Linka samoregulacji sprzęgła

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

jgkurczak
Ma gadane
Ma gadane

Linka samoregulacji sprzęgła

Post autor: jgkurczak » pn lut 16, 2009 12:23

Panowie mam takie pytanie odnośnie linki samoregulacyjnej sprzęgła. Bo mam problem ze sprzęgłem, albo mi się tak tylko wydaje ;) Sprawa polega na tym że sprzegło chodzi jakby chciało a nie mogło. Pedał pracuje bez żadnego oporu bardzo lekko i to mnie strasznie wnerwia. Np w drugim aucie (renault) sprzęgło dobrze chodzi z oporem idealnie się operuje sprzęgłem i gazem natomiast w golfie tragedia. Mogę z tym pedałem wszystko robić, czyli puszczam go jak chce i tak auto pojedzie, przy skrajnym położeniu jeśli dam za mało gazu to zaczyna nim telepać.

Z tą linką jest tak że tam jest ten czarny kołnierz a u góry ta opaska. Jesli dobrze używam mózgu, to powinno byc jakoś razem złożone a u mnie ta opaska jest luźno mogę sobie przesuwac wzdłuż linki. A jeśli to założe tą opaskę na wypustki w kołnierzu tak jak to raczej powinno byc to sprzęgło wpada w podłogę i ma mały skok (jest wtedy wciśnięte)

Jak to powinno być w końcu ? Mógłby ktoś zrobić zdjęcie u siebie i podesłać ?
Bo zacząłem się zastanawiać nad wymianą sprzegła a tu możliwe że ten szmelc się popsuł.
Ostatnio zmieniony pn lut 16, 2009 12:26 przez jgkurczak, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » pn lut 16, 2009 12:51

ta zapinka sluzy tylko do montazu linki, normalnie powinna być odpięta i sobie luźno gdzies tam latać.

jgkurczak
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: jgkurczak » pn lut 16, 2009 12:54

A więc to tak...
No to zatem czeka mnie wymiana sprzęgła, te co prawda nie ślizga się jeszcze ale z tego wynika że jest już na wykończeniu :panna:

Bo u kumpla w mk3 sprzęgło marzenie a u mnie to taka kupa jedna wielka :crazy:

jaszczur
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: jaszczur » pn lut 16, 2009 16:46

jgkurczak, znalazłem opis montażu tylko http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p= ... t=#1120482

jgkurczak
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: jgkurczak » pn lut 16, 2009 18:19

dzięki Jaszczur ale zanim napisałem nowy temat to właśnie przeszukiwałem forum i na to się natknąłem.

Wygląda na to że z linką jest wszystko ok, zresztą sprawdze ją jeszcze. Jakie są inne możliwości ? Czy np może być kwestia zużytego docisku albo objaw kończącego się sprzęgła (wykluczając ślizganie) ? Bo np kolejna rzecz jaka zwróciła moją uwagę to zachowanie auta przy ruszaniu z 2 biegu, wydaje mi się że auto powinno spokojnie ruszyć a ten telepie się jak by alzhaimera miał, pojechać pojedzie ale jak na 1.8 to dziwne bo ojca renault które ma mniejszy silnik to rusza z 2 lepiej z kompletem osób na pokładzie niż pusty golf :shock:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”