Montaż oryginalnych szyb elektrycznych

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Leszek Madison
Użytkownik
Użytkownik

Montaż oryginalnych szyb elektrycznych

Post autor: Leszek Madison » czw mar 05, 2009 14:13

Witam,

Kupiłem cały zestaw do wersji 3D.
Pospinałem wszystko jak trzeba, ale niestety mam jakieś totalne jaja, bo podczas jazdy szyba pasażera potrafi mi się sama otworzyć, a co więcej muszę się nieźle namęczyć, żeby ją podnieść z powrotem, bo słychać tylko cykanie przekaźnika w napędzie, który załapuje za jakimś dziesiątym razem...

Kolega zasugerował mi żebym posprawdzał wszystkie przewody, bo najpewniej jest jakieś zwarcie. Ja mam pytanko do znawców tematu.

Czy możliwe jest, że ten problem należałoby rozwiązać poprzez rozebranie napędu i w jakiś sposób dobranie się do przekaźnika żeby go oczyścić, bo obawiam się że to po prostu przekaźnik się blokuje... Wszystkie piny przetarłem pilniczkiem, dziś z kolei zamierzam rozebrać drzwi i spryskać wtyczkę do napędu płynem Kontakt w sprayu.

Pytanie kieruję w szczególności do osób które rozwiązały u siebie podobny problem.

Jeszcze jedna sprawa. Czy wyjaśni mi ktoś do czego są poszczególne wtyczki na schemacie?

Obrazek

2 - ???
3 - wtyczka "+" zasilająca układ
4 - bezpiecznik, chyba ze 105 A :otepienie:
5 - gniazdo bezpiecznika
6 - nie wiem (gdzie to podłączyć?)
7 - (chyba) wtyczka do tylnych drzwi w wersji 5D
8 - wtyczka do drzwi przednich
9 - nie wiem....
Ostatnio zmieniony czw mar 05, 2009 15:49 przez Leszek Madison, łącznie zmieniany 1 raz.

greg

Post autor: greg » czw mar 05, 2009 14:58

Leszek Madison pisze:6 - nie wiem (gdzie to podłączyć?)
w plastik o takim smaym kolorze - nad skrzynką przekaźników
Leszek Madison pisze:9 - nie wiem....
j.w

Awatar użytkownika
Leszek Madison
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Leszek Madison » czw mar 05, 2009 15:47

greg pisze:w plastik o takim smaym kolorze - nad skrzynką przekaźników
Właśnie w tym problem że kolory nie bardzo są takie same (wtyczka białą, gniazdo szare itp.)
greg pisze: j.w
i tu kolejny problem - nr 9 to nie wtyczka, tylko gniazdo, ale chyba z jakimś pinem w środku

Awatar użytkownika
lolo_golf
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: lolo_golf » czw mar 05, 2009 23:02

Nie wszystkie wtyczki podłączasz. Ja tez w mk3 dokładałem el szyby i wpiąłem własnie po kolorach. A reszte zostawiłem. Jedna wtyczka jest np. do domykania szyberdachu. A brązową( masa - ) wpiąłeś w to kółko z masami?

Ta wtyczka 7 to do tylnych drzwi raczej. Pamietam ze to taku długi kabel. Ja go nie podłączałem bo tez mialem 3d.

Wes poszukaj na forum bo nawet w moim temacie to opisywalem jak zakładałem. Jakies 2 lata temu :chytry:

Awatar użytkownika
Leszek Madison
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Leszek Madison » czw mar 26, 2009 13:37

Ok, dzięki za pomoc Panowie, szybki założone i grają :)

JEST TYLKO JEDEN PROBLEM:

Jak sobie jadę i zacznę opuszczać szybę kierowcy to miałem już 2 razy sytuację, że szyba sama poszła na sam dół i przełącznik w ogóle nie reagował. Nie było nawet pyknięcia w napędzie. Szyba została na dole...

ALE...

Jak wyłączę zapłon z kluczyka i włączę z powrotem to szybka śmiga elegancko.

Spotkał się już ktoś z takim problemem? :crazy:

Może to kwestia właściwego umieszczenia szyby w łapach?

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”