Wymiana klocków hamulcowych tył Bora/Golf
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Wymiana klocków hamulcowych tył Bora/Golf
Witam.
Przyszedł czas na wymianę tylnich klocków hamulcowych. Spojrzałem na karteczkę od klocków, na zacisk, zajrzałem na forum, wziąlem sie do roboty - zdjęcie poszło jak po maśle.
Jakie było moje zdziwienie gdy za żadne skarby nie mogłem wcisnąć tłoka a po dłuższej lekturze z netu dowiedziałem sie że konieczny będzie magiczny klucz obrotowo- dociskowy o tajnym kodzie 3272.
Twórca tego rozwiązania powinien dostać Antynobla i karę kastracji farmakologicznej Gdzie można dostać ten klucz? ile mnie za niego skasują? Czy mogłem zaszkodzić tłokowi próbując go wcisnąć bez odkrecenia tych magicznych śrubek.
Szukałem coś o hamulcach na forum przed rozkręceniem tego ustrojstwa ale nie znalazłem i uznałem że nie ma z tym problemu.
A klocki to taka typowa sprawa. Ehhh
pzdr
Przyszedł czas na wymianę tylnich klocków hamulcowych. Spojrzałem na karteczkę od klocków, na zacisk, zajrzałem na forum, wziąlem sie do roboty - zdjęcie poszło jak po maśle.
Jakie było moje zdziwienie gdy za żadne skarby nie mogłem wcisnąć tłoka a po dłuższej lekturze z netu dowiedziałem sie że konieczny będzie magiczny klucz obrotowo- dociskowy o tajnym kodzie 3272.
Twórca tego rozwiązania powinien dostać Antynobla i karę kastracji farmakologicznej Gdzie można dostać ten klucz? ile mnie za niego skasują? Czy mogłem zaszkodzić tłokowi próbując go wcisnąć bez odkrecenia tych magicznych śrubek.
Szukałem coś o hamulcach na forum przed rozkręceniem tego ustrojstwa ale nie znalazłem i uznałem że nie ma z tym problemu.
A klocki to taka typowa sprawa. Ehhh
pzdr
kolego mała żaba i 4 pary rąk jeden trzyma zacisk a drugi wkręca ja zrobiłem to sam młotek i mała żaba i twarda klata trzonkiem wciskasz zacisk zapierając się o klatę a małą żabką kręcisz mam nadzieje ze zrozumiał jak cos to pytaj
ps tylko uważaj na gumę aby jej nie porwać.
ps tylko uważaj na gumę aby jej nie porwać.
Ostatnio zmieniony ndz lis 02, 2008 17:11 przez djalien, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie ma co , najlepszy do tego jest klucz francuski wkładaszw obudowe zacisku i zaczynasz go rozkręcać jednocześnie cofając tłoczek...
[url=http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=136332/]Mój golf[/url]
Alpine CDA-9851R
PowerBass S-6C - Axton C508
PowerBass S10 Closed - Carpower 2/250
Jakoś gra :)
Alpine CDA-9851R
PowerBass S-6C - Axton C508
PowerBass S10 Closed - Carpower 2/250
Jakoś gra :)
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
dziś wymieniałem te klocuszki, również byłem zdziwiony że tłoczki się nie chcą cofnąć, próbowałem różności, jesnak wasze rozwiązania nie skutkowały, golf iv 98 r, pewnie dla tego , że nigdy nie były wymieniane i się zastojało - najlepszym rozwiązaniem okazał się 10 cm płaskownik, przewierciłem , nagwintowałem na śrubę ósemkę , zakładamy za ścisk szczęk , jedna osoba wkręca śrubę napierając na tłoczek , a druga kluczem do fleksa (kątówki) kręci tłoczek takim samym ruchem w prawo - takie rozwiązanie gwarantuje oszczędność czasu i minimum wysiłku