Czarna lista po przeglądzie u Bosch'a... Wycena części

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Szyszon
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Czarna lista po przeglądzie u Bosch'a... Wycena części

Post autor: Szyszon » pn gru 12, 2005 16:10

Witam, właśnie wróciłem z przeglądu w serwisie Bosch, auto kupione niedawno, jeździło pół roku po polskich drogach bez żadnego wkładu... więc spodziewałem się najgorszego... oto "czarna lista" :

Wymiana:

Przód

1. Amortyzatory przód (2 szt)
2. Łożyska sprężyn Mc Persona (2 szt)
3. Osłona przekładni
4. Łączniki drążka stabliliztaroa (2 szt)
5. Tuleje wahacza przednie i tylne (4 szt)
6. Klocki hamulcowe (komplet)
7. Płyn chłodzący

Tył

8. Tuleje belki zawieszenia

To wszystko :panna:

czy ktoś orientuje się mniej wiecej w jakiej kwocie sie zamknę? :crazy: mowię o samych częściach, bez robocizny... biorę również allegro pod uwagę :grin: Panowie z Bosch'a za sama robocizne liczyli 600 zł... i co jeszcze warto wymienić podczas wymiany tych wszystkich czesci...

Szymon

Pozdrawiam
Szymon
[img]http://www.robisoft.com.pl/szyszon/vwgolf/golf.jpg[/img]

Awatar użytkownika
Razal
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Re: Czarna lista po przeglądzie u Bosch'a... Wycena części

Post autor: Razal » pn gru 12, 2005 16:25

Szyszon pisze:Witam, właśnie wróciłem z przeglądu w serwisie Bosch, auto kupione niedawno, jeździło pół roku po polskich drogach bez żadnego wkładu... więc spodziewałem się najgorszego... oto "czarna lista" :

Wymiana:

Przód

1. Amortyzatory przód (2 szt)
2. Łożyska sprężyn Mc Persona (2 szt)
3. Osłona przekładni
4. Łączniki drążka stabliliztaroa (2 szt)
5. Tuleje wahacza przednie i tylne (4 szt)
6. Klocki hamulcowe (komplet)
7. Płyn chłodzący

Tył

8. Tuleje belki zawieszenia

To wszystko :panna:

czy ktoś orientuje się mniej wiecej w jakiej kwocie sie zamknę? :crazy: mowię o samych częściach, bez robocizny... biorę również allegro pod uwagę :grin: Panowie z Bosch'a za sama robocizne liczyli 600 zł... i co jeszcze warto wymienić podczas wymiany tych wszystkich czesci...

Szymon

Amortyzatory - ok. 300zł/2szt. ja kupiłem Bilsteina polecam jest OK.

Łożyska sprężyn Mc Persona - ok.100zł/2szt. FEBI

Tuleja wahacza (większa - metalowo -gumowa) - ok. 50zł/2szt FEBI
Tuleja wahacza (mniejsza - gumowa) - ok.30zł/2szt FEBI

Łączniki drążka stabilizatora - w różnych cenach od 30 - 100 zł/szt.

Osłona przekładni ok. 10zł/szt.

Płyn chłodzący - to już od wielu czynników cena zależy tak naprawdę

Tuleje zawieszenia tylnej belki ok. 50zł/szt.

Sama robocizna może kosztować 400 - 600 zł zależy od fachowca i od tego ile ma roboty :hmm:

Aha jeszcze klocki hamulcowe - ok.50zł tu też dużo zależy od producenta

A co przy okazji ??

Napewno wszystkie elementy gumowe przy amortyzatorach (odboje, osłony)

Ale pociągnie :panna: Ja takie rzeczy robie w takim serwisie gdzie mają sklep na miejscu.
jak wszystko zakupuje u nich to mam rabaty przy wymianie - części dużo wiec też było by taniej.

Pozdroooo

Było: MK2 1,6 / MK3 GT TDI-VP / PASSAT B5 TDI-PD / Jest: PASSAT B6 TDI-CR / Lupo 1,0 / MK4 1,4 16V

marek85
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: marek85 » pn gru 12, 2005 16:36

Ja za amorki na przod dalem 540zł za 2 sztuki (gazowe), teraz żałuje bo za 150E - w przeliczeniu mniej wiecej ta sama kwota na niemieckim EBAYu kupisz za ta cene 4 amortyzatory z sprzeżynami (sportowe - NÓWKI, na gwaracnji), wiec jak masz kogos w niemczech co by ci to mógł przywiesc i chcesz przy okazji obniżyc auto to zrób tak jak napisalem.... :)

mój były GOLF
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=43528

Awatar użytkownika
Szyszon
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Szyszon » pn gru 12, 2005 17:37

marek85 pisze:wiec jak masz kogos w niemczech co by ci to mógł przywiesc i chcesz przy okazji obniżyc auto to zrób tak jak napisalem.... :)
mam :hmm: ale z tym obnizeniem to niekoniecznie na zime :kac: , zobaczymy co z tego wyjdzie, mam nadzieje ze w 1500 zł sie zmieszcze ze wszystkim... to i tak duzo jak na grudzien (swieta, prezenty,choinka :panna: )!

zaraz ide czytac co i jak z producentami :food: które się poleca itp

Razal :pub: o to mi chodziło

Pozdrawiam
Szymon

Zbikra
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Zbikra » pn gru 12, 2005 20:04

Ostrożnie z tymi diagnozami. Ja 4 lata temu byłem swoim autkiem (JETTA, 1,3 gaźnik) na darmowym przeglądzie organizowanym przez salony VW. Oto ówczesna lista usterek:
- przegub prawy do natychmiastowej wymiany;
- dwa przeguby kuliste, tzw. "jabłko" do wymiany;
- tuleje gumowe stabilizatora tylnej belki do wymiany;
- palec rozdzielacza do wymiany;
- elektrolit w akumulatorze za rzadki (1,22 g/ccm, powinno być 1,26 g/ccm);
- żarówka; prawa pozycja przód - przepalona.

Jedyne co zrobiłem, to wymiana żarówki (co jest oczywiste) oraz akumulator, bo chciałem dać o większej mocy (z 34 Ah na 45 Ah). NIC WIĘCEJ NIE ZMIENIAŁEM. Od tamtego czasu zrobiłem ok. 65 tys. km i nic nie wskazuje, ze cos z w/w rzeczy muszę w najbliższym czasie wymienić.
Pozdro.

Awatar użytkownika
mariusz:-)
Nowicjusz
Nowicjusz
Auto: MK7

Post autor: mariusz:-) » pn gru 12, 2005 22:51

nie ma reguły z tymi darmowymi przeglądami, nie koniecznie wyolbrzymiają , też byłem kilka tygodni temu i nawet nie było źle, chociaż troszkę nawypisywał to nie wpuścili mnie na warsztat i nie widziałem ich w akcji :-) ale przyjęli mnie bez jakiejś ulotki , która upoważniała do bezpłatnego przglądu

sawczuk

Awatar użytkownika
Szyszon
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Szyszon » pn gru 12, 2005 23:08

mariusz:-) pisze:nie ma reguły z tymi darmowymi przeglądami, nie koniecznie wyolbrzymiają , też byłem kilka tygodni temu i nawet nie było źle, chociaż troszkę nawypisywał to nie wpuścili mnie na warsztat i nie widziałem ich w akcji :-) ale przyjęli mnie bez jakiejś ulotki , która upoważniała do bezpłatnego przglądu
Ode mnie tez chcieli jakies ulotki, nie mialem, powiedzialem ze wiem o akcji z internetu i przyjeli tak jak stałem, nawet mnie wolali zebym patrzyl co i jak, sprawdzali cale zawieszenie + płyny, wydech to postukał pięścią w koncowy tłumik i tyle... slyszałem ze niektórym podłączali nawet kompa :hmm:

W moim miescie jest jeszcze jeden serwisik Bosch'a... to moze podskocze jeszcze w tygodniu, zeby porównać ich prace :food:

Pozdrawiam
Szymon

Bartek85
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Bartek85 » wt gru 13, 2005 00:19

Panowie była tu mowa o bezpłatnych przeglądach... Bardzobym prosił o info jeśli takowy będzie w okolicach Krk. Ja raczej nie będe o takich rzeczach wiedział a poprostu prosiłbym o cynk jeśli się coś takiego trafi. Dziękuje z Góry !!
POZDRAWIAM!!!

Awatar użytkownika
Szyszon
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Szyszon » wt gru 13, 2005 00:39

Bartek85 pisze:Panowie była tu mowa o bezpłatnych przeglądach... Bardzobym prosił o info jeśli takowy będzie w okolicach Krk. Ja raczej nie będe o takich rzeczach wiedział a poprostu prosiłbym o cynk jeśli się coś takiego trafi. Dziękuje z Góry !!
POZDRAWIAM!!!
do 22 grudnia bosch na Ciebie czeka :bigok:

Obrazek

Pozdrawiam
Szymon

Awatar użytkownika
muchenz
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: muchenz » wt gru 13, 2005 05:42

Zbikra pisze:Ostrożnie z tymi diagnozami. Ja 4 lata temu byłem swoim autkiem (JETTA, 1,3 gaźnik) na darmowym przeglądzie organizowanym przez salony VW. Oto ówczesna lista usterek:
- przegub prawy do natychmiastowej wymiany;
- dwa przeguby kuliste, tzw. "jabłko" do wymiany;
- tuleje gumowe stabilizatora tylnej belki do wymiany;
- palec rozdzielacza do wymiany;
- elektrolit w akumulatorze za rzadki (1,22 g/ccm, powinno być 1,26 g/ccm);
- żarówka; prawa pozycja przód - przepalona.

Jedyne co zrobiłem, to wymiana żarówki (co jest oczywiste) oraz akumulator, bo chciałem dać o większej mocy (z 34 Ah na 45 Ah). NIC WIĘCEJ NIE ZMIENIAŁEM. Od tamtego czasu zrobiłem ok. 65 tys. km i nic nie wskazuje, ze cos z w/w rzeczy muszę w najbliższym czasie wymienić.
Pozdro.
W bardzo ładny sposób pokazałeś czym się różni auto serwisowane od nieserwisoanego.

Samochodu póki jeździ nie trzeba naprawiać, ale trzeba brać poprawkęna to, że kiedyś rodzina przeczyta w gazecie, że z niewyjaśnionej przyczyny auto zjechało na lewą/prawą stronę drogi i uderzyła w drzewo/samochód jadący z naprzeciwka.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
moment
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: moment » wt gru 13, 2005 08:25

siema ja też mam pytanko a w kujawsko pomorskim nie ma może takiej akcji bo tez bym sie przejechał i zobaczył co by mi powiedzieli pozdro i z góry dziękuje

adptery, dystanse info PW
S4B5 2,7 biturbo--- http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=363667

Bartek85
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Bartek85 » wt gru 13, 2005 13:31

Dzięki serdeczne!!! Napewno pojade i posłucham co i jak z moim Golfem. Tak przy okazji mam pytanie: Czy ma ktoś do sprzedaży albo miałby możliwość załatwić bęben hamulcowy do Golfa III?? Jednego potrzebuje na 100 %. Okaże się w praniu czy nie dwóch czasem. Dzięki POZDRO!!

Awatar użytkownika
Szyszon
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Szyszon » wt gru 13, 2005 18:14

moment pisze:siema ja też mam pytanko a w kujawsko pomorskim nie ma może takiej akcji
Cała akcja: LINK

Spis servisów w poszczególnych miastach (PDF):LINK

Wątek na forum: LINK

Obrazek
Bartek85 pisze:Czy ma ktoś do sprzedaży albo miałby możliwość załatwić bęben hamulcowy do Golfa III?? Jednego potrzebuje na 100 %. Okaże się w praniu czy nie dwóch czasem. Dzięki POZDRO!!
Może allegro? : LINK

Pozdrawiam
Szymon

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”