Nagle pojawiło się wycie/bęczenie!!
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Nagle pojawiło się wycie/bęczenie!!
A wiec tak, zakupiłem auto 4 m-ce temu i od tego czasu zrobiłem jakieś 5-6tyś km i głównie trasy - HOL. - PL!! Przyjechałem ostatnio do Hol. postawiłem auto i po 4tyg. niejeżdżenia, wsiadam odpalam, jade i słysze wycie jakby łożyska, ale tak jakby całkiem suchego - lub obu!! Początkowo objawiało sie to tak, ze jak jechałem ok.50km/h i ruszyłem troszke (1-2cm) kierownicą w lewo lub w prawo, to było słychać bęczenie, jakby np. pompa wspomy chodziła na sucho. Ale przy większej prędkości(120km/h) to samo, jadąc prościutko nic a ciut skręcając już wycie. Później się to pogorszyło, czyli teraz jadąc na wprost też wyje, a gdy ruszajam kierą, to po prostu głośniej wyje.
Czuć też wibracje na podłodze, na pedałach i kierownicy raczej nie, a jak już to zdecydowanie słabiej niż płyta podłogowa!!
Co to może być?? - nie chce odrazu dawać auta do mechanika i płacić euro-kokosów!!
A miałbym tu miejsce, żeby samodzielnie coś porobić!
Z góry dzięki za pomoc!!
Czuć też wibracje na podłodze, na pedałach i kierownicy raczej nie, a jak już to zdecydowanie słabiej niż płyta podłogowa!!
Co to może być?? - nie chce odrazu dawać auta do mechanika i płacić euro-kokosów!!
A miałbym tu miejsce, żeby samodzielnie coś porobić!
Z góry dzięki za pomoc!!
Łożyska kół wymieniał poprzedni właściciel, a na temat pompy wspomy to nic nie wiem - czyli pewnie siedzi orginał!!Tylko czemu wyje także przy większej prędkości, wtedy gdy wspoma prawie nie ma nic do roboty, a tym bardziej przy skręcie kierą o ruch w lewo/prawo o 1-2cm!! Podlewarowałem też koła i pokręciłem nimi, poszarpałem i nie ma czuć dużych luzów i jakiejś suchości, jedynie jeszcze moge zdjąc kapselki i zobaczyć, czy np. tawot jest wytopiony, a może na czoś jeszcze moge zwrócić uwage, lub sprawdzić!!
P.S. dzięki za zainteresowanie!!
P.S. dzięki za zainteresowanie!!
ale pompa pompuje przy każdej szybkości , oczywiście jak nie ruszasz kierownicą to pompa pracuje na przelew , i nie robi dużego ciśnienia , za to jak minimalnie ruszysz kierownicą to pcha maksymalne ciśnienie do jednego z dwóch cylindrów maglownicy , ja na Twoim miejscu dla wyeliminowania pompy zdją bym pasek napędzający pompe , u Ciebie sie da , i przejedż sie bez wspomagania , zobaczysz czy ucichnie
Ostatnio zmieniony śr lut 11, 2009 20:16 przez miś fazi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pompa u mnie jest na wieloklinie, czyli tym samym co alternator, ale to chyba nic nie szkodzi, więc w week-end zdejmę ów pasek i sprawdzę.
Jeżeli się okaże że już nic nie bęczy, to będą to łożyska pompy - tak?? I teraz pyt. czy powinienem je natychmiast wymieniać, czy dam rade przejechać jeszcze 1200km, czyli do kraju??
Jeżeli się okaże że już nic nie bęczy, to będą to łożyska pompy - tak?? I teraz pyt. czy powinienem je natychmiast wymieniać, czy dam rade przejechać jeszcze 1200km, czyli do kraju??