Sprawdzenie czujnika ABS
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Sprawdzenie czujnika ABS
Któryś czujnik mi nawala w golfie i nie wiem który a strasznie mnie denerwuje jak coś boli mego golfika.Mam golfa 92 rok i byłem wczoraj u mechanika i podpiął pod komputer i powiedział że tak nie sprawdzi bo coś tam chyba że stary typ mam i że musi szeregowo się podpiąć i wtedy będzie wiedział.Może ktoś z okolic Elbląga albo jeszcze lepiej Pasłęka ma przyrządy to podjechał bym?Koledzy utrzymajmy swoje VW jak najdluzej w jak najlepszym stanie żeby nasi wrogowie zobaczyli co to VW 
Jak nie znajdziesz nikogo z vagiem, to kup zwykły miernik. Na allegro są po 6 zł. Nic szczególnego, ale zmierzyć się da. Pomierz opór na czujnikach, najlepiej zaraz przy kompie. Nie da to 100% pewności, że jest sprawny jak pokaże właściwy opór, ale da 100% pewność, że jest walnięty, jak pokaże zły opór. Ma być 1-1,3 kOhm.
a gdzie znajduje się komputer od ABS-u?Czyli ten mechanik miał jakiś zły program tak?
Ostatnio zmieniony wt lut 24, 2009 09:21 przez martuncio, łącznie zmieniany 1 raz.
Komputer jest pod tylną kanapą za kierowcą.
Przednie czujniki możesz zmierzyć bez dobierania się do kompa bo w okolicach kielichów znajdują się kostki od abs-u. na pewno je znajdziesz, możesz je rozłączyć i tam zmierzyć. Jak przednie okażą się ok. to dopiero wtedy musisz już rozpinać sterownik ABS-u. Ja osobiście stawiam na przednie czujniki. Jeśli ABS raz działa raz nie (to być może pomocny okaże się jakiś kumpel, który w trakcie Twoich pomiarów będzie ruszał przewodami ABS. Często nie tyle pada czujnik co łamie się kabel do czujnika (zwłaszcza w mrozy).
Przednie czujniki możesz zmierzyć bez dobierania się do kompa bo w okolicach kielichów znajdują się kostki od abs-u. na pewno je znajdziesz, możesz je rozłączyć i tam zmierzyć. Jak przednie okażą się ok. to dopiero wtedy musisz już rozpinać sterownik ABS-u. Ja osobiście stawiam na przednie czujniki. Jeśli ABS raz działa raz nie (to być może pomocny okaże się jakiś kumpel, który w trakcie Twoich pomiarów będzie ruszał przewodami ABS. Często nie tyle pada czujnik co łamie się kabel do czujnika (zwłaszcza w mrozy).
Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.
to lepiej kanapę podnieść i nie brudzić się przy zdejmowaniu koła skoro tak też można.Sprawdze
A abs swieci juz caly czas po przejechaniu paru metrów.
Ostatnio zmieniony wt lut 24, 2009 10:11 przez martuncio, łącznie zmieniany 1 raz.
jesli po wlaczeniu zaplonu kontrolka ABS gasnie a po przejechaniu kilku metrow sie zapala to niekoniecznie mierzac rezystancje czujnika znajdziesz blad... to wskazuje raczej na brak impulsow z czujnika a nie przerwany obwod... a brak impulsow to chociazby brud na "sloneczku", moze byc pekniety czujnik (ja tak mialem...)...martuncio pisze:to lepiej kanapę podnieść i nie brudzić się przy zdejmowaniu koła skoro tak też można.SprawdzeA abs swieci juz caly czas po przejechaniu paru metrów.
ale najpierw pomierz rezystancje czujnikow, jak bedzie OK to szukaj juz wtedy najpierw brudu i opilkow metalu na czujnikach... a potem to VAG i odczytanie, ktory czujnik nie daje sygnalu...
jesli z tylu rowniez sa OK, stabilne wskazanie to najprawdopodobniej takmartuncio pisze:Sprawdziłem multimetrem przednie czujniki i od pasażera pokazał 1200 a od kierowcy pokazywał różne dziwne wskazania więc on będzie przyczyną że raz świeci a raz nie tak??
z tylu mozna pomierzyc pod siedzeniem kanapy, tam sa kostki
A co sądzicie o tych czujnikach za "dyche" z allegro?dzisiaj jade po robocie kupic w sklepie za 48 ale pytam bo ciekawi mnie wasza opinia.
[ Dodano: 28 Lut 2009 08:58 ]
czujnik wymieniony
abs działa jak fabryka chciała tylko było problemu trochę z wybiciem starego 17 letniego czujnika
wiertara musiała pójść w ruch.
[ Dodano: 28 Lut 2009 08:58 ]
czujnik wymieniony