Pas bezpieczeństwa
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Pas bezpieczeństwa
Witam, mam takie pytanko kiedy montowano pasy bezpieczństwa mechaniczne a kiedy PIROTECHNICZNE, czy chodzi tu o rocznik czy o model?
- mariusz75
- Forum Master

- Kontakt:
Zarówno w MK III (tylko jak auto posiada czołowe poduszki powietrznw dla kierowcy i pasażera) jak i MK IV były montowane pasy pirotechniczne
Różnica
1. w MK III są one odpalene w czasie zderzenia przez mechaniczny czujnik pomiaru siły bezwładności umieszczony w napinaczu pasa
2. w MK IV są one odpalane za pomocą impulsu elektrycznego wysyłanego przez sensor poduszek powietrznych
3. no i budowa samego napinacza i umiejscowienia ładunku pirotechnicznego jest zdecydowanie inna w MK III i MK IV.
Wspulne mają tylko jedno. nazwe napinacza. "pirotechniczny" czyli działający w oparciu o ładunek wybuchowy.
[ Dodano: 22 Sty 2009 01:27 ]
I jeszcze odp na twoje pierwsze pytanie.
Pasy z napinaczami były montowane tylko w połączeniu z czołowymi poduszkami powietrznymi dla kierowcy i pasażera.
Pierwsze MK III bez poduszek powietrznych nie miały pasów z napinaczami tylko zwykłe mechaniczne blokujące się przy szarpnięciu.
Od około 1996r prawie wszystkie VW mają czołowe poduszki powietrzne to i posiadają napinacze pasów bezpieczenśtwa.
.
Różnica
1. w MK III są one odpalene w czasie zderzenia przez mechaniczny czujnik pomiaru siły bezwładności umieszczony w napinaczu pasa
2. w MK IV są one odpalane za pomocą impulsu elektrycznego wysyłanego przez sensor poduszek powietrznych
3. no i budowa samego napinacza i umiejscowienia ładunku pirotechnicznego jest zdecydowanie inna w MK III i MK IV.
Wspulne mają tylko jedno. nazwe napinacza. "pirotechniczny" czyli działający w oparciu o ładunek wybuchowy.
[ Dodano: 22 Sty 2009 01:27 ]
I jeszcze odp na twoje pierwsze pytanie.
Pasy z napinaczami były montowane tylko w połączeniu z czołowymi poduszkami powietrznymi dla kierowcy i pasażera.
Pierwsze MK III bez poduszek powietrznych nie miały pasów z napinaczami tylko zwykłe mechaniczne blokujące się przy szarpnięciu.
Od około 1996r prawie wszystkie VW mają czołowe poduszki powietrzne to i posiadają napinacze pasów bezpieczenśtwa.
.
Ostatnio zmieniony czw sty 22, 2009 02:29 przez mariusz75, łącznie zmieniany 1 raz.
DIAGNOSTYKA SILNIKÓW TDI
wymiana rozrządów, kompleksowe naprawy
okolice POZNANIA
Info: PW, GG, lub 502 813 462
MOJA CZARNA PEREŁA TDI XX JAHRE
okolice POZNANIA
- Jacek75
- Gadatliwa bestia

- Auto: Golf Variant MK5 1.4 TSI 122hp
- Silnik: CAXA
- Kontakt:
Podłącze się:
po czym poznać czy jest napinacz pirotechniczny?
Chodzi o przypadek kiedy auto miało wystrzelone i ktoś zamontował zwykłe/bez napinaczy pasy, pomijam już kwestię poduszek...
Dokładnie chodzi mi o wersję 2003 rok, 3 drzwiowy z dodatkowymi poduszkami w fotelu - instalacja pod fotelem jakaś jest, fotele z naszywkami AIRBAG są, poduszka za schowkiem dla pasażera jest. Kierownica nie sprawdzana.
Właściciel boi się diagnostyki VAG - chodzi o przypadek kiedy VAG uszkadza kontrolę AIRBAG (opisane na stronie ROSS TECH).
Proszę o sugestie.
po czym poznać czy jest napinacz pirotechniczny?
Chodzi o przypadek kiedy auto miało wystrzelone i ktoś zamontował zwykłe/bez napinaczy pasy, pomijam już kwestię poduszek...
Dokładnie chodzi mi o wersję 2003 rok, 3 drzwiowy z dodatkowymi poduszkami w fotelu - instalacja pod fotelem jakaś jest, fotele z naszywkami AIRBAG są, poduszka za schowkiem dla pasażera jest. Kierownica nie sprawdzana.
Właściciel boi się diagnostyki VAG - chodzi o przypadek kiedy VAG uszkadza kontrolę AIRBAG (opisane na stronie ROSS TECH).
Proszę o sugestie.
TSI RULEZ. Retrofit: tempomat, lampki ostrzegawcze drzwi, TPMS, DRL, doświetlenie zakrętów; VCDS 11 kodowanie, kasowanie błędów.
- mariusz75
- Forum Master

- Kontakt:
A tak wygląda pas z napinaczem pirotechnicznym w MK III
Całkowicie inna budowa i zasada odpalenia ładunku a ta sama nazwa
[ Dodano: 22 Sty 2009 18:37 ]
A tu jeszcze raz pasy pirotechniczne MK IV

Całkowicie inna budowa i zasada odpalenia ładunku a ta sama nazwa
[ Dodano: 22 Sty 2009 18:37 ]
A tu jeszcze raz pasy pirotechniczne MK IV

Ostatnio zmieniony czw sty 22, 2009 19:34 przez mariusz75, łącznie zmieniany 1 raz.
DIAGNOSTYKA SILNIKÓW TDI
okolice POZNANIA
okolice POZNANIA
- Jacek75
- Gadatliwa bestia

- Auto: Golf Variant MK5 1.4 TSI 122hp
- Silnik: CAXA
- Kontakt:
Proszę bardzo: http://www.ross-tech.com/vag-com/vw_issues.html#Airbags
TSI RULEZ. Retrofit: tempomat, lampki ostrzegawcze drzwi, TPMS, DRL, doświetlenie zakrętów; VCDS 11 kodowanie, kasowanie błędów.