Brak kierunkowskazów - awaryjne i postojówki L lub P są
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Brak kierunkowskazów - awaryjne i postojówki L lub P są
Witam. Mam mały problem z kierunkami w mk2. Dziwnym trafem nagle zniknęły. Najdziwniejsze jest to że awaryjne działają normalnie i tak samo postojówki zależnie jak jest przełączony kierunkowskaz. Czyli nie przełącznik. Sprawdzone są bezpieczniki oraz przerywacz. Włącznik awaryjnych jest w kierownicy. Niestety nie mam pojęcia gdzie szukać dalej ? Może koledzy mają jakieś pomysły ??
multas, najpierw zobacz czy ten włącznik awaryjnych do końca odbija. U mnie po przekładce kierownicy z kolumną źle zaskoczyła ta plastikowa obudowa stacyjki i włącznik o nią ocierał i nie odbijał do końca, tylko się klinował - spróbuj wyciągnąć go do góry. Objawy były takie same.
Ostatnio zmieniony wt mar 03, 2009 22:20 przez piori, łącznie zmieniany 2 razy.
W każdym razie "raczej prawie na pewno" przyczyna leży właśnie w tym włączniku. Ewentualnie jeszcze mogła się wypiąć jakaś kostka z kablami z tyłu tego przełącznika zespolonego, są tam w sumie chyba ze 4 te kostki, i nie wiem czy nie jest tak, że awaryjne i kierunkowskazy podłączone są w osobnej więc jedno może działać, a drugie już nie.
Jutro pomęczę ten temat. Może akurat to drobnostka. Dam znać co było. A co do bezpieczników - sprawdzałem ale w sumie nic mi się nie stanie jak jutro o widoku sprawdzę jeszcze raz - tak dla pewności.
Ostatnio zmieniony wt mar 03, 2009 23:06 przez multas, łącznie zmieniany 1 raz.
multas, do włącznika awaryjnych dochodzą dwa zasilania. Jedno oznaczone (30) bezpośrednio z aku przez bezp. i drugie oznaczone (15) po stacyjce przez bezp. . Sprawdź czy masz to drugie.
Sprawa druga. Podłącz na próbę żarówkę reflektorową pomiędzy masę a przewód idący od przerywacza do przełącznika kierunków na włączonym zapłonie.
Sprawa druga. Podłącz na próbę żarówkę reflektorową pomiędzy masę a przewód idący od przerywacza do przełącznika kierunków na włączonym zapłonie.
JaroW