Układ kierowniczy

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
SuperEgo
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Układ kierowniczy

Post autor: SuperEgo » czw lut 12, 2009 14:26

Witam serdecznie!

Posiadam Golfera trójke nie wyposażonego we wspomaganie kierownicy, wraz z nim posiadam mały (ale z biegiem czasu powiększający się) problem polegający na tym, że od pewnego czasu zauważyłem zwiększające się opory podczas skręcania. Opór jest stały nie zależnie od tego czy kręcę w prawo czy w lewo. Dla mnie nie jest on tak uciążliwy choć przyznam, że w dniu zakupu auta kręciło się znacznie lżej, ale moja Kobieta już ma dość mojej fury i nie chce nią jeździć (przez co ja nie mogę sobie wypić bo nie mam awaryjnego kierowcy).

W moim poprzednim aucie (maluchu :jezor: ) można było w takim przypadku nasmarować zwrotnice i była gitara, w tym przypadku nie bardzo wiem jak działać więc serdecznie proszę o poradę co zrobić (coś dokręcić, nasmarować lub wymienić)

Z góry dzięki za pomoc!!!
paweł

Moja Glfer:-)
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2223965&sid=b19095292e9f6900894577361bad8113#2223965

Awatar użytkownika
kwietek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: kwietek » czw lut 12, 2009 15:29

Jeśli opór jest najsilniejszy przy pierwszych poruszeniach kierownicą, prawdopodobnie zacierają się łożyska mcphersonów. Miałem coś takiego golfiku, wprawdzie ze wspomą, ale jak wymieniłem łożyska problem zniknął.
Ostatnio zmieniony czw lut 12, 2009 15:29 przez kwietek, łącznie zmieniany 1 raz.

cyrulinski
Mały gagatek
Mały gagatek

Re: Układ kierowniczy

Post autor: cyrulinski » czw lut 12, 2009 16:40

SuperEgo pisze:Witam serdecznie!

Posiadam Golfera trójke nie wyposażonego we wspomaganie kierownicy, wraz z nim posiadam mały (ale z biegiem czasu powiększający się) problem polegający na tym, że od pewnego czasu zauważyłem zwiększające się opory podczas skręcania. Opór jest stały nie zależnie od tego czy kręcę w prawo czy w lewo. Dla mnie nie jest on tak uciążliwy choć przyznam, że w dniu zakupu auta kręciło się znacznie lżej, ale moja Kobieta już ma dość mojej fury i nie chce nią jeździć (przez co ja nie mogę sobie wypić bo nie mam awaryjnego kierowcy).

W moim poprzednim aucie (maluchu :jezor: ) można było w takim przypadku nasmarować zwrotnice i była gitara, w tym przypadku nie bardzo wiem jak działać więc serdecznie proszę o poradę co zrobić (coś dokręcić, nasmarować lub wymienić)

Z góry dzięki za pomoc!!!
paweł
Górne mocowanie amortyzatorów do wymiany.raczej nie ma co kombinować ze smarowaniem itp.

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Silnik: Zły!
Kontakt:

Post autor: Michał_1977 » czw lut 12, 2009 16:59

Przyczyn może być kilka :bajer: :sworznie wahacza,końcówki drążków kierowniczych jeżeli są stare i zapieczone to będą stawiać opór,zbyt mały luz między zębny w przekładni kierowniczej też powoduje opór :chytry: no i górne mocowanie amorków,jak wspomniał kwietek,

Awatar użytkownika
SuperEgo
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: SuperEgo » czw lut 12, 2009 19:41

Dzięki za sugestie!!!

W najbliższym czasie postaram się pokombinować według waszych rad:-)
Przy założeniu oczywiście ze dam sobie z tym rade sam.

Pozdrawiam!!!

[ Dodano: 28 Mar 2009 14:24 ]
Witam!!!

Wreszcie uporałem się z kłopotami na uczelni i mając trochę czasu postanowiłem skorzystać z waszych (i nie tylko waszych) rad dotyczących wymiany łożysk amorków.
Stare po wyjęciu rozpadły się niemal od razu w moich rękach więc na 100% nadawały się do wymiany, niestety po założeniu nowych nie zauważyłem żadnej poprawy... Byłem po prostu załamany bo oczekiwałem, że to rozwiąże moje kłopoty, a tu psikus. Na moje szczęście po przejechaniu kilkunastu kilometrów coś się jakby ułożyło i zaczęło być coraz lepiej (co potwierdziła moja dziewczyna która mimo, że była sceptycznie nastawiona stwierdziła, że faktycznie jest lepiej). W mojej opinii faktycznie jest dużo lepiej, ale uważam, że to jeszcze nie jest to co być powinno więc proszę o opinię fachowców cóż jeszcze mogę wymienić tudzież dokręcić lub nasmarować aby było lepiej?

Na koniec dodam ze gdy auto ma koła w powietrzu (lub nawet tylko jedno koło w powietrzu) kierownicą kręci się jakby auto miał ze trzy wspomagania:-p gdy tylko je opuścimy to cóż jak pisałem jest lepiej niż na starych łożyskach, ale rewelacji nie ma, dodam także ze opony mam seryjne jak fabryka nakazuje, a ciśnienie kontroluje raz w tygodniu żeby mieć pewność że to nie przez to.

Moja Glfer:-)
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2223965&sid=b19095292e9f6900894577361bad8113#2223965

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”