Ogrzewanie było - i nie ma czyli Błaganie o Pomoc

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

hasan-beja

Ogrzewanie było - i nie ma czyli Błaganie o Pomoc

Post autor: hasan-beja » wt lut 03, 2009 10:13

Witam serdeczenie,

Po zakupie Golfa nie było ogrzewania. Została wymieniona nagrzewnica i termostat. Jest płyn chłodniczy.

Przez okres 2 tygodni było świetnie -grzał jak szalony. Było gorąco, bardzo szybko się rozgrzewał. Prawie sauna.

Teraz w weekend miałem wieczór, że bardzo się spieszyłem - odległość 60 km pokonałem jadąć z ciągłą szybka prędkością , dynamicznie bardzo - ok 150 km /h cały czas.

Wcześniej jeździłem miarowo i sopkojnie po 100 maksymalnie.

Od tego czasu grzeje letnie / ledwo co ciepłe powietrze, chyba że jadę szybko to grzeje ciepłe.

Proszę o pomoc.

Czy w jakiś sposób przegrzałem jakiś element? Czy może to wina tych zaworków o którch wszyscy pisza , że należy je wywalić i zaminieć na rurkę miedzianą...

Byłbym wdzięczny bo znowu zamarzam w samochodzie.

[ Dodano: 03 Lut 2009 10:26 ]
jeśli są potrzebne jakieś dodatkowe informacje to służe - dodam że nagrzewnice montował mechanik oraz termostat - sam się tego nie podejmowałem, wiec wadliwość instalacji można wykluczyć.

Poza tym, dlaczego dopiero po czasie "ponownie" ujawniła się usterka - a przez ten okres czasu było wszystko jak należy.

Byłbym bardzo wdzieczny za pomoc.

Awatar użytkownika
Byku21
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Byku21 » wt lut 03, 2009 11:46

termostat jakiej firmy???

Awatar użytkownika
piori
Forum Master
Forum Master

Post autor: piori » wt lut 03, 2009 11:49

hasan-beja, skoro masz płyn to opcje są dwie: albo te nieszczęsne zaworki (jeśli je masz - ja w ogóle nie miałem), albo włożyłeś jakiś lichy termostat. Termostat można z grubsza zdiagnozować sprawdzając organoleptycznie temperaturę dolnej rury z płynem chłodniczym między pompą wodną a chłodnicą. Termostat powinien puścić tam gorący płyn dopiero po osiągnięciu temp. ok 87st.C. Jeśli rura grzeje się sporo wcześniej, to pewnie termostat się zaciął albo był to "jednorazowy shit" i płyn ciągle się chłodzi. No a jeśli ciepło nie idzie w chłodnicę, to proponuję wyjąć zaworki.

[ Dodano: Wto Lut 03, 2009 11:15 am ]
hasan-beja pisze:Od tego czasu grzeje letnie / ledwo co ciepłe powietrze, chyba że jadę szybko to grzeje ciepłe.
A nie zauważyłeś czy silnik wolniej nabiera temperaturę, czy też dotyczy to tylko ogrzewania?

Awatar użytkownika
Lukas-182
Sprzedawca
Sprzedawca
Kontakt:

Post autor: Lukas-182 » wt lut 03, 2009 12:15

Sprawdź termostat i czy masz zaworki na wężach od nagrzewnicy, jak masz to je po prostu wywal. Z zamienników termostatów to polecam tylko firmy Wahler, ale i z tej firmy trafiają się buble ;)

hasan-beja

Post autor: hasan-beja » wt lut 03, 2009 14:53

temostat zamontowałem ten:
http://allegro.pl/item505216035_505216035.html

OPIS AUKCJI : :okej: Przedmiotem aukcji JEST nowY orginalnY Termostat , Stosowany w następujących samochodach koncernu , SEAT VW , NR WG WAHLER 4264.87D, Temperatura otwarcia [°C]: 87 , Informacja uzupełniająca: z uszczelnieniem
Termostat można z grubsza zdiagnozować sprawdzając organoleptycznie temperaturę dolnej rury z płynem chłodniczym między pompą wodną a chłodnicą. Termostat powinien puścić tam gorący płyn dopiero po osiągnięciu temp. ok 87st.C. Jeśli rura grzeje się sporo wcześniej, to pewnie termostat się zaciął albo był to "jednorazowy shit" i płyn ciągle się chłodzi. No a jeśli ciepło nie idzie w chłodnicę, to proponuję wyjąć zaworki.
^^ Możliwe, że to kwestia zaworków bo je mam. Z tego co wyczytałem należy kupic miedziane rurki o podobnej średnicy i po prostu wstawić, zacisnąć ze wszystkich stron obejmami. Czy to możliwe, że do tej pory jednak zaworki te nie przeszkadzały?

A nie zauważyłeś czy silnik wolniej nabiera temperaturę, czy też dotyczy to tylko ogrzewania?
^ dotyczy to wyłącznie ogrzewania. Pojawia się ono szybko - po przejechaniu 2 km, jednak wcześniej było to powietrze niemal już gorące i tak do końca. A teraz jest to letnie/ledwo co ciepłe i tak pozostaje praktycznie do końca....
Ostatnio zmieniony wt lut 03, 2009 14:54 przez hasan-beja, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
piori
Forum Master
Forum Master

Post autor: piori » wt lut 03, 2009 15:03

hasan-beja pisze:dotyczy to wyłącznie ogrzewania. Pojawia się ono szybko - po przejechaniu 2 km, jednak wcześniej było to powietrze niemal już gorące i tak do końca. A teraz jest to letnie/ledwo co ciepłe i tak pozostaje praktycznie do końca....
Jeśli dotyczy tylko ogrzewania a silnik osiąga normalną temperaturę, to termostat powinien być OK, wahler to dobra firma.
hasan-beja pisze:Czy to możliwe, że do tej pory jednak zaworki te nie przeszkadzały?
Może przez to:
hasan-beja pisze: bardzo się spieszyłem - odległość 60 km pokonałem jadąć z ciągłą szybka prędkością , dynamicznie bardzo - ok 150 km /h cały czas.
coś tam się ruszyło i już nie wróciło na swoją pozycję. Nie miałem tych zaworków i nie wiem dokładnie jak działają, ale innej przyczyny nie widzę.

Awatar użytkownika
Lukas-182
Sprzedawca
Sprzedawca
Kontakt:

Post autor: Lukas-182 » wt lut 03, 2009 15:19

Te zaworki, mają podobne działanie jak termostat i otwierają się dopiero jak silnik się dogrzeje, jak są zamknięte to chłodziwo nie idzie na nagrzewnice i silnik szybciej się nagrzewa. Poszukaj przewodów do nagrzewnicy od silnika bez tych zaworków, przekładasz i masz spokój...

Awatar użytkownika
mikrus99
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: mikrus99 » śr lut 04, 2009 12:16

pozwolę się wypowiedzieć bo też ostatnio naprawiłem u siebie problem niskiej temperatury w aucie.

Ja bym zaproponował rozgrzać do odpowiedniej temperatury samochód (takiej w której powinno już lecieć gorące powietrze) i sprawdzić temperaturę węży idących do nagrzewnicy. Nie znam tych zaworków bo ich nie mam, wiec najlepiej temperaturę węży pomiędzy nagrzewnicą a zaworkami. Jeśli węże są gorące to należy kwestionować 2 fakty:

1. Z nagrzewnicą coś nie tak.
2. Klapka która odpowiada za zmiane kierunku zimnego powietrza z dmuchawy niedomyka się i daje za dużo zimnego powietrza do układu ogrzewania samochodu.
3. Ewentualnie gąbka na klapce się zerwała, jeśli ze sterowaniem klapki jest wszustko ok.

W takim przypadku, wiedząc zę nagrzewnica była ostatnio wymieniana proponuje sprawdzić punkty 2 i 3, ale tylko wtedy gdy oba węże od nagrzewnicy są gorące przy rozgrzanym silniku.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”