Mam pytanie co do skrzynki bezpiecznikow.

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

DYM3K18-KG

Mam pytanie co do skrzynki bezpiecznikow.

Post autor: DYM3K18-KG » śr lut 11, 2009 23:40

Ile powinno byc przekaznikow w skrzynce bezpiecznikow?? bo ja mam tylko 4 a miejsca jest wiecej. Zauwazylem tez ze u mnie jest strasznie obciazona instalacja elektryczna. Czy to moze byc spowodowane brakiem przekaznikow?? Prosze o opdowiedz bo o elekrtyce to malo wiem:( pozdrawiam

Awatar użytkownika
munior
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Re: Mam pytanie co do skrzynki bezpiecznikow.

Post autor: munior » czw lut 12, 2009 00:00

DYM3K18-KG pisze: Zauwazylem tez ze u mnie jest strasznie obciazona instalacja elektryczna.
To znaczy?Alternator ci nie daje rady?Jakie masz napiecie w instalacji podczas pracy silnika i włączonych odbiornikach ,światłach itp?Jeżeli w granicach 13,5-14,5volt to wszystko w porządku jeżeli poniżej 13volt to nieprawidłowo i niedomaga ci alternator. Liczba przekazników niema nic do obciązenia instalacji ,przekazniki po prostu odciązają przełączniki .Przekażniki stosuje się tam gdzie płynie duży prąd np.w obwodach świateł ,ogrzewania tylnej szyby itd.

Sprzedam : Czysciutki ori nastawnik HDK z każdą wtyczką wystepujacą w tdi ,Tuningowy komputer 16 i 8 bit ,części do ecu 16 i 8 bit .Uszczelnioną pompę wtryskową do tdi ,wszystkie części do pomp vp37 ,dezaktywuję immo w sterownikach 1,9 tdi 028906021,038906018

Awatar użytkownika
mariusz75
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: mariusz75 » czw lut 12, 2009 00:32

Tu masz fotke skrzynki bezpieczników nowego typu w MK II

Obrazek

mate64
Forum Master
Forum Master

Post autor: mate64 » czw lut 12, 2009 00:50

mariusz75 pisze:Tu masz fotke skrzynki bezpieczników nowego typu w MK II

[url=http://images42.fotosik.pl/58/a7c7bbae6096a822med.jpg]Obrazek[/URL]
troche okrojone, nie ma żadnego dodatkowego :chytry:

[ Dodano: 11 Lut 2009 23:54 ]
DYM3K18-KG pisze:le powinno byc przekaznikow w skrzynce bezpiecznikow?? bo ja mam tylko 4 a miejsca jest wiecej. Zauwazylem tez ze u mnie jest strasznie obciazona instalacja elektryczna. Czy to moze byc spowodowane brakiem przekaznikow?? Prosze o opdowiedz bo o elekrtyce to malo wiem:( pozdrawiam
generalnie "kilka" powinieneś mieć: 21 przerywacz kierunków, przekaźnik styku X, 19 i 72 wycieraczki przód i tył, pompa paliwa, klakson, świece żarowe.....

[ Dodano: 11 Lut 2009 23:58 ]
zajrzyj tutaj:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=171531

Podpis uległ awarii spróbuj później :)
Podpis uzyskał aprobatę YGD i może być umieszczany.

DYM3K18-KG

Post autor: DYM3K18-KG » czw lut 12, 2009 22:16

mate64 : wymieniles mi juz ponad 4 przekazniki a ja mam tylko 4 :P wiem ze mam napewno od swiec zaplonowych pompy i kierunkow:P ale nioe wiem gdzei reszta sie podziala. W ogole w tym golfier ktos mial taki pomysl ze narobil tyle syfu w instalacji az brak slow. jakies przelaczniki podorabiane wisza na kablach obok skrzynki, no mowie Wam widok nie do opiosania. Moze jutro albo w sobote walfe fote i pokarze bo naprawde to tylko typowa robota na odpier... :)

Mariusz: dzieki za fote schematu skrzynki, lookne po jutxr bo jutro na pogrzeb jade do Świnoujscia:( ehh

Munior co do pradu to mierzylem na wylaczonych odbiornikach bylo 14.4V wiec chyba dobrze ale jak po jezdzie wylacze wyszstkie odbiorniki pradu to mryka mi kontrolka od ladowania i jak dodam gazu to przestaje i tak w kolko, moze te piski ze skrzynki jak mam podlaczone cb i jak slucham stacji radiowych to moze przez to?? Bo ostatnio przerabialem alternator bo udalo mi sie po ciezkich trudach zdobyc licznik z obrotomierzem do normalnego diesla :D Pozdrawiam

arwam

Post autor: arwam » czw lut 12, 2009 23:08

DYM3K18-KG,
To mruganie jest normalne po dłuższej jeździe bo aku został już naładowany i po włączeniu np. świateł musi zgasnąć.
Jeśli tak masz to nie masz czym się martwić jeśli ładowanie wtedy mas na poziomie 13,9-14,5V

mate64
Forum Master
Forum Master

Post autor: mate64 » czw lut 12, 2009 23:57

mate64 : wymieniles mi juz ponad 4 przekazniki a ja mam tylko 4
Wymieniłem ci tylko standartowe: pompa, żarowe, wycieraczkix2, styk X, i przerywacz i już masz 5 przekaźników/sterowników.

Co do migania kontrolki to nie zgodzę się z muniorem, brak przekaźników może mieć znaczenie, a to dla tego ze instalacja jest przeciążona i albo mogą występować zwarcia, albo przebicia i prądu brakuje. Jeśli masz jakiś totalny sajgon w elektryce to współczuje.

DYM3K18-KG

Post autor: DYM3K18-KG » sob lut 14, 2009 10:44

Totalny sajgon to malo powiedziane, tak nie wiem nawet od czego zaczac i co powiedziec elektrykowi. Bo ja naprawde mam tylko 4 przekazniki i cos czuje ze instalacja jest obciazona. Mam radio midlald 199A i tam mozna przelaczyc nadawanie albo na 1w albo na 4w. Jak nadaje na mniejsza moc 1w to slysze tylko ciche cykanie ze skrzynki bezpiecznikow a jak na 4w to normalnie ze skrzynki orkiestra:P cykanie piszczenie. Czy to moze byc spowodowane brakiem przekaznikow i przez to obziazenie instalacji?? Prosze o podpowiedz co mam zrobic bo naprawde nie moge uzywac przez to cb i sluchc radia jak pada bo przy uzyciui wycieraczek piszczy mi z radia:( pozdrawiam

[ Dodano: 14 Lut 2009 10:53 ]
Zobaczcie jaki mam balagan w tej instalacji kolo skrzynki, specjalnie poszedlem zrobic kilka zdjec. Komenty mile widziane tego syfu:P

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/130 ... 05ae2.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c13 ... 478af.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1a9 ... cdcb5.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6a7 ... 3870a.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f5f ... c6af4.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a68 ... 53496.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/69e ... 8b725.html

Pozdrawiam

mate64
Forum Master
Forum Master

Post autor: mate64 » sob lut 14, 2009 17:41

No nie masz wyjścia. jedyne co mi przychodzi do głowy to kabel po kabelku jedziesz z tym bajzlem co do czego, niepotrzebne wywalasz, reszte skracasz i porządnie układasz.
Widze że jakiś yntelygent zakładał centralny i zrobił to metodą na syf. takich to tylko kilim :grrr: :grrr:

Jeśli coś niecoś kumasz z elektryki to może dasz rade

Z przekaźników to widze przerywacz wycieraczki tył i przód duży sterownik świec żarowych w sumie 6 sztuk naliczyłem, czyli nie jest najgorzej.

DYM3K18-KG

Post autor: DYM3K18-KG » sob lut 14, 2009 22:23

mateo64 masz racje totalny syf tam jest, ja z elektryki to nie za bardzo :( a jak bym go dal do elektryka by mi zrobil porzadek z elektryka ?? zrobilby ?? a zastanawia mnie tez te cykanie ze skrzynki bezpiecznikow przy uzywaniu radia, to przez ten syf?? pozdro

mate64
Forum Master
Forum Master

Post autor: mate64 » sob lut 14, 2009 22:28

DYM3K18-KG pisze:mateo64 masz racje totalny syf tam jest, ja z elektryki to nie za bardzo :( a jak bym go dal do elektryka by mi zrobil porzadek z elektryka ?? zrobilby ?? a zastanawia mnie tez te cykanie ze skrzynki bezpiecznikow przy uzywaniu radia, to przez ten syf?? pozdro

Podejrzewam że tak, kwestia tego ile by sobie za to zażyczył. Najwięcej bajzlu IMO to instalacja (nie wprawna :chytry: ) centralnego i ten dziwaczny przełącznik (wygląda na samochodowy).

Co do cykania nie mam pomysłu.

DYM3K18-KG

Post autor: DYM3K18-KG » ndz lut 15, 2009 11:05

mateo64 ja dzwonilem wczoraj do elektryka znajomego i mowi ze bierze od godziny, i gdzies za 3-4 godziny 100zl by mnie skasowal. A ten prelacznik wyglada jakby od pogrzewania tylnej szyby ale z innego samochodu. A co do cykania to moze alternator jest winiem?? Moze wczesnije koles zle mi go przerobil pod obrotomierz. NIe mam juz pojecia co mam robic:(

[ Dodano: 15 Lut 2009 10:20 ]
Dodam jeszcze ze jak chodzi o te cykanie przy uzywaniu cb to cyka tylko przy wlaczonym silniku. Jak jest wylaczony to mozna nadawac i nadawac i nawet nic nie cyknie. A jak sie wlaczy to od razu cyka przy nadawaniu i tak samo ze stacja radiowa, jak samochod wylaczony ladny odbior jak wlaczony juz jakies szumy i przy dodawaniu gazu czy naktrysku przedniej szyby pisk w radiu slychac.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”