Problem z pogiętymi tarczami?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Jacek75
- Gadatliwa bestia

- Auto: Golf Variant MK5 1.4 TSI 122hp
- Silnik: CAXA
- Kontakt:
Problem z pogiętymi tarczami?
Witam, zanim przystąpie do wymiany tarcz i klocków z przodu pytanie o sugestie, co powinienem wziąć pod uwagę:
1. Auto zimne wyjeżdzam rano, wszystko jest w porzadku, na obwodnicy przy prędkości rzędu 120km/h jak przyhamuje czuc lekkie drzenie na pedale hamulca.
2. Auto rozgrzane, ok 100km w trasie: hamowanie nawet przy prędkości 50km/h silne drgania kierownicy i pedału hamulca
3. Klocki i tarcze jeszcze trzymają wymiar.
Co sprawdzić oprócz bicia tarcz?
1. Auto zimne wyjeżdzam rano, wszystko jest w porzadku, na obwodnicy przy prędkości rzędu 120km/h jak przyhamuje czuc lekkie drzenie na pedale hamulca.
2. Auto rozgrzane, ok 100km w trasie: hamowanie nawet przy prędkości 50km/h silne drgania kierownicy i pedału hamulca
3. Klocki i tarcze jeszcze trzymają wymiar.
Co sprawdzić oprócz bicia tarcz?
TSI RULEZ. Retrofit: tempomat, lampki ostrzegawcze drzwi, TPMS, DRL, doświetlenie zakrętów; VCDS 11 kodowanie, kasowanie błędów.
-
cyrulinski
- Mały gagatek

- Jacek75
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
Na przeglądzie 2 miesiące temu (dość dokładnym na zyczenie) wyszło tylko zgrzypienie tulei z tyłu i większy opór toczenia na jednym tylnim kole, ale w normie.
Diagnosta pastwił się ze 40min i powiedział, że nie ma się czego czepiać.
Mogę jeszcze dodać, że na zimnym aucie po zdjęciu nogi z hamulca syczy przez okres powrotu pedału hamulca, ale nie zwrocilem uwagi czy to występowało wcześniej.
Diagnosta pastwił się ze 40min i powiedział, że nie ma się czego czepiać.
Mogę jeszcze dodać, że na zimnym aucie po zdjęciu nogi z hamulca syczy przez okres powrotu pedału hamulca, ale nie zwrocilem uwagi czy to występowało wcześniej.
TSI RULEZ. Retrofit: tempomat, lampki ostrzegawcze drzwi, TPMS, DRL, doświetlenie zakrętów; VCDS 11 kodowanie, kasowanie błędów.
-
cyrulinski
- Mały gagatek

- Jacek75
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
Kontrola przód: tarcze przód niby wymiar ok, lekkie bicie - wymiana, klocki co za tym idzie wymiana - jeden kocek sie jakos skosil i nie lapal cala powierzchnia (nie wiem jakim cudem).
Kontrola tył: jedna strona nie wracała do końca po spuszczeniu ręcznego (reperaturka zacisku) czyszczenie smarowanie, dziwne ciemne paski na tarczy (wlazło coś pod klocek?)nie wyglada w mojej ocenie i mechanika na przebarwienie spowodowane przegrzaniem.
Docieranie przez jakies 200km i będziemy testować.
Aha no i wymiana płynu hamulcowego.
Kontrola tył: jedna strona nie wracała do końca po spuszczeniu ręcznego (reperaturka zacisku) czyszczenie smarowanie, dziwne ciemne paski na tarczy (wlazło coś pod klocek?)nie wyglada w mojej ocenie i mechanika na przebarwienie spowodowane przegrzaniem.
Docieranie przez jakies 200km i będziemy testować.
Aha no i wymiana płynu hamulcowego.
Ostatnio zmieniony czw lut 12, 2009 20:49 przez Jacek75, łącznie zmieniany 1 raz.