elektryka szyb, szyberdachu i lusterek
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- xiyal
- Mały gagatek
- Kontakt:
elektryka szyb, szyberdachu i lusterek
Witam
Ano pojawil mi się taki problem. Od wczoraj nie działają mi ani szyby, ani szyberdach ani sterowanie lusterek. Nie znam się kompletnie na tym. Sprawdziłem jedynie bezpieczniki i wszystkie są dobre. Jak próbuję otworzyć szyby to słychać tylko szum w drzwiach i nic więcej.
Zamki strasznie mi zamarzają wiec wczoraj użyłem trochę WD40 i nie weim czy to coś nie przyczyniło się do uniruchmienia elektryki. Może ktos się z tym spotkał lub wie co należałoby jeszcze sprawdzić. Autko to golf 3 '95.
Ano pojawil mi się taki problem. Od wczoraj nie działają mi ani szyby, ani szyberdach ani sterowanie lusterek. Nie znam się kompletnie na tym. Sprawdziłem jedynie bezpieczniki i wszystkie są dobre. Jak próbuję otworzyć szyby to słychać tylko szum w drzwiach i nic więcej.
Zamki strasznie mi zamarzają wiec wczoraj użyłem trochę WD40 i nie weim czy to coś nie przyczyniło się do uniruchmienia elektryki. Może ktos się z tym spotkał lub wie co należałoby jeszcze sprawdzić. Autko to golf 3 '95.
-
- VW Baron
- Auto: Szukam... i NC700X
Re: elektryka szyb, szyberdachu i lusterek
Wjedz do garazu w cieple miejsce i sprawdz po 2h.. ja stawiam ze Ci przymarzly.. Ale kto otwiera szyber w mrozie..xiyal pisze:Witam
Pozdro
Gitner
2004 - 2010 był MK3 Variant . . . od 2010 jest Variant służbowy . . .
Wykres 1Z seria + R
FAQ - Tempomat za grosze !!!
Wykres 1Z seria + R
-
- VW Baron
Sprawdz czy dochodzi napiecie do silniczka szyberdachu, tak samo resztyxiyal pisze:Wczoraj stał ponad 5h w ogrzewanym garażu, nic nie pomogło. Szyberdachu nie otwieram na mrozie. Po prostu jak wczoraj przestały się otwierać okna to sprawdziłem szyber, też ni reagował ( i nadal nie reaguje) tak samo jak i lusterka.
Pozdro
Gitner
Wykres 1Z seria + R
Wykres 1Z seria + R
-
- VW Baron
wiec zostaw go na 24h i sprawdz..xiyal pisze:Ok, ale generalnie jak się wciśnie przycisk to słychać jakby chciało otwierać. Kurdę może faktycznie przymarzły... (tak jest przy wszystkich szybach) ale po 5h w mocno podgrzewanym garażu by nie odpuściły to też mi się bardzo nie chce wierzyć
Pozdro
Gitner
Wykres 1Z seria + R
Wykres 1Z seria + R
- xiyal
- Mały gagatek
- Kontakt:
to już raczej nie wina mrozu... samochód pojechał wczoraj do szwecji - 16h spędził na promie, gdzie na pewno było dość ciepło (niestety ja zostałem w kraju).. a elektryka dalej nie działa... nie ma tam jakiegoś przekaźnika lub czegoś podobnego? Wyczytałem że poza zwykłymi bezpiecznikami jest jeszcze automatyczny, odcinający zasilanie przy przeciążeniu no ale generalnie słychać jakby coś pracowalo... ale szyba ani drgnie...
Może ktos wie dokładnie jak ten cały 'obwód' wyglada i co mogło ewentualnie siąść.
Pozdrawiam
xiyal
Może ktos wie dokładnie jak ten cały 'obwód' wyglada i co mogło ewentualnie siąść.
Pozdrawiam
xiyal
. a elektryka dalej nie działa... nie ma tam jakiegoś przekaźnika lub czegoś podobnego?
W golfie 3 jest coś takiego jak comfort moduł który odpowiada za działanie w/w elementów może sie popsuł ....
...swoją drogą to mój g3 '95 też nie lubił mrozu...np.elektryka szyb i centralny zamek !!!!!!!!!!!!!!!!
W golfie 3 jest coś takiego jak comfort moduł który odpowiada za działanie w/w elementów może sie popsuł ....

- xiyal
- Mały gagatek
- Kontakt:
No to jak wróci z zagranicy to sprawdzę. Byc może masz rację
Przy okazji mam takie pytanie: ponieważ jest to w ogóle mój pierwszy samochód więc nie wiem jak to powinno być. Na pewno ma ogrzewane lusterka, włącza się włącznikiem od ogrzewania tylnej szyby. Tylko że działanie ogrzewania widać tylko przy lekko zaszronionym lusterku i strasznie długo to trwa. Jak jest mocno zmrożone to do usranej śmierci nie rozpuści. No i jedynie niewielka część lusterka się odmraża (dolna od strony zewnętrznej). Chyba lusterka powinny mniej więcej w takim samym tempie rozmrażać się jak tylna szyba?

- Paweł Marek
- V.I.P.
Moduł komfortu nie ma nic do elektryki lusterek, i to sprawia że nie bardzo pasują objawy które opisujesz do jego awarii. Sądzę że po prosty gdzieś plusa brakuje lub masy, wiem że to niewiele pomoże co piszę ale chyba trzeb wziąć miernik, schemat i szukać przerwy. O ile naprawdę bezpieczniki sa sprawne.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.
są w zamku po dwa takie styki, jeden działa po przekręceniu lekko kluczykiem, drugi po zadziałaniu siłownika CZ. Fakt że myślałem że zwarcie w którymś z tych mikrowyłączników może być przyczyną tej usterki, tylko nijak mi do tego nie działające lusterka nie pasują.
[ Dodano: Sro Gru 21, 2005 6:12 pm ]
ale może faktycznie należało by sprawdzić te mikrowyłączniki, tylko który zamek skoro kolega wszystkie potraktował penetratorem. Sporo roboty. Najpierw sprawdziłbym na wtyczkach przewodów drzwiowych. Schemacik do ręki i powodzenia.
[ Dodano: Sro Gru 21, 2005 6:12 pm ]
ale może faktycznie należało by sprawdzić te mikrowyłączniki, tylko który zamek skoro kolega wszystkie potraktował penetratorem. Sporo roboty. Najpierw sprawdziłbym na wtyczkach przewodów drzwiowych. Schemacik do ręki i powodzenia.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.