się nie grzeszyło;)"
Teoretycznie opalenie powinno zeszklić zewnętrzną warstwę tworzywa, piekarnika nawet nie próbuj - temperatura musi działać jedynie na powierzchni. Jak byś chciał się w to bawić to tylko opalarką: cierpliwie po kilka serii przez bardzo krótki okres czasu - by temperatura nie doszła za głęboko i plastik się poprostu nie stopił.
- 1krzy3siek6
- Użytkownik
- 1krzy3siek6
- Użytkownik
Wszystko się zgadza. Palnik acetylenowy da radę, pamiętać jednak musisz o tym, by te plastiki tak jakby muskać płomieniem i w żadnym wypadku nie oddziaływać na jedno miejsce zbyt długo. Jeszcze jedno, nie wiem jak ma się sprawa z plastikami w naszych autach, ale z doświadczenia wiem, że oddziaływanie wysoką temperaturą na POLIPROPYLEN powoduje, że jego powierzchnia po prostu matowieje. Niewykluczone, że w tym przypadku będzie podobnie.
Jak się podejmiesz tej akcji, zapodaj foty, najlepiej z cyklu BEFORE-AFTER.
Jak się podejmiesz tej akcji, zapodaj foty, najlepiej z cyklu BEFORE-AFTER.
carrion, zgadzam się z Tobą nie wiadomo z czego tak na prawdę zrobione są te plastiki - tak jak mówisz polipropylen matowieje, ale wystarczy że dodasz śladowe ilości odpowiednich pierwiastków i zachowuje się już zupełnie inaczej. Miałem gdzieś całą tabelę jak zachowują się poszczególne tworzywa sztuczne pod wpływem temperatury (jest tam ich kilka set) z bardzo dokładnym opisem, nawet zapachem podczas palenia
Jak gdzieś przypadkiem znajdziesz tę tabelę, koniecznie wrzuć na forum albo na PM do mnie, please . Ja na codzień zajmuję się obróbką polipropylenu i ciekawią mnie tego typu rzeczy. BTW, zróżnicowanie uwzględniające zapach podczas opalania? Fajne!kwietek pisze:Miałem gdzieś całą tabelę jak zachowują się poszczególne tworzywa sztuczne pod wpływem temperatury (jest tam ich kilka set) z bardzo dokładnym opisem, nawet zapachem podczas palenia