elektryka szyb, szyberdachu i lusterek

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
xiyal
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

elektryka szyb, szyberdachu i lusterek

Post autor: xiyal » ndz gru 18, 2005 12:12

Witam
Ano pojawil mi się taki problem. Od wczoraj nie działają mi ani szyby, ani szyberdach ani sterowanie lusterek. Nie znam się kompletnie na tym. Sprawdziłem jedynie bezpieczniki i wszystkie są dobre. Jak próbuję otworzyć szyby to słychać tylko szum w drzwiach i nic więcej.
Zamki strasznie mi zamarzają wiec wczoraj użyłem trochę WD40 i nie weim czy to coś nie przyczyniło się do uniruchmienia elektryki. Może ktos się z tym spotkał lub wie co należałoby jeszcze sprawdzić. Autko to golf 3 '95.

Gitner
VW Baron
VW Baron
Auto: Szukam... i NC700X

Re: elektryka szyb, szyberdachu i lusterek

Post autor: Gitner » ndz gru 18, 2005 12:19

xiyal pisze:Witam
Ano pojawil mi się taki problem. Od wczoraj nie działają mi ani szyby, ani szyberdach ani sterowanie lusterek. Nie znam się kompletnie na tym. Sprawdziłem jedynie bezpieczniki i wszystkie są dobre. Jak próbuję otworzyć szyby to słychać tylko szum w drzwiach i nic więcej.
Zamki strasznie mi zamarzają wiec wczoraj użyłem trochę WD40 i nie weim czy to coś nie przyczyniło się do uniruchmienia elektryki. Może ktos się z tym spotkał lub wie co należałoby jeszcze sprawdzić. Autko to golf 3 '95.
Wjedz do garazu w cieple miejsce i sprawdz po 2h.. ja stawiam ze Ci przymarzly.. Ale kto otwiera szyber w mrozie..

Pozdro
Gitner

2004 - 2010 był MK3 Variant . . . od 2010 jest Variant służbowy . . .
Wykres 1Z seria + R
FAQ - Tempomat za grosze !!!

Awatar użytkownika
xiyal
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: xiyal » ndz gru 18, 2005 12:23

Wczoraj stał ponad 5h w ogrzewanym garażu, nic nie pomogło. Szyberdachu nie otwieram na mrozie. Po prostu jak wczoraj przestały się otwierać okna to sprawdziłem szyber, też ni reagował ( i nadal nie reaguje) tak samo jak i lusterka.

Gitner
VW Baron
VW Baron

Post autor: Gitner » ndz gru 18, 2005 12:31

xiyal pisze:Wczoraj stał ponad 5h w ogrzewanym garażu, nic nie pomogło. Szyberdachu nie otwieram na mrozie. Po prostu jak wczoraj przestały się otwierać okna to sprawdziłem szyber, też ni reagował ( i nadal nie reaguje) tak samo jak i lusterka.
Sprawdz czy dochodzi napiecie do silniczka szyberdachu, tak samo reszty

Pozdro
Gitner

Wykres 1Z seria + R

elektro
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: elektro » ndz gru 18, 2005 14:18

Sprawdz kable w osłonie gumowej kyóre ida do dzwi.Lubia pekać na mrozie przy otwieraniu dzwi.

Awatar użytkownika
xiyal
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: xiyal » ndz gru 18, 2005 14:27

Ok, ale generalnie jak się wciśnie przycisk to słychać jakby chciało otwierać. Kurdę może faktycznie przymarzły... (tak jest przy wszystkich szybach) ale po 5h w mocno podgrzewanym garażu by nie odpuściły to też mi się bardzo nie chce wierzyć.
Może będzie trzeba poczekać do wiosny? :D

Pozdro
xiyal

Gitner
VW Baron
VW Baron

Post autor: Gitner » ndz gru 18, 2005 15:15

xiyal pisze:Ok, ale generalnie jak się wciśnie przycisk to słychać jakby chciało otwierać. Kurdę może faktycznie przymarzły... (tak jest przy wszystkich szybach) ale po 5h w mocno podgrzewanym garażu by nie odpuściły to też mi się bardzo nie chce wierzyć
wiec zostaw go na 24h i sprawdz..

Pozdro
Gitner

Wykres 1Z seria + R

Awatar użytkownika
xiyal
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: xiyal » wt gru 20, 2005 20:00

to już raczej nie wina mrozu... samochód pojechał wczoraj do szwecji - 16h spędził na promie, gdzie na pewno było dość ciepło (niestety ja zostałem w kraju).. a elektryka dalej nie działa... nie ma tam jakiegoś przekaźnika lub czegoś podobnego? Wyczytałem że poza zwykłymi bezpiecznikami jest jeszcze automatyczny, odcinający zasilanie przy przeciążeniu no ale generalnie słychać jakby coś pracowalo... ale szyba ani drgnie...
Może ktos wie dokładnie jak ten cały 'obwód' wyglada i co mogło ewentualnie siąść.

Pozdrawiam
xiyal

Awatar użytkownika
NEMESIS
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: NEMESIS » wt gru 20, 2005 20:15

. a elektryka dalej nie działa... nie ma tam jakiegoś przekaźnika lub czegoś podobnego?

W golfie 3 jest coś takiego jak comfort moduł który odpowiada za działanie w/w elementów może sie popsuł .... :chytry: ...swoją drogą to mój g3 '95 też nie lubił mrozu...np.elektryka szyb i centralny zamek !!!!!!!!!!!!!!!! :panna:

Awatar użytkownika
xiyal
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: xiyal » śr gru 21, 2005 13:13

No to jak wróci z zagranicy to sprawdzę. Byc może masz rację :) Przy okazji mam takie pytanie: ponieważ jest to w ogóle mój pierwszy samochód więc nie wiem jak to powinno być. Na pewno ma ogrzewane lusterka, włącza się włącznikiem od ogrzewania tylnej szyby. Tylko że działanie ogrzewania widać tylko przy lekko zaszronionym lusterku i strasznie długo to trwa. Jak jest mocno zmrożone to do usranej śmierci nie rozpuści. No i jedynie niewielka część lusterka się odmraża (dolna od strony zewnętrznej). Chyba lusterka powinny mniej więcej w takim samym tempie rozmrażać się jak tylna szyba?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr gru 21, 2005 18:09

Moduł komfortu nie ma nic do elektryki lusterek, i to sprawia że nie bardzo pasują objawy które opisujesz do jego awarii. Sądzę że po prosty gdzieś plusa brakuje lub masy, wiem że to niewiele pomoże co piszę ale chyba trzeb wziąć miernik, schemat i szukać przerwy. O ile naprawdę bezpieczniki sa sprawne.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
macil
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: macil » śr gru 21, 2005 18:52

Słyszałem też, że nie należy zbyt obficie smarować zamków WD40 i innymi smarowidłami bo można zrobić zwarcie na mikrostykach od centralnego zamka.
Nie wiem jak to jest do końca bo nie znam budowy tych mikrostyków igdzie się dokładnie znajdują.

Obrazek
Obrazek
Radio Defending Club 161 RDC 063
Wywołanie "Chińczyk Kwidzyn"

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr gru 21, 2005 19:09

są w zamku po dwa takie styki, jeden działa po przekręceniu lekko kluczykiem, drugi po zadziałaniu siłownika CZ. Fakt że myślałem że zwarcie w którymś z tych mikrowyłączników może być przyczyną tej usterki, tylko nijak mi do tego nie działające lusterka nie pasują.

[ Dodano: Sro Gru 21, 2005 6:12 pm ]
ale może faktycznie należało by sprawdzić te mikrowyłączniki, tylko który zamek skoro kolega wszystkie potraktował penetratorem. Sporo roboty. Najpierw sprawdziłbym na wtyczkach przewodów drzwiowych. Schemacik do ręki i powodzenia.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
macil
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: macil » śr gru 21, 2005 22:50

Popatrzę w schematy, może jest jeszcze jakieś zabezpieczenie przed skrzynką bezpiecznikową i odezwę się niebawem.

Obrazek
Obrazek
Radio Defending Club 161 RDC 063
Wywołanie "Chińczyk Kwidzyn"

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”