Witam, mam problem z alternatorem, szukajka niestety nie pomaga...
Mam autko z silnikiem 1.8, od niedawna.
Póki były mrozy, nie było problemu, a dzisiaj wychodze z domu i na aku tylko 3V. Okazało się, że przez alternator do masy spływa 2,49A. Po naładowaniu aku (przy zdjetych klemach) auto odpaliło, przejechałem 8 km i pomierzyłem, i już nie bierze prądu.
Zastanawiam się, co może być przyczyną, pomóżcie proszę!
Alternator pobiera prąd
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
W zasadzie przyczyną powinno być przebicie jednej z diod prostowniczych, tylko że... dioda się tak sama nie "wyleczy". Być może jest tam już sporo pyłu ze startych przez te lata szczotek i w warunkach wilgoci alternator dostał zwarcia. Może być też przyczyną regulator ale wątpliwość jest tu ta sama co do diody
Polecam alternator rozebrać, przejrzeć i dobrze wyczyścić, może też pojeździć na pożyczonym na parę dni regulatorze.
Polecam alternator rozebrać, przejrzeć i dobrze wyczyścić, może też pojeździć na pożyczonym na parę dni regulatorze.
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Trochę zręczności, trochę wiedzy (internet np.), dobra lutownica, czas i garaż - oto niezbędne elementy potrzebne by do tego się zabrać. Ceny wołane przez "fachowców" przyprawiają o ból głowy, więc jest to do rozważenia.
Najtrudniejszym zadaniem bywa czasem odlutowanie trzech drutów z faz od płytki diod, potem już leci...
W każdym razie - "ludzie to zrobili, to i ludzie rozbiorą"
Najtrudniejszym zadaniem bywa czasem odlutowanie trzech drutów z faz od płytki diod, potem już leci...
W każdym razie - "ludzie to zrobili, to i ludzie rozbiorą"
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Tu masz naprawę alternatora Valeo,a nie wiem jaki masz.
http://forum.vw-passat.pl/index.php?pag ... ztat-b3-b4
http://forum.vw-passat.pl/index.php?pag ... ztat-b3-b4