[MK1] Jak zdjąć wskazówki ....

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
nowy13
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

[MK1] Jak zdjąć wskazówki ....

Post autor: nowy13 » pn gru 12, 2005 18:25

Może mi ktoś opsać jak zdjąć wskazówki z obrotomierza i licznika ??
Licznik jest od Golfa 1 Cabrio firmy Motometer. Nigdy tego nie robiłem więc prosiłbym o dokładny odpis co i jak.

Przy okazji się zapytam bo chce wydrukować sobie zegary czy trzeba je przyklejać czy jest jakiś inny sposób ??

bm86
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: bm86 » pn gru 12, 2005 18:54

Aby zdjąć wskazówki musisz je podważyć jakimiś dwoma cienkimi śrubokrętami i powinny sie zsunąć do góry.
A jak chcesz drukować tarcze to robisz to na papierze fotograficznym i przykręcasz tymi dwiema śrubeczkami co jest umocowana tarcza i jest oki.
A wskazówki zakładasz najpierw na taką cienką kreskę na dole poniżej tego bolca,a potem ja przesuwasz za ogranicznik aby sie na nim oparła i wtedy masz mniej więcej dobre wskazania.

Awatar użytkownika
TAZ
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: TAZ » pn gru 12, 2005 19:11

Coś dodam od siebie. Ja tarcze robiłem z papieru z klejem, matowego. Wydrukowałem, obciąłem i przykleiłem. Potem nożem tapicerskim powycinałem dziurki na licznik kilometrów i na wskazówke.

bm86
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: bm86 » pn gru 12, 2005 22:50

taz pisze:Coś dodam od siebie. Ja tarcze robiłem z papieru z klejem, matowego. Wydrukowałem, obciąłem i przykleiłem. Potem nożem tapicerskim powycinałem dziurki na licznik kilometrów i na wskazówke.
Ale lepiej wyglądają na papierze fotogrficznym bo sie ładnei świecą. żeby nie bawić sie w klejenie wystarczy tak wyciać tarcze aby była troszeczke większa i opierała sie o obudowe.
Najtrudniejsze to włąsnie to wycinanie otworów na liczniczek i tak jak kolega tazzauważył najlepeij to zrobić nożykiem do tapet albo czymś podobnym.
:hmm:

Awatar użytkownika
nowy13
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: nowy13 » wt gru 13, 2005 00:05

bm86 pisze:Aby zdjąć wskazówki musisz je podważyć jakimiś dwoma cienkimi śrubokrętami i powinny sie zsunąć do góry.
A jak chcesz drukować tarcze to robisz to na papierze fotograficznym i przykręcasz tymi dwiema śrubeczkami co jest umocowana tarcza i jest oki.
A wskazówki zakładasz najpierw na taką cienką kreskę na dole poniżej tego bolca,a potem ja przesuwasz za ogranicznik aby sie na nim oparła i wtedy masz mniej więcej dobre wskazania.
A to może później źle wskazywać ??
Nawet jak założe tak jak opsałeś ??

Co do tych śróbek to będzie dobre bo i tak będę miał czarne tarcze więc ich prawie nie będzie widać. Zastanawia mnie tylko jeszcze jak zrobić to z małymi tarczami bo tam śróbek nie ma ??

bm86
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: bm86 » wt gru 13, 2005 00:13

nowy13 pisze:
bm86 pisze:Aby zdjąć wskazówki musisz je podważyć jakimiś dwoma cienkimi śrubokrętami i powinny sie zsunąć do góry.
A to może później źle wskazywać ??
Nawet jak założe tak jak opsałeś ??
Zawsze jest taka możliwość.Ale jak dobrze to zrobisz to powinno być ok.
Jak założysz tak jak mówi to bedzie dobrze.
Powodzenia w pracach. Jak masz jakieś pytania to dawaj śmiało. :helm: :pub:

Awatar użytkownika
Krembul
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Krembul » wt gru 13, 2005 00:17

Wskazówki n ajlepiej podważyć widelcem. Na prawde najprostrze rozwiązanie.

Sprzedam REFLEKTORY "golf IV look" do mk3 stan idealny+3 komplety żarówek xenon oraz SPORTOWY FILTR POWIETRZA K&N do mk3+olejki regenerujące(200PLN)

Awatar użytkownika
nowy13
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: nowy13 » wt gru 13, 2005 00:20

bm86 pisze:Jak masz jakieś pytania to dawaj śmiało.
Na razie zrobię to :) Dopiero zaczynam zabawe z licznikiem, ale jak coś to będę pisać.
Dięki za pomoc.

Zastanawia mnie tylko jeszcze jak zrobić to z małymi tarczami bo tam śróbek nie ma ??
Chodzi mi tu o temp wody i wskaźnik paliwa.

bm86
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: bm86 » wt gru 13, 2005 00:34

A z tymi małymi wskaźnikam to już to można by na jakiejś taśmie dwustronej sprubować. Ale
nei wiem bo ja tam nie zakładałem białych tarcz i tu nie pomoge. :bigok:

Awatar użytkownika
nowy13
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: nowy13 » wt gru 13, 2005 00:39

bm86 pisze:Ale
nei wiem bo ja tam nie zakładałem białych tarcz i tu nie pomoge.
Moje będą czarne :D, ale to nie zmienia faktu że będą nakładane na orginalne ;)

[ Dodano: Wto Gru 13, 2005 17:30 ]
Coś nie mogę tej zdjąć tych wskazówek. Próbowałem widelcem ale jest bardzo duży opór.Czy tak musi być ??

bm86
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: bm86 » wt gru 13, 2005 21:05

[ Dodano: Wto Gru 13, 2005 17:30 ]
Coś nie mogę tej zdjąć tych wskazówek. Próbowałem widelcem ale jest bardzo duży opór.Czy tak musi być ??
Pierwszy raz przy próbie zdjęcia wskazówek może być problem bo one mocno są osadzone.
Trzeba użyć troche siły i mieć nieco sprytu aby to dobrze podważyć.
Spróbuj jeszcze dwoma śrubokrętami.....

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » wt gru 13, 2005 22:08

Gdzieś ktoś na forum pisał o dwóch widelcach.Jest wtedy równomierny rozkład sił, i mniejsza możliwość zgiecia osi

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”