Zwarcie kierunkow i postojowek

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
FisheR
...
...
Kontakt:

Zwarcie kierunkow i postojowek

Post autor: FisheR » ndz mar 08, 2009 15:33

Witam

jak w temacie gdzies jest zwarcie miedzy kieunkami a postojowkami i oswietleniem zegarow...jak dam na zaplon to swieci mi sie kontrolka kierunkow i bzyczy przekaznik kierunkow :crazy: jak zapale postojowki jest ok na zapalonych postojowkach i oswietlonym liczniku jak wlacze awaryjne lub kierunek to miga podswietlenie zegarow :crazy: :crazy: :crazy:
na samych awaryjnych tez ok bez wlaczenia postojowek ale jak wylacze awaryjne to pali sie kontrolka kierunkow i bzyczy przekaznik :crazy: :crazy: tak sie dzieje na zaplonie i na wlaczonym silniku bwz wlaczonych swiatel postojowek ale jak wlacze swiatla jest ok nie wiem co to za cholerstwo :crazy: :crazy: :crazy:
Ostatnio zmieniony ndz mar 08, 2009 15:34 przez FisheR, łącznie zmieniany 1 raz.

MK IV TDI 4MOTION :dol:
Obrazek

Awatar użytkownika
kwietek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: kwietek » ndz mar 08, 2009 18:37

Powstało zwarcie wyłączniku świateł lub w manetce: jak wiesz działa tak że na wyłączonej stacyjce i postojowych wrzucasz kierunek wtedy zapalają się postojówki z prawej / lewej strony. Gdzieś ciągnie lewe napięcie i efekt jest taki jak opisałeś. Podejrzewam że wyłącznik świateł pada i pomimo włączonych postojówek podaje napięcie, odpowiedizalne za nie na manetkę.

Awatar użytkownika
FisheR
...
...
Kontakt:

Post autor: FisheR » ndz mar 08, 2009 18:51

kwietek, chce odpalic auto wlaczam zaplon i pali sie kontrolka kierunkow i bzyczy przekaznik kierunkow potem wlaczam postojowki i jest ok ale jak wlacze do tego kierunek lub awaryjne to miga mi podswietlenie zegarow tzn migalo bo juz nie swieci :crazy: :crazy: :crazy:

Obrazek

Awatar użytkownika
kwietek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: kwietek » ndz mar 08, 2009 20:35

Może też być tak że masa gdzieś nie dochodzi, i przelącznik świateł lub kierunkowskazów wykorzystuje inne styki jako masę. Miałem tak w liczniku pin kabla masowego pękł i regulacją jasności podświetlenia mogłem sobie sterować wskazaniami obrotomierza. Lampka świateł długich świeciła się bez przerwy, podświetlenia wogóle nie było - ogólnie cuda na kiju. Posprawdzaj czy wszystkie kable są dobrze podpięte. Spróbuj podmienić przełącznik świateł, a potem kierunków. Ja tak zrobiłem że podjechałem na szrota i na miejscu w celu "sprawdzenia" podmieniałem licznik, i tak doszedłem do usterki.

Awatar użytkownika
FisheR
...
...
Kontakt:

Post autor: FisheR » ndz mar 08, 2009 21:31

kwietek, roboty bedzie :crazy: :crazy: tylko czasu malo :crazy: :crazy:

[ Dodano: 08 Mar 2009 20:34 ]
ze swiatlami wszystko ok tylko licznik wariuje :crazy: :crazy:

Obrazek

Awatar użytkownika
kwietek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: kwietek » ndz mar 08, 2009 21:59

Zacznij od tego co było kiedyś zmieniane / ruszane, jeśli nic nie było grzebane zacznij od tego z czym jest najmniej zabawy czyli przełącznika świateł, potem manetki (wydaje mi się że tu najprawdopodobniej tkwi problem) a jak by to odpukać nie pomogło usterka może być gdzieś głębiej ukryta np. przy przekaźnikach. Oczywiście sprawdź czy kable nie są wyrwane z wtyczek lub popękane.

Awatar użytkownika
FisheR
...
...
Kontakt:

Post autor: FisheR » ndz mar 08, 2009 22:04

kwietek, byly wstawiane dodatkowe kontrolki...naszczescie mam licznik na podmianke i jutro od tego zaczne

[ Dodano: 08 Mar 2009 21:05 ]
wlacznik swiatel niedawno rozbieralem bo niestykaly swiatla mijania czasem

Obrazek

Awatar użytkownika
kwietek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: kwietek » ndz mar 08, 2009 22:25

No dokładnie - podmień licznik jeśli to nie pomoże to stawiam na ten wyłącznik. Powodzenia :)
Ostatnio zmieniony ndz mar 08, 2009 22:25 przez kwietek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
FisheR
...
...
Kontakt:

Post autor: FisheR » wt mar 10, 2009 22:01

licznik podmieniony i jest ok tylko co poszlo w tym starym liczniku :crazy: :crazy: :crazy:

Obrazek

Awatar użytkownika
kwietek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: kwietek » wt mar 10, 2009 22:17

masa gdzieś się urwała - sprawdź lutowania przy kostce, stawiam Żubra że są popękane :pub:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”