Wyjące łożyska

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
motowalus
Nowicjusz
Nowicjusz

Wyjące łożyska

Post autor: motowalus » sob sty 17, 2009 12:07

Witam! wraz ze wzrostem predkości słysze narastający szym, wycie wydaje mi sie ze z przodu samochodu. Słychać je wyraznie juz od ok 70km/h i rośnie wraz z predkoscia. przy lukach w w prawa strone szum cichnie, przy lukach w lewo rosnie. Ktore lozysko? przod, tyl, lewo, prawo?

Awatar użytkownika
Szosownik
Forum Master
Forum Master

Post autor: Szosownik » sob sty 17, 2009 12:13

motowalus pisze:Ktore lozysko? przod, tyl, lewo, prawo?
podnieś auto na lewarku i zakręć kołem i powinno być słychać z której strony łożysko do wymiany
jest to najprostszy i powszechnie znany sposób
Ostatnio zmieniony sob sty 17, 2009 12:15 przez Szosownik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » sob sty 17, 2009 12:33

z pewnoscia przód :bajer: tył raczej wyje cały czas

bugalon
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: bugalon » sob sty 17, 2009 13:34

znajdz jakis długi zakręt na krotym będziesz mogl się rozpędzić na tyle zeby siła odśrodkowa spychala Cie z fotela :)

Przejedz się tak szybko zeby wytworzyc znaczne przeciążenia. Jeśli będziesz skręcał w lewo i zaczniebuczeć mocniej, to jest to łozysko z prawej strony (łozysko dostaje większego obciążenia wtedy i jeśli jest do kitu zacznie glośniej buczeć).

Czy przód czy tył to już łatwo namierzyć, trzeba po prostu słuchać z ktorego miejsca wyje :)

Pozdrawiam
Bugalon

Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie

Awatar użytkownika
motowalus
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: motowalus » sob sty 17, 2009 13:58

wiec pod obciażeniem zuzyte lozysko zaczyna bardziej wyc? bo ogolnie nie mam duzo pieniedzy i w zwiazku z tym zastanwaiam sie czy wymienic oba lozyska i kupic jakies optimale czy wymienic jedno lozysko - te ktore jest zuzyte i zainwestowac w SKF`a

Seat Toledo 1.9TDI 110KM

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=211027

Awatar użytkownika
Szosownik
Forum Master
Forum Master

Post autor: Szosownik » sob sty 17, 2009 14:35

motowalus pisze:zastanwaiam sie czy wymienic oba lozyska
ja u siebie zmieniłem z jednej i z drugiej strony żeby mieć święty spokój i nawet nie sprawdzałem które to wyło a jak się okazało to dobrze zrobiłem bo obydwie strony były do wymiany mowa o przodzie
nie ma co zakładać byle czego i zmieniać znowu za miesiąc
ja zakładałem Ruville
Ostatnio zmieniony sob sty 17, 2009 14:46 przez Szosownik, łącznie zmieniany 2 razy.

oldstaszek
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: oldstaszek » sob sty 17, 2009 15:31

Wedle opisu to prawy przód.
Sprawdzenie - podnieść na podnośniku i powoli delikatnie palcami obracać kołem.Powinieneś poczuć pod palcami przeskoki.Raczej trudno będzie sprawdzić na większych obrotach - napęd hamuje.Tylne to można rozpędzać...ale taki sam tryb polecam -powoli i delikatnie palcami.
Sam wielokrotnie tak robiłem i robię - nie zawodzi... :pub:

mojego auta jeszcze nie wyprodukowano...

Awatar użytkownika
wolfzan
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: wolfzan » sob sty 17, 2009 15:34

motowalus pisze:ogolnie nie mam duzo pieniedzy i w zwiazku z tym zastanwaiam sie czy wymienic oba lozyska i kupic jakies optimale czy wymienic jedno lozysko - te ktore jest zuzyte i zainwestowac w SKF`a
Skoro nie masz za dużo kasy, to kup raz porządne łożyska (SKF) i będziesz miał spokój. Kupując za jakiś czas znowu dziadostwo, które kupisz teraz, stracisz tylko więcej pieniędzy, czasu i nerwów.
Ostatnio zmieniony sob sty 17, 2009 15:34 przez wolfzan, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”