1.416 V awaria

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

marzena1982
Nowicjusz
Nowicjusz

1.416 V awaria

Post autor: marzena1982 » śr lut 25, 2009 16:52

Witam
Jestem tu nowa i zupełnie nie wiem jak się tu poruszać ale do rzeczy.

Moja sytuacja wygląda tak. Kiedy wracałam do domu autem nie zauważyłam niczego dziwnego w pracy silnika, żadnych ostrzegawczych kontrolek. Rano otworzyłam maskę i zauważyłam że silnik jest "uchlapany" olejem. Sprawdziłam jego poziom - sucho. Auto na razie stoi w garażu i czeka na mechanika. Czy wiecie co mogło się stać?

1. dlaczego lampka kontrolna nie dała znać że nie ma oleju?
(w garażu też go nie ma pod samochodem więc olej poszedł w czasie jazdy)
2. myślicie że silnik zatarł się?
(sama go zgasiłam)
3. czy słyszeliście o tego typu awarii? co to może być?

Awatar użytkownika
Jacek75
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Auto: Golf Variant MK5 1.4 TSI 122hp
Silnik: CAXA
Kontakt:

Post autor: Jacek75 » śr lut 25, 2009 17:01

Przydałoby się oznaczenie silnika (trzy literowy kod).
1. Olej mógł zejść w czasie jazdy.
2. Auto stoi prosto? nie ma ani grama oleju na bagnecie?
3. Uszkodzony czujnik ciśnienia oleju też powinien być sygnalizowany.
4. w niektorych silnikach zamarznięcie tzw. odmy powoduje wyrzucenie całego oleju z silnika.
5. Kiedy był zmieniany olej i filtr? Kiedy poprzednio sprawdzano stan oleju - ile kilometrów tak przejechałaś?

TSI RULEZ. Retrofit: tempomat, lampki ostrzegawcze drzwi, TPMS, DRL, doświetlenie zakrętów; VCDS 11 kodowanie, kasowanie błędów.

Awatar użytkownika
Bronco
Red Devil
Red Devil

Re: 1.416 V awaria

Post autor: Bronco » śr lut 25, 2009 17:03

marzena1982 pisze:Witam
Jestem tu nowa i zupełnie nie wiem jak się tu poruszać ale do rzeczy.

Moja sytuacja wygląda tak. Kiedy wracałam do domu autem nie zauważyłam niczego dziwnego w pracy silnika, żadnych ostrzegawczych kontrolek. Rano otworzyłam maskę i zauważyłam że silnik jest "uchlapany" olejem. Sprawdziłam jego poziom - sucho. Auto na razie stoi w garażu i czeka na mechanika. Czy wiecie co mogło się stać?

1. dlaczego lampka kontrolna nie dała znać że nie ma oleju?
(w garażu też go nie ma pod samochodem więc olej poszedł w czasie jazdy)
2. myślicie że silnik zatarł się?
(sama go zgasiłam)
3. czy słyszeliście o tego typu awarii? co to może być?
Pewnie zapchała ci się tzw odma. Czekaj spokojnie na mechanika, nie odpalaj silnika.

[img]http://kaspertino2.republika.pl/Borowka.jpg[/img]
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/22164][img]http://www.motostat.pl/user_images/22164/icon1.png[/img][/url]

marzena1982
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: marzena1982 » śr lut 25, 2009 17:22

olej i filtr wymieniany jakiś miesiąc temu. Poziom oleju sprawdzany tydz temu.

Ile przejechałam? Nie mam pojęcia bo kiedy to się stało ale od ostatniego momentu kiedy coś mogło mi przymarznąć pewnie 80km, a jeśli kilka dni wcześniej to jakieś 120.
Samochód stoi prosto i bagnet czyściutki.

Mogę nalać oleju i pojechać do warsztatu czy go nie ruszac?

krzysiek2008
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: krzysiek2008 » śr lut 25, 2009 17:30

Wlej olej odpal i zobacz czy ci nie wywala bagnetem oleju jeśli tak to odma

marzena1982
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: marzena1982 » śr lut 25, 2009 17:30

jeszcze jedno pytanko. Jeśli to zamarznięcie odmy, to jak będzie wyglądać naprawa? Ile kosztować?

Mam nadzieję że silnik się nie zatarł

[ Dodano: 25 Lut 2009 16:33 ]
może nie jestem kumata. Ale w końcu ta odma jest zapchana czy zamarznięta? Jeśli zamarznięta to w garażu chyba by rozmarzła? Tylko nie śmiać się ze mnie proszę!
W takich sytuacjach wywala cały olej na raz? Czy jest szansa że coś zostało? Choć bagnet jest suchy

krzysiek2008
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: krzysiek2008 » śr lut 25, 2009 17:41

Najlepiej przeczyścić ją samemu za darmo. Możesz jeszcze odłączyć odmę od filtra powietrza i dmuchnąć do środka jeśli nie pujdzie to znaczy że to napewno odma zamarzła.

Awatar użytkownika
Jacek75
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Jacek75 » śr lut 25, 2009 18:56

Moze zamarznąć lub się zapchać.
Wlanie oleju i odpalnie przy niesprawnej spowoduje ponowny wyrzut. Silnik będzie smrodził i dymił spalając olej którym jest oblany - ale to tylko wpływa na doznania kierowcy :)
120km nie powinno spowodować zatarcia.
Odma nie powinna kosztować dużo, przy odrobinie znajomosci techniki mozna zrobic samemu.
Mechanik powinien sprawdzić stan czujnika oleju - to jest niepokojące - brak sygnalizacji.

TSI RULEZ. Retrofit: tempomat, lampki ostrzegawcze drzwi, TPMS, DRL, doświetlenie zakrętów; VCDS 11 kodowanie, kasowanie błędów.

Awatar użytkownika
bibi466
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: bibi466 » śr lut 25, 2009 19:10

dolej oleju zapal silnik przy włączonym silniku odkręć korek jak usłyszysz odgłos jakbyś odkręcił napój gazowany to znaczy że wytwarza się ciśnienie i że odma jest zablokowana. A co do kontrolki to u mnie zapiszczała jak miałem może ze 2 setki oleju w silniku też mnie to trochę zdziwiło ale uzupełniłem olej i jeżdżę dalej nić się nie stało

Awatar użytkownika
Bronco
Red Devil
Red Devil

Post autor: Bronco » śr lut 25, 2009 21:51

marzena1982 pisze:jeszcze jedno pytanko. Jeśli to zamarznięcie odmy, to jak będzie wyglądać naprawa? Ile kosztować?

Mam nadzieję że silnik się nie zatarł

[ Dodano: 25 Lut 2009 16:33 ]
może nie jestem kumata. Ale w końcu ta odma jest zapchana czy zamarznięta? Jeśli zamarznięta to w garażu chyba by rozmarzła? Tylko nie śmiać się ze mnie proszę!W takich sytuacjach wywala cały olej na raz? Czy jest szansa że coś zostało? Choć bagnet jest suchy
Ależ wwielce szanowna Marzennnnko...gdzież byśmy śmieli...doprawdy...

[img]http://kaspertino2.republika.pl/Borowka.jpg[/img]
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/22164][img]http://www.motostat.pl/user_images/22164/icon1.png[/img][/url]

greg

Post autor: greg » śr lut 25, 2009 23:19

marzena1982, koledzy tłumacząc - zamarznięta odma maja na myśli masło - powstałe z par oleju + wody , które bez mocnego zagrzania lub wyczyszczenia nie zniknie - takie samo "masło" masz na korku oleju - jak odkręcisz korek i odwrócisz go do góry nogami. Zalej olej od poziomu (kreska na bagnecie) przepraszam ze tłumacze jak debilowi ale do znajomego facet przyprowadził auto co zalał do pełna tj pod korek oleju - więc mnie nic nie dziwi. Jak już zalejesz korek - stan przy błotniku prawym (pasażera) i zobaczysz wężyk gumowy wchodzący do czarnej obudowy filtra powietrza - mneij więcej 35 cm od błotnika na wysokości krawędzi błotnika - bliżej szyby - ściągnij ten wężyk - odpal auto - jeśli z tego miejsca lecą spaliny (z wężyka - to odma jest drożna )
Ostatnio zmieniony śr lut 25, 2009 23:20 przez greg, łącznie zmieniany 1 raz.

marzena1982
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: marzena1982 » śr lut 25, 2009 23:58

Dzięki wielkie. Dam znac jak się to skonczyło

[ Dodano: 02 Mar 2009 15:46 ]
dzięki wielkie. oczywiście odma.

Mam jeszcze pytanie odnośnie silnika. W jaki sposób sprawdzić go czy się nie zatarł? Co obserwować? Czy trzeba może rozebrać. Samochód chodzi, myślę że silnik (odgłos) też chodzi normalnie.

Awatar użytkownika
Jacek75
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Jacek75 » wt mar 03, 2009 18:02

Przegrzewanie się silnika: temperatura powyżej 90, częsta praca wentylatora chłodnicy (jak by jeździł ciąglke w korku), wzrost zuzycia oleju, słaby silnik, niebieski dym z rury wydechowej, głośna praca silnika. Choć objawy te mogą również wskazywać na inne usterki.
W Twoim wypadku raczej nic się nie stało, za mało kilometrów.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”