ale ten wężyk podłączymy spowrotem, aby przepustnica nie łapała syfu, ale odłączymy wtyczkę od elektrozaworu filtra węglowego. Gościu z forum skody pisał, że jeździ z odłączonym elektrozaworem z 1,5 roku i jest wszystko ok.sHpAaKu pisze:prezesso napisał/a:
Mój brat odłączył przewód idący od filtra węglowego do przepustnicy i obroty wzrosły do 900-1100
Czyli zapodał lewe powietrze. Tamtym kanalikiem opary mają wychodzić z przepusticy.
AEE zmora
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
- PAPAYOS
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Podesłał byś jakąś fotke... Gdzie to jest???prezesso pisze:Mój brat odłączył przewód idący od filtra węglowego do przepustnicy i obroty wzrosły do 900-1100 i przynajmniej przestał gasnąć przy dojeżdzaniu do skrzyżowań
[ Dodano: 07 Mar 2009 09:42 ]
Gdzie jest ten zaworek??prezesso pisze:wtyczkę od elektrozaworu filtra węglowego
Ja panowie zauważyłem na swoim przypadku i nie tylko, że te objawy nastepują, gdy silnik jest ciepły... Na zimnym silniku wszystko jest malina. Więc dochodzę do wniosku, że przyczyna może leżeć w aparacie zapłonowym. Identyczne objawy występowały w FSO 1500, tyle że tam w aparacie zapłonowym zamiast halla siedział przerywacz i kiedy styki przerywacza były czyste wszystko było ok, jak sie zaczęły utleniać objawy były opisane powyżej (przerabiałem to). W AEE może tak być ponieważ aparat jest przykręcony bezpośrednio do głowicy, a niektóre blachy mogą zmieniać swoje właściwości magnetyczne pod wpływem wysokich tmp. (Czujnik halla działa pod wpływem pola magnetycznego).
Prosty przykład: podgrzej namagnesowaną końcówkę śrubokręta nad zapalniczką i zobacz czy dalej przyciąga... Na 90% nie...
I to samo może dziać się tu... Ja nadmienie, że u mnie zaczęło się to dziać właśnie po wymianie aparatu...
Pozdrawiam
PAPAYOS
Ostatnio zmieniony sob mar 07, 2009 10:55 przez PAPAYOS, łącznie zmieniany 1 raz.
https://www.facebook.com/pages/Cthulhu/369766173200313
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
wąż wchodzący od góry do przepustnicyPAPAYOS pisze:prezesso napisał/a:
Mój brat odłączył przewód idący od filtra węglowego do przepustnicy i obroty wzrosły do 900-1100 i przynajmniej przestał gasnąć przy dojeżdzaniu do skrzyżowań
Podesłał byś jakąś fotke... Gdzie to jest???
jest to elektrozawór, który jest na wyżej wspomnianym wężu bliżej fitra węglowego. Idź po wężu aż dojdziesz do elektrozaworu i wtyczki na dwa piny.PAPAYOS pisze:Gdzie jest ten zaworek??
Niestety odpięcie wtyczki nic nie zmienia, nadal zachciewa się zgasnąć silnikowi. Myślałem, aby wąż z elektrozaworem zastąpić zwykłym wężem, który nie będzie blokowany przez elektrozawór (elektrozawór po odłączeniu wtyczki jest zamknięty).
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
- PAPAYOS
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Ale nagłe skoki obrotów z 300 do 1500 obr/min, gaśnięcie i trząchanie cała budą zostaną...prezesso pisze:Tak to jest ten wężyk. Jak go zdejmiesz to zobaczysz że obroty wzrosną z 650 na 900-1100 obrotów.
A ja już sobie poradziłem, wina nierównej pracy silnika leżała w aparacie zapłonowym.
Jak pisałem wcześniej zamontowałem zregenerowany własnoręcznie aparat zapłonowy i auto wróciło do dawnej świetności. Nie trzęsie silnikiem, nie gaśnie i nie falują obroty.
W aparacie zapłonowym wyrobiła mi się tulejka i palec kręcąc się zaczepiał o trzpienie w kopółce, więc dorobiłem tulejkę i po problemie.
Moja rada: Strzeżcie się tanich zamienników... Skąpy płaci dwa razy!!!
Pozdrawiam
PAPAYOS
Ostatnio zmieniony pn mar 09, 2009 12:07 przez PAPAYOS, łącznie zmieniany 1 raz.