[MK4] Spryskiwacze reflektorów xenonowych
Moderatorzy: QQxQ, G0 Karcio, VIP
- domino19140291
- Ma gadane
[MK4] Spryskiwacze reflektorów xenonowych
Niedawno zamontowałem soczewki i xenony do golfa i ze względu na to że jade za granice do szwabów to musaiłem też zamontować spryskiwacze żeby się nie przyczepili. Myślałem na początku żeby założyć te wysuwane ciśnieniowe ale podobno się łamią zimą i pękają a druga sprawa to sporo roboty żeby to zamontować. Kupiłem więc takie http://allegro.pl/item534760209_spryski ... xenon.html Powiem Wam że lepiej nie potrzeba a przynajmniej bedziecie mieli spokój. Z montażem nie ma jakiegoś problemu wielkiego. Ogranicza się do zamocowania zbiornika poprowadzenia wężyka i wywiercenia dwóch dziur w zderzaku i koniec (no może jeśli ktoś chce mieć uruchamiane oddzielnie to jeszcze musi poprowadzić przewód do kabiny podpiąć się do zapalniczki i zamocować przełącznik, ale mozna się podpiąć do spryskiwania szyb i też bedzie dobrze). Jeżeli byście montowali coś takie to pamiętajcie jeszcze o zaworku zwrotnym którego nie ma w zestawie. Chodzi o to że jeśli zamocujecie zbiornik wyżej niż są dysze to płyn Wam bedzie wyciekał (grawitacja). Ja zamontowałem i wygląda w akcji tak :
Ostatnio zmieniony pt sty 23, 2009 08:23 przez domino19140291, łącznie zmieniany 1 raz.
domino19140291, w tym temacie już opisano jak montować spryskiwacze, nie tylko w mk3 ale też jest schemat jak to zrobić w mk4.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=132810
Pompka którą zastosowałeś nie wygląda na wysokociśnieniową, więc jej siła spryskiwania jest raczej mizerna. Na zdjęciu niestety jest to widoczne. Przy pojemności tego zbiorniczka, to cała instalacja jest raczej proforma, żeby nikt się nie czepił a nie po to żeby faktycznie czyściła lampy.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=132810
Pompka którą zastosowałeś nie wygląda na wysokociśnieniową, więc jej siła spryskiwania jest raczej mizerna. Na zdjęciu niestety jest to widoczne. Przy pojemności tego zbiorniczka, to cała instalacja jest raczej proforma, żeby nikt się nie czepił a nie po to żeby faktycznie czyściła lampy.
- domino19140291
- Ma gadane
nieprawda.. jak jedziesz szybko to ped powietrza ci tak ten strumieni bez cisnienia rozbryzguje ze wcale Ci to nic nie myje prawie... roznica znaczna...domino19140291 pisze:a po co Wam te cisnieniowe spryskiwacze jak sie jedzie szybko to sam podmuch wiatru co wyczisci reflektory wiec to nie ma sensu
te niskocisnieniowe systemy to bardziej dla picu i kurzu... a te wysokocisnieniowe cos juz myja... aczkowiek i tak co jakis czas trzeba lampe umyc..
http://www.mapet-TUNING.com
Najlepszy w sieci SKLEP TUNINGOWY !
Zawieszenia - największy wybór !!! również Air-Ride !
Najlepszy w sieci SKLEP TUNINGOWY !
Zawieszenia - największy wybór !!! również Air-Ride !
- domino19140291
- Ma gadane
- domino19140291
- Ma gadane
domino19140291, no i elegancko, też sobie takie sprawie a że mam akurat pompke wysokocisnieniowa to zobacze może jakoś to zegram. Wobec tego jeszcze 3 pytanka: 1) gdzie zmiesciles zbiorniczek, jaki zastosowales zaworek zwrotny zeby plyn nie wyplywal i do czego podlaczyles zasilanie(czy to spryskow przednich czy tylnego.)
Pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi
Pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi
- domino19140291
- Ma gadane
Zbiornik umieściłem ( tak jak otworzysz maske ) po prawej stronie u góry obok kolumny amortyzatora kierowcy bo tylko tam miałem miejsce. Nie wiem jaki masz silnik w swoim u mnie jest 1.6 benzyna i tylko tam mogłem. Zaworek zwrotny montujesz zaraz za pompką na przewodzie robisz po prostu taki łącznik i tyle. Ja zrobiłem tak że uruchamiam spryskiwacze osobno przyciskiem bo tam jest dołączony przełącznik w zestawie ale taki lichy tylko narazie go zrobiłem później wymienie na jakiś oryginalny może jak znajde. Więc przeciągnąłem kabel z komory silnika do kabiny ( znalazłem miejsce tam gdzie są plastiki pod kierownicą. Z zasilaniem podłączyłem się do zapalniczki. Później zostaje tylko umocować przełącznik gdzieś. No i poprowadzić przewód od spryskiwaczy przez zderzak i wywiercić dwie dziury w zderzaku na dysze. Cała robota
- aadasiek
- Forum Master
- Kontakt:
witam
za taką cene to troche kiepski zestaw
powiem ci że ja miałem u siebie zamontowane spryski ciśnieniowe ze skody oktavi i w sumie to wszystko wyniosło mnie około 200zł (razem ze zbiorniczkiem 5,5L pompką ciśnieniową i przewodami) i zmywają nie tylko soczewkę ale też długie i to na prawde zmywają
zarówno u mnie jak Były tak i kumpla (taki sam zestaw) jet i nic nie pęka nie zamarza
pozdrawiam i sorki za OT
za taką cene to troche kiepski zestaw
powiem ci że ja miałem u siebie zamontowane spryski ciśnieniowe ze skody oktavi i w sumie to wszystko wyniosło mnie około 200zł (razem ze zbiorniczkiem 5,5L pompką ciśnieniową i przewodami) i zmywają nie tylko soczewkę ale też długie i to na prawde zmywają
zarówno u mnie jak Były tak i kumpla (taki sam zestaw) jet i nic nie pęka nie zamarza
pozdrawiam i sorki za OT
- aadasiek
- Forum Master
- Kontakt:
szczerze mówiąc to nie próbowałem w taki sposób zamontować ale sądzę że tak bo to takie same ppompkiPvD pisze:aadasiek, a taka pompka wysokociśnieniowa podejdzie do zbiorzniczka 3L od VW golfa bez zadnych przerobek ? Bo ew.mogę drugi taki zbiorniczek zamontowac i jeden bedzie do lamp a drugi do szyb, bo raczej 5L mi nigdzie nie wejdzie
a słuchaj kup zbiornik na 5,5L i zamontujessz w miejsce orginalnego i masz po problemie
widziałem na forum w dziale sprzedam części że ktoś sprzedeje włśnie takie pompki za nie duże pieniądzę a sam zbiornik kupisz za kaieś 60 - 80 zł
pozdrawiam Adam
No chyba że tak, tak więc będę kombinował jak pompka przyjdzie i sprawdze czy pasuje do 3L jeżeli tak to pewno taki setup zrobieaadasiek pisze:szczerze mówiąc to nie próbowałem w taki sposób zamontować ale sądzę że tak bo to takie same ppompki
a słuchaj kup zbiornik na 5,5L i zamontujessz w miejsce orginalnego i masz po problemie
widziałem na forum w dziale sprzedam części że ktoś sprzedeje włśnie takie pompki za nie duże pieniądzę a sam zbiornik kupisz za kaieś 60 - 80 zł
pozdrawiam Adam
Dzięki i Pozdrawiam